ΠΟΡΙΣΜΑ των ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ της ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ του ΚΚΕ (ΤΑΚΤΙΚΟΥ και ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ) στην ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ-ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ΘΡΑΚΗΣ

ΠΟΡΙΣΜΑ των ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ της ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ του ΚΚΕ (ΤΑΚΤΙΚΟΥ και ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ) στην ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ-ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ΘΡΑΚΗΣ

Η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή της Θράκης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της, δεν μπορεί να εξετασθούν ξεκομμένα από τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές, τις επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, στον φόντο και των γενικότερων ανταγωνισμών που ξεδιπλώνονται στην περιοχή. Στα πλαίσια αυτά γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί η άποψη ότι τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι τάχα μια ιδιαίτερη στρέβλωση στο μοντέλο ανάπτυξης, ότι φταίει δήθεν αποκλειστικά που δεν έδειξαν “προσοχή” οι κυβερνήσεις, για την ακριτική αυτή περιοχή, δεν πάρθηκαν υπόψη οι ανάγκες αλλά και οι δυνατότητες που αυτή έχει, ότι η κατάσταση αυτή μπορεί άρδην να αλλάξει με “στοχευμένες” και «έξυπνες» παρεμβάσεις από την πλευρά του κράτους, από την συστράτευση όλων σε ένα κοινό στόχο. Αποσιωπάται ότι αυτό το κρατικό -κυβερνητικό ενδιαφέρον ενεργοποιείται τώρα, αφού εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή ως χώρο-βάση στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία κι όχι μόνο.

Σε αυτή τη βάση γίνεται μέρος της προσπάθειας της αστικής τάξης να καλλιεργήσει τη λογική της «εθνικής ενότητας» με ιδιαίτερη στόχευση την ευαίσθητη και κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή της Θράκης, να βάλει το λαό κάτω από τη σημαία της αστικής τάξης, μια σημαία ξένη προς τα συμφέροντά του. Η αλήθεια είναι ότι η ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη δεν μπορεί να γιατρευτεί με κανένα μίγμα οικονομικής πολιτικής χωρίς να σημαίνει ότι η ανισομετρία εμφανίζεται με στατικότητα.

Το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες με διαφορετική ανάπτυξη, ότι υπάρχουν κλάδοι μέσα στην ίδια τη χώρα με διαφορετική ανάπτυξη, ότι υπάρχουν περιφέρειες μέσα στην ίδια χώρα με διαφορετική ανάπτυξη το αποδεικνύουν.

Επίσης, όσα επίθετα και αν βάλλουν προπαγανδιστικά τα αστικά κόμματα μπροστά από τη λέξη ανάπτυξη, π.χ. «δίκαιη», «βιώσιμη», κτλ, όσο αυτή θα έχει το βασικό χαρακτηριστικό ότι είναι καπιταλιστική δεν θα μπορέσει ποτέ να είναι υπέρ των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Γιατί ακριβώς ο καπιταλισμός έχει τους δικούς του σιδερένιους γραπτούς και άγραφους νόμους που καμιά κυβέρνηση στο πλαίσιο του δεν μπορεί να τους ανατρέψει με διατάγματα και αποφάσεις.

Και αυτοί ορίζουν ότι σκοπός της παραγωγής δεν είναι η κάλυψη των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών, αλλά το κέρδος. Και για το κέρδος απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πιέζονται περισσότερο τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα.

Το 2 σύστημα αυτό είναι που γεννάει κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση, προσφυγιά, μετανάστευση, καταστροφή του περιβάλλοντος, κοκ. Το ΚΚΕ παρεμβαίνοντας και στην διακομματική επιτροπή για τη Θράκη, καταθέτοντας το δικό του πόρισμα, συμβάλλει και από αυτό το βήμα στην ανάδειξη του διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που προτείνει στην εργατική τάξη και το λαό της περιοχής και συνολικότερα της χώρας.

Αναλυτικά το πόρισμα του KKE

ΠΟΡΙΣΜΑ Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021)

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό