Πολύτιμο υλικό για διασώσεις και πρώτες βοήθειες παραδόθηκε στον Ερυθρό Σταυρό Κομοτηνής και στην Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης από τον Δήμο Κομοτηνής με πόρους του Interreg V-A Ελλάδα-Βουλγαρία

Πολύτιμο υλικό για διασώσεις και πρώτες βοήθειες παραδόθηκε στον Ερυθρό Σταυρό Κομοτηνής και στην Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης από τον Δήμο Κομοτηνής με πόρους του Interreg V-A Ελλάδα-Βουλγαρία

Ολοκληρώθηκε μετά την παρέλευση τριών ετών ένα ευρύ πρόγραμμα εκπαιδεύσεων σε θέματα Πολιτικής Προστασίας για τις Φυσικές Καταστροφές, Πυρκαγιές και Πλημμυρικά φαινόμενα στους Δήμους που συμμετείχαν, Δήμοι της Θεσσαλονίκης, της Κομοτηνής και Δήμοι από την γειτονική Βουλγαρία.

Πρόκειται για το πρόγραμμα e-outland, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Διασυνοριακού Προγράμματος Ίντερεγκ V-A, Ελλάδα-Βουλγαρία, 2014-2020 με προϋπολογισμό 1.207.821,83 ευρώ.

Εταίρος Προϋπολογισμός
Δίκτυο για την επιχειρησιακή Στήριξη και Εκπαίδευση Συλλόγων

εθελοντών στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας από από φυσικές καταστροφές (ΔΥΟΠΠ) (Ελλάδα)

          648.357,45 €
Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ελλάδος/Ινστιτούτο

Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ) (Ελλάδα)

          168.814,38 €
Σύλλογος Περιφερειακών Δήμων «Maritza» (Βουλγαρία)           192.700,00 €
Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών/Ακαδημία Επιστημών

της Βουλγαρίας (ΙΤΠΕ/BAS) (Βουλγαρία)

            67.950,00 €
Δήμος Ζλάτογκραντ (Bουλγαρία)           130.000,00 €
Σύνολο       1.207.821,83 €

Ο γενικότερος στόχος του έργου είναι η προστασία του NATURA 2000 και των άλλων προστατευόμενων περιοχών από φυσικές καταστροφές, μέσω ενός πιστοποιημένου πλαισίου για την εκπαίδευση, κατάρτιση και υποστήριξη των εθελοντών πολιτικής προστασίας σε κοινή διασυνοριακή βάση, ενώ το έργο συνδέεται απευθείας με τον Θεματικό Στόχο 06, «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικής χρήσης πόρων» του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG VA “Greece – Bulgaria 2014-2020”. Κύριος στόχος του έργου είναι να επιβληθεί η αντοχή συγκεκριμένων προστατευόμενων περιοχών και στις δύο χώρες όταν αντιμετωπίζουν καταστροφές ή εξαιρετικές περιστάσεις που προκαλούνται από φυσικούς κινδύνους, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, και σκοπός του είναι να συνεισφέρει στον συγκεκριμένο στόχο 5 του Προγράμματος: «Αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των δραστηριοτήτων προστασίας της βιοποικιλότητας».

Μετά το τέλος των εκπαιδεύσεων έγινε η παράδοση του Υλικού για διασώσεις και πρώτες βοήθειες, από το Δήμο Κομοτηνής στο Παράρτημα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Κομοτηνής αλλά και στο τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής, τα οποία και αποτελούν πολύτιμο κομμάτι του κρατικού μηχανισμού της πολιτικής προστασίας και η οποία έδωσε ένα δυναμικό παρών στις τρίχρονες εκπαιδεύσεις.

Το υλικό παραδόθηκε στο πλαίσιο του έργου «Προστασία της βιοποικιλότητας σε περιοχές του δικτύου NATURA 2000 και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές από φυσικές καταστροφές μέσω ενός πιστοποιημένου πλαισίου διασυνοριακής εκπαίδευσης, κατάρτισης και υποστήριξης των εθελοντών πολιτικής προστασίας που βασίζεται στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες – eOUTLAND» που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020. Επικεφαλής Εταίρος του έργου είναι η ΑΜΚΕ «Δίκτυο για την Υποστήριξη της λειτουργίας και την Εκπαίδευση των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας «ΔΥΟΠΠ»» της οποίας ο Δήμος Κομοτηνής αποτελεί ιδρυτικό  μέλος μαζί με τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Νεάπολης – Συκεών, Ωραιοκάστρου.

Το υλικό παραδόθηκε για διασώσεις και πρώτες βοήθειες παραδόθηκε, στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, από τον εντεταλμένο σύμβουλο του Δήμου Κομοτηνής για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Θέμη Τζενετίδη στον πρόεδρο του Παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Στάθη Γκεβρέκη παρουσία του προϊστάμενου στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, Δήμου Ευτυχιάκου.

Ο κ. Γκεβρέκης εξήγησε, ευχαριστώντας τον Δήμο Κομοτηνής, ότι πρόκειται για εξοπλισμό πεδίου και πρώτων βοηθειών. «Είναι υλικά εξειδικευμένα, απαραίτητα για το έργο μας ώστε να ενισχύσουμε την προσφορά μας στον κρατικό μηχανισμό, κατά συνέπεια στους δημότες». Σημείωσε ότι οι σχέσεις συνεργασίας με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής είναι άριστες. «Σε κάθε φυσική καταστροφή που μας καλούν ενισχύουμε τον κρατικό μηχανισμό με το έμψυχο υλικό και τον εξοπλισμό μας». Η Ομάδα αριθμεί 30 εξειδικευμένα μέλη αλλά κατά περίπτωση βοηθούν και άλλοι. Ο κ. Γκεβρέκης εξήγησε ότι μέσω του προγράμματος eOUTLAND για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών έχουν εκπαιδευτεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία.

Από την πλευρά του ο κ. Τζενετίδης δήλωσε πως ενισχύεται μια εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας, καθώς ο Δήμος Κομοτηνής είναι μέλος του Δικτύου για την Υποστήριξη της Λειτουργίας και την Εκπαίδευση των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε Θέματα Φυσικών Καταστροφών (ΔΥΟΠΠ), στo πλαίσιo του προγράμματος eOUTLAND.

Τόνισε ότι ο εθελοντισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και οφείλουν να στηρίζουν διοικητικά και τεχνικά το έργο του Παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας των δημοτών, που επιτελείται με ζήλο και αυτοθυσία. «Μέσω της ΔΥΟΠΠ δώσαμε στην Ομάδα ένα διασωστικό πυροσβεστικό όχημα 4Χ4» είπε, το οποίο όχημα βοήθησε σημαντικά τόσο στην αντιμετώπιση πυρκαγιών το καλοκαίρι όσο και σε αντλήσεις υδάτων πρόσφατα. Τέλος, τους ευχαρίστησε θερμά για την άριστη συνεργασία.

Το υλικό που παραδόθηκε είναι το εξής:

VHF ατομικός ασύρματος, VHF ασύρματος οχήματος, Αλυσοπρίονο, Αντιπυρική κουβέρτα

Προβολέας διάσωσης, Επαναφορτιζόμενος φακός χειρός, Γεννήτρια, GPS χειρός , Αδιάβροχο καλώδιο, Φις σούκο αρσενικό, Φίς σούκο θηλυκό, Σκοινί καταρρίχησης, Μπορντιέ διασωστικά, Καραμπινέρ τύπου “D”, Κιάλια, Κίτ & υλικά πρώτων βοηθειών, Νάρθηκες αυχένα, Αερονάρθηκες, Φορείο τύπου “SKUP”, Σακίδιο πρώτων βοηθειών διασώστη.

Από την πλευρά του ο κ. Γκεβρέκης υπογράμμισε επίσης πως θα γίνει μια προσπάθεια από μέρους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, να συνεχισθούν οι εκπαιδεύσεις μέσω του διασυνοριακού προγράμματος Ίντερεγκ, πάνω στη συνοριακή γραμμή με τους Βούλγαρους ομολόγους τους, καθώς η γνώση του εξοπλισμού, η γνώση της περιοχής και η προετοιμασία του εδάφους της συνεννόησης με τους Βούλγαρους σε μια περίπτωση διαχείρισης πυρκαγιάς ή πλημμυρών κατά μήκος της συνοριακής γραμμής, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Δεν παρέλειψε να σταθεί στο έργο του παραρτήματος της Ομάδας Διάσωσης στη Ροδόπη και στις πυρκαγιές του καλοκαιριού και γενικά στην προσφορά εθελοντικής βοήθειας στην αντιπυρική περίοδο. Επίσης στις πλημμύρες τις πρόσφατες στην Ανατολική Ροδόπη και στον πλημμυρισμένο ποταμό Λίσσο ο εξοπλισμός της Ομάδας είχε διατεθεί, όπως λόγου χάρη η σωστική λέμβος της ομάδας, για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσφορά της Ομάδας για την Πανδημία του κορονοϊού, με τις απολυμάνσεις με το μικρό όχημα που διαθέτει, το οποίο μπορούσε να μπαίνει και σε στενούς δρόμους της Κομοτηνής και να απολυμαίνει.

Προς το παρόν οι δράσεις και οι εκπαιδεύσεις έχουν σταματήσει λόγω πανδημίας, ωστόσο στο σχεδιασμό της Ομάδας Διάσωσης της Ροδόπης υπάρχει μια ιδέα για  ενημέρωση του κόσμου σε θέματα σωστής συμπεριφοράς  με στόχο την  προστασία του περιβάλλοντος.

  

Εξοπλισμός Πρώτων Βοηθειών στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Κομοτηνής από τον Δήμο Κομοτηνής

Εξοπλισμό Πρώτων Βοηθειών παρέδωσε  επίσης ο Δήμος Κομοτηνής και  στον αρχηγό του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κώστα Ιμανιμίδη, στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.

Ο κ. Ιμανιμίδης ευχαρίστησε τον Δήμο Κομοτηνής για τη στήριξη στο πλαίσιο και του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο με τον Δήμο Κομοτηνής, στην κατεύθυνση εφαρμογής των μέτρων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τη διάδοση του ιού COVID-19. Τόνισε μάλιστα ότι όλο αυτό το διάστημα η συνεργασία των δύο πλευρών είναι σε 24ωρη βάση.

Εξήγησε πως τα παραδοτέα είναι χρήσιμα για περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων κι έρχονται να ενισχύσουν τη δυναμική του Τμήματος, για την καλύτερη παροχή βοήθειας στους δημότες Κομοτηνής, της Ροδόπης ευρύτερα. Θύμισε ότι το Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού φιλοξενείται σε τρεις αίθουσες στο Πολύκεντρο και καταβάλλονται προσπάθειες από την πλευρά του Δήμου Κομοτηνής για τη βελτίωση του χώρου καθώς δραστηριοποιούνται συνολικά 90 εθελοντές. Ο Δήμαρχος Ιωάννης Γκαράνης δήλωσε πως αναζητείται ικανός χώρος για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όχι μόνο των μελών του Ερυθρού Σταυρού αλλά και του εξοπλισμού τους κι ευχαρίστησε από την πλευρά του για την άριστη συνεργασία.

Ο εξοπλισμός που παραδόθηκε είναι ο εξής:

Κίτ & υλικά πρώτων βοηθειών, Νάρθηκες αυχένα, Αερονάρθηκες, Φορείο τύπου «SKUP», Σακίδιο πρώτων βοηθειών διασώστη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό