Πότε κάνει πρεμιέρα το νέο κρατικό πρόγραμμα για φθηνό ρεύμα- Ποιους  αφορά

Πότε κάνει πρεμιέρα το νέο κρατικό πρόγραμμα για φθηνό ρεύμα- Ποιους αφορά

Εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται να ξεκινήσει εκτός μεγάλου απροόπτου το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα.

Πρόκειται για το «Απόλλων» το οποίο στο πρώτο στάδιο θα απευθύνεται σύμφωνα με πληροφορίες  στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου προκειμένου να διαμορφωθεί μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση για τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η τιμή

Οι περίπου 130.000 ωφελούμενοι του ΚΟΤ Α θα χρεώνονται με σταθερή τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν, η οποία εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί μεταξύ 3 λεπτών  έως και 3,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Η τιμή αυτή θα ισχύσει για τουλάχιστον 20 χρόνια και με αυτόν τον τρόπο οι καταναλωτές θα προστατεύονται από πιθανές μελλοντικές διακυμάνσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα στους  δικαιούχους του ΚΟΤ Α χορηγείται έκπτωση ύψους  7,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Δηλαδή οι εν λόγω πολίτες πληρώνουν  τελική τιμή 3 λεπτών μόνο όταν η βασική τιμή του τιμολογίου είναι στα 10,5 λεπτά.

Για να υλοποιηθεί αυτό το ειδικό τιμολόγιο, προβλέπεται να αναπτυχθούν μονάδες ΑΠΕ συνοδευόμενων από συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Μάλιστα, η κατανάλωση των δικαιούχων θα καλύπτεται μέσω της μεθόδου του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού σε μεγάλο ποσοστό από την παραγόμενη «πράσινη» ενέργεια.

Ο συμψηφισμός θα γίνεται μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια οι δικαιούχοι καθώς σύμφωνα με την νομοθεσία, οι ευάλωτοι καταναλωτές καλύπτονται με αυτόματο τρόπο μέσω ενεργειακών κοινοτήτων ακόμη κι αν δεν είναι μέλη τους.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Για να προστεθούν συστήματα αποθήκευσης στις ΑΠΕ αναμένεται να δοθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επιχορήγηση ύψους 100 εκατ. ευρώ. Για να χρηματοδοτηθεί όμως  αυτό θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν κάποια έργα μέχρι το καλοκαίρι του 2026.

Επίσης επισημαίνεται πως άμεσα αναμένεται να βγει υπουργική απόφαση για την πρώτη φάση του «πράσινου» ενεργειακού χαρτοφυλακίου που θα γίνει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Οι κρατικές επιδοτήσεις θα είναι οριζόντιες και θα έχουν σταθερό ποσό ανά μεγαβάτ αποθηκευτικής ισχύος.

Οι παραγωγοί θα υποβάλλουν προσφορές για την εγγυημένη τιμή πώλησης ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και την επιδότηση των μπαταριών. Οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί θα αναδείξουν εκείνους που ζητούν τη χαμηλότερη τιμή (ταρίφα), με τους νικητές να συνάπτουν σύμβαση με τον ΔΑΠΕΕΠ.

Η δεύτερη φάση

Αφού υλοποιηθεί το πρώτο στάδιο του προγράμματος μετά αυτό θα επεκταθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης και τους Γενικούς και Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων το οποίο θα καλύπτεται με ΑΠΕ σχεδόν το 50% των ενεργειακών τους αναγκών.

Συγκεκριμένα, θα ενταχθούν οι 9.455 παροχές των ΔΕΥΑ και 3.570 των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ  αλλά ο και οι ενεργειακές ανάγκες των 332 δήμων της χώρας (κτήρια, οδοφωτισμός, αντλιοστάσια).

Ωστόσο στο δεύτερο στάδιο του προγράμματος αναμένεται να υιοθετηθεί διαφορετικό μοντέλο ενεργειακής κάλυψης και ενδεχομένως η μετάβαση να γίνει από το net-billing σε διμερή συμβόλαια προμήθειας (PPAs).

Στην περίπτωση αυτή,  οι διαγωνισμοί θα οργανώνονται ανά Περιφέρεια, με συμμετοχή εταιρειών προμήθειας που θα έχουν ήδη εξασφαλίσει ενέργεια από παραγωγούς ΑΠΕ μέσω PPAs,  προκειμένου  να καλύψουν τις καταναλώσεις που αναλαμβάνουν.

enikonomia.gr

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό