Ποιοι κινδυνεύουν με πρόσθετους φόρους και πρόστιμα για αδήλωτα ακίνητα

Ποιοι κινδυνεύουν με πρόσθετους φόρους και πρόστιμα για αδήλωτα ακίνητα

«Μπαράζ» διασταυρώσεων από την εφορία στις δηλώσεις ακίνητης περιουσίας! Οσοι βρεθούν να έχουν «ξεχάσει», ή στις περισσότερες περιπτώσεις να έχουν υποδηλώσει στοιχεία των ακινήτων τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετους φόρους και σημαντικά πρόστιμα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποκτά εντός του έτους ακόμα ένα ηλεκτρονικό «υπερόπλο», καθώς προχωρά η διασύνδεση των υπηρεσιών της με το Εθνικό Κτηματολόγιο. Ο,τι έχει δηλωθεί εκεί θα διασταυρωθεί με τις δηλώσεις Ε9, Ε1 και όπου υπάρξει διαφορά θα ακολουθήσουν πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα.

Η διασύνδεση TAXISnet και Εθνικού Κτηματολογίου δεν είναι καινούργια υπόθεση. Αποτέλεσε και προαπαιτούμενο που είχαν θέσει οι θεσμοί σε μνημονιακές αξιολογήσεις από το 2018. Μάλιστα, από τον Ιανουάριο εκείνου του έτους είχε ξεκινήσει να μπαίνει στις «ράγες» η υλοποίηση της διασύνδεσης, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Το γιατί ενώ υπήρχε υπουργική απόφαση πριν από τέσσερα χρόνια, που ρύθμιζε το πώς θα γίνει, τις προϋποθέσεις, τους όρους και όλες τις τεχνικές προδιαγραφές, αλλά το περιμένουμε ακόμα να γίνει το 2022, είναι άλλη υπόθεση… Η ουσία είναι ότι τώρα «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ» λένε ότι η διασύνδεση είναι προ των πυλών και εμφανίζονται βέβαιοι για την υλοποίησή της εντός του έτους.

Λάθη

Συγκεκριμένα αναμένεται η σύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες, που θα επιτρέπει την άμεση ανταλλαγή δεδομένων. Δηλαδή θα υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία των αρχείων με στοιχεία ακινήτων, δικαιωμάτων επί ακινήτων και δικαιούχων. Αφορά όλα τα ακίνητα και εντός σχεδίου πόλεως και εκτός. Αυτό, αν και ομολογουμένως ακούγεται απλό και όχι και τόσο «καινοτόμο», στην πράξη αναμένεται να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η εκτίμηση που κάνουν γνώστες των εξελίξεων είναι ότι αν και στη μεγάλη εικόνα είναι λίγοι όσοι «ξέχασαν» να δηλώσουν ένα ή περισσότερα ακίνητα στην εφορία, υπάρχει σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών που είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος υποδηλώνει τα ακίνητά του. Το παράδειγμα που δίνεται είναι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που δεν δηλώνουν σωστά τα στοιχεία ενός υπογείου ή το εμβαδόν της οικίας. Μονοκατοικίες που δεν δηλώνουν βοηθητικούς χώρους. Η εκτίμηση είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό που θα αναδείξει η διασταύρωση είναι τα πολλά λάθη σε δηλώσεις που έχουν γίνει πριν πολλά χρόνια και επαναλαμβάνονται σε κάθε Ε9, ακόμα και χωρίς πρόθεση.

Σκόπιμα

Πέρα από τα λάθη, οι ελεγκτές αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε περιπτώσεις ιδιοκτητών που δεν έχουν δηλώσει το σύνολο της ακίνητης περιουσία τους για να γλιτώσουν φόρους. Παράδειγμα, κάποιοι μπορεί να προσπάθησαν να δείξουν μικρότερη εικόνα της περιουσίας τους από την πραγματική λόγω των τεκμαρτών δαπανών διαβίωσης. Μικρότερη ακίνητη περιουσία στο Ε9 σημαίνει μειωμένα τεκμήρια. Πολύ σημαντικό αν θέλεις να κρατήσεις χαμηλά το λογαριασμό της εφορίας. Παράνομο επίσης…

Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν περιπτώσεις ιδιοκτητών που ήταν κοντά στο όριο του συμπληρωματικού φόρου και «ξεχνούσαν» ένα ή δύο ακίνητα για να μη το ξεπεράσουν. Στο στόχαστρο και οι οφειλέτες με σημαντικά χρέη προς την εφορία, οι οποίοι τα «αφήνουν» να τοκίζονται χωρίς να τα εξοφλούν, αλλά ούτε τα ρυθμίζουν. Εκεί η ακίνητη περιουσία που μπορεί να βρεθεί αδήλωτη αποκτά άλλο νόημα… καθώς τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είναι μια δύσκολη πραγματικότητα και κατασχέσεις γίνονται κάθε μέρα…

Διαδικασία

Στην περίπτωση που υπάρξουν «ευρήματα» για έναν ιδιοκτήτη, η διαδικασία είναι λίγο-πολύ η ίδια με κάθε άλλη υπόθεση υποδήλωσης στην ΑΑΔΕ. Επανυπολογισμός των φόρων (ΕΝΦΙΑ, συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), επιβολή πρόσθετου φόρου (ως τόκος εκπρόθεσμης πληρωμής) και πρόστιμα επειδή δεν είχε γίνει σωστή δήλωση στην εφορία. Η ουσία, πέρα από το να καταβληθούν οι φόροι που έπρεπε να είχαν καταβληθεί και τα πρόστιμα που αναλογούν, είναι ότι η ΑΑΔΕ θα αποκτήσει μια πιο ρεαλιστική εικόνα του ελληνικού χάρτη της ακίνητης περιουσίας. Αυτό από μόνο του είναι πολύτιμο τόσο στο σχεδιασμό φόρων όσο και στη φορολογική δικαιοσύνη.

typos.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό