
Πώς μια μαθηματικός από τα Γιαννιτσά έγινε αγρότισσα και παλεύει με την κλιματική κρίση
Την επιθυμία των νέων της περιφέρειας να σπουδάσουν και να γυρίσουν πίσω στον τόπο τους για να δώσουν -με φρέσκες ιδέες- νέα ώθηση στην αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας, αποδεικνύει η ιστορία της Ευμορφίας Καρυπίδου, η οποία ξεκίνησε από τον τόπο καταγωγής της, τα Γιαννιτσά να σπουδάσει Μαθηματικός για να γίνει σήμερα επιτυχημένη αγρότισσα και πρόεδρος του σχετικά «φρέσκου» Συνεταιρισμού Οπωροκηπευτικών και Βάμβακος Πέλλας.
Όπως διαβάζουμε στο αφιέρωμα της Αλεξίας Σβώλου στο insider.gr, η Ευμορφία παράλληλα, είναι μια νέα μητέρα που μεγαλώνει τα δύο παιδιά της, διδάσκοντάς τα να αγαπούν τη φύση, το περιβάλλον και τα προϊόντα της πατρίδας μας.
Ο συνεταιρισμός που ξεκίνησε το 2020 με 17 παραγωγούς και σήμερα μετρά περισσότερους από 25, καλλιεργεί και παράγει ροδάκινα, κεράσια, νεκταρίνια και βερίκοκα που έχουν ήδη κάνει το πρώτο βήμα να ανοίξουν την ελληνική αγορά στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό τη Γαλλία. Το άνοιγμα στο εξωτερικό καθίσταται εφικτό μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Fruitilisious” ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Η Ευμορφία είναι ένα νέο κορίτσι που ήδη έχει αποκτήσει δύο μικρά παιδιά και βρέθηκε πίσω στα χωράφια (από επιλογή) να παλεύει με την κλιματική κρίση (από ανάγκη) και να ονειρεύεται όπως και τα άλλα μέλη του συνεταιρισμού να φτιάξει με τους άλλους αγρότες το δικό τους συσκευαστήριο, ώστε να μπορούν να διαθέτουν τα ζουμερά φρούτα της γης τους τυποποιημένα-έτοιμα για τον καταναλωτή. Μέσα στα όνειρά της και τα όνειρα των άλλων αγροτών έχει παρεισφρήσει η κλιματική κρίση, η οποία αλλάζει τελείως τα δεδομένα του παιχνιδιού, προκαλώντας καταστροφές στην παραγωγή των οπωροκηπευτικών που φτάνουν λόγω του παγετού και στο δυσθεώρητο 90%.
Μιλώντας με την Ευμορφία, σχολιάσαμε τις τιμές των φρούτων, με τις εκτιμήσεις των παραγωγών να είναι πως το βερίκοκο και το νεκταρίνι θα «προσγειωθούν» τελικά στο ράφι με μια τιμή που θα πέσει σταδιακά για να διαμορφωθεί περίπου στο 1 ευρώ το κιλό. Το ροδάκινο θα πωλείται λίγο ακριβότερο. Όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουμε για τις τιμές του κερασιού, κοιταζόμαστε με νόημα. Τα πρώιμα κεράσια ξεκίνησαν από σχεδόν 20 € το κιλό και σήμερα στα σούπερ μάρκετ πωλούνται σχεδόν στα 10 ευρώ το κιλό και στην λαϊκή αγορά 5-6 ευρώ το κιλό. Όπως λέει η Ευμορφία, «κρίμα που δεν σας έχω μαζί μου στα χωράφια. Εμείς που τα καλλιεργούμε μπορούμε ακόμα να απολαμβάνουμετα κεράσια, αλλά απ’ ό,τι καταλαβαίνω για τους κατοίκους της πόλης -για τους Αθηναίους- θα γίνουν πολυτέλεια για τους λίγους».
Μεγάλη ζήτηση βέβαια έχουν αυτά τα φρούτα στο εξωτερικό Ο συνεταιρισμός παράγει 4 εκατ. κιλά ροδάκινα και μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Fruitilisious”, οι Γάλλοι ζήτησαν 5 τόνους, ενώ παράγονται και 150 τόνοι βερίκοκο και 100 τόνοι κεράσια, ελέω βέβαια των συνθηκών που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Η Ευμορφία Καρυπίδου με τους άλλους αγρότες του Συνεταιρισμού Πέλλας ελπίζουν να κατακτήσουν την Ευρωπαϊκή αγορά, με «διαβατήριο» τα προϊόντα τους και την ενθουσιώδη υποδοχή, που τους επεφύλαξαν οι Γάλλοι. Το ζήτημα είναι αν η αλλαγή του κλίματος οι παγετοί, οι απότομες ζέστες και τα άλλα καιρικά φαινόμενα, θα τους επιτρέψουν να προσθέσουν στην γνωστή παροιμία «παπούτσι από τον τόπο σου», την φράση «και φρούτο από την Ελλάδα».
Πηγή: insider.gr