Ποιοι είναι οι αντάρτες Χούθι, ποιοι τους στηρίζουν και γιατί επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα- Πώς οι ΗΠΑ χτύπησαν θέσεις τους στην Υεμένη

Ποιοι είναι οι αντάρτες Χούθι, ποιοι τους στηρίζουν και γιατί επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα- Πώς οι ΗΠΑ χτύπησαν θέσεις τους στην Υεμένη

Οι δυτικές δυνάμεις ανέλαβαν δράση μετά την επίθεση σε πλοία από τους Χούθι – μια ομάδα ανταρτών που υποστηρίζεται από το Ιράν και ελέγχει μεγάλο μέρος της Υεμένης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο στρατός των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εξαπέλυσε επιτυχώς επιθέσεις εναντίον στόχων των Χούθι με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας.

Χτυπήθηκαν πάνω από 12 τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα, Σαναά, και η Χουντάιντα, το λιμάνι των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι στόχοι των Χούθι στην Υεμένη περιελάμβαναν υλικοτεχνικούς κόμβους, συστήματα αεράμυνας και αποθήκες όπλων.

Γιατί οι Χούθι επιτέθηκαν σε πλοία της Ερυθράς Θάλασσας;

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι Χούθι δήλωσαν την υποστήριξή τους στη Χαμάς και είπαν ότι θα στοχοποιήσουν οποιοδήποτε πλοίο ταξιδεύει προς το Ισραήλ. Δεν είναι σαφές ότι όλα τα πλοία που δέχθηκαν επίθεση κατευθύνονταν στην πραγματικότητα προς τα εκεί.

Τον Νοέμβριο κατέλαβαν, όπως είπαν, ένα ισραηλινό φορτηγό πλοίο. Έκτοτε έχουν επιτεθεί σε πολλά εμπορικά πλοία με drones και βαλλιστικούς πυραύλους. Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα αυξήθηκαν κατά 500% μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η απειλή έχει γίνει τόσο μεγάλη που μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες σταμάτησαν να πλέουν στην περιοχή και το κόστος ασφάλισης έχει δεκαπλασιαστεί από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, όπως η Mediterranean Shipping Company, η Maersk, η Hapag-Lloyd και η πετρελαϊκή εταιρεία BP, δήλωσαν ότι εκτρέπουν τα πλοία μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα. Ο φόβος είναι ότι οι τιμές των καυσίμων θα αυξηθούν και οι αλυσίδες εφοδιασμού θα καταστραφούν. Σχεδόν το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, η οποία συνδέεται με τη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ και είναι η συντομότερη ναυτιλιακή οδός μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε το Ιράν ότι έχει «βαθιά εμπλοκή» στον σχεδιασμό επιχειρήσεων εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ποιοι είναι οι αντάρτες Χούθι;

Οι Χούθι είναι μια ένοπλη ομάδα που προέρχεται από τη σιιτική μουσουλμανική μειονότητα της Υεμένης, Ζαϊντί. Πήραν το όνομά τους από τον ιδρυτή του κινήματος, Χουσεΐν αλ Χούθι. Επίσημα γνωστή ως Ανσάρ Αλλάχ (Παρτιζάνοι του Θεού), η ομάδα ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να καταπολεμήσει, όπως υποστήριζε, τη διαφθορά του τότε προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ.

Ο πρόεδρος Σάλεχ, με την υποστήριξη του στρατού της Σαουδικής Αραβίας, προσπάθησε να εξοντώσει τους αντάρτες Χούθι το 2003, αλλά οι Χούθι τους απώθησαν.

Οι αντάρτες Χούθι βρίσκονται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2014 με την κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία στηρίζεται από έναν συνασπισμό αραβικών χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μέχρι τις αρχές του 2022, ο πόλεμος είχε προκαλέσει περίπου 377.000 θανάτους και είχε εκτοπίσει τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι Χούθι δηλώνουν ότι αποτελούν μέρος του «άξονα αντίστασης» υπό την ηγεσία του Ιράν ενάντια στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ευρύτερη Δύση – μαζί με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Ποιος στηρίζει τους Χούθι;

Οι αντάρτες Χούθι συνδέονται με την ένοπλη ομάδα των Σιιτών στον Λίβανο, τη Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ τους παρέχει εκτεταμένη στρατιωτική τεχνογνωσία και εκπαίδευση από το 2014, σύμφωνα με το αμερικανικό ερευνητικό ινστιτούτο, Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας.

Οι Χούθι θεωρούν επίσης το Ιράν σύμμαχο, επειδή η Σαουδική Αραβία είναι ο κοινός τους εχθρός. Το Ιράν φέρεται να προμήθευε όπλα στους αντάρτες Χούθι, ενώ οι ΗΠΑ θεωρούν ότι τους παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για να μπορέσουν να στοχοποιήσουν πλοία.

Το Ιράν πάντως αρνείται ότι εμπλέκεται σε επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία λένε ότι το Ιράν προμήθευσε τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσαν οι Χούθι στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, το 2017, οι οποίοι καταρρίφθηκαν. Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε επίσης το Ιράν για την προμήθεια των πυραύλων cruise και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποίησαν οι Χούθι για να επιτεθούν σε εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας το 2019.

Οι Χούθι έχουν εκτοξεύσει δεκάδες χιλιάδες πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Σαουδική Αραβία και έχουν επίσης επιτεθεί σε στόχους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έχουν επίσης εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους και drones προς το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Η προμήθεια αυτών των όπλων θα παραβίαζε το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Το Ιράν αρνήθηκε ότι το έκανε.

Πόσο μέρος της Υεμένης ελέγχουν οι Χούτι;

Η επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης είναι το Προεδρικό Συμβούλιο Ηγεσίας, στο οποίο ο Πρόεδρος Aμπραντούχ Μανσούρ Χάντι μεταβίβασε τις εξουσίες του τον Απρίλιο του 2022. Ωστόσο, η κυβέρνηση εδρεύει στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, μετά την φυγή του Χάντι εκεί το 2015.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Υεμένης ζει σε περιοχές υπό τον έλεγχο των Χούθι. Εκτός από τη Σαναά και τα βόρεια της Υεμένης, οι αντάρτες Χούτι ελέγχουν την ακτογραμμή της Ερυθράς Θάλασσας. Η ομάδα εισπράττει φόρους και επίσης τυπώνει χρήματα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είπε ότι μέχρι το 2010 οι Χούθι είχαν από 100.000 έως 120.000 οπαδούς, αποτελούμενους από ένοπλους στρατιώτες και άοπλους υποστηρικτές.

Πώς έγινε η επίθεση ΗΠΑ και Βρετανίας εναντίον θέσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπέλυσαν πυραυλικά πλήγματα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους σιίτες αντάρτες. Η «αμερικανική επίθεση με βρετανική συμμετοχή» έπληξε τη Σανάα, τη Χοντάιντα και τη Σαάντα, ανέφερε το δίκτυο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή για τα «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε πως αυτή η «αμυντική» επιχείρηση διεξήχθη σε αντίδραση στις επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και είχε την «υποστήριξη» της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας.

Διαδηλώσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον εναντίον των πληγμάτων στην Υεμένη

Αντιπολεμικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Times Square της Νέα Υόρκης και έξω από τον Λευκό Οίκο το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα) σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον των πυραυλικών πληγμάτων των ΗΠΑ και της Βρετανία εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Υεμένη, τονίζοντας τον κίνδυνο η επιχείρηση αυτή να εξαπλώσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κάτω τα χέρια από τη Μέση Ανατολή», «κάτω τα χέρια από την Υεμένη», «κάτω τα χέρια από τη Γάζα», φώναζαν πολλοί από αυτούς στη Νέα Υόρκη.

Οι διαδηλωτές κοντά στον Λευκό Οίκο ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης και κράταγαν πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ή «σταματήστε να βομβαρδίζετε την Υεμένη».

Η αμερικανική και βρετανική επιχείρηση είναι πιθανόν η πιο δραματική ένδειξη της εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, παρότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διαβεβαιώνουν πως η πρόθεσή τους είναι να «αποκλιμακώσουν» την ένταση.

Ανάμεσα στις συλλογικότητες που κάλεσαν στις χθεσινές διαδηλώσεις είναι η συμμαχία ANSWER (Act Now to Stop War and End Racism, «δράσε τώρα για να σταματήσουμε τον πόλεμο και να τελειώσουμε τον ρατσισμό»).

Η συμμαχία χαρακτήρισε μέσω X (του πρώην Twitter) τα πλήγματα στην Υεμένη «μείζονα κλιμάκωση» που ίσως βάλει φωτιά σ’ όλη την περιοχή.

Πηγή: star.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό