Πριγκίπισσα Νταϊάνα: 26 χρόνια από τον χαμό της- Το δυστύχημα και οι «θεωρίες συνωμοσίας» για τον θάνατό της (video)

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: 26 χρόνια από τον χαμό της- Το δυστύχημα και οι «θεωρίες συνωμοσίας» για τον θάνατό της (video)

Πριν από 26 χρόνια (31/8/1997) βρήκε τον θάνατο η πριγκίπισσα της Ουαλίας Νταϊάνα, σε ηλικία 36 ετών, στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα που συγκλόνισε όσο λίγα τον κόσμο, σε σήραγγα στο Παρίσι. Παράλληλα,

Ποια ήταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα – Ο γάμος της με τον Κάρολο

H Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας (πρώην Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ), γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1961 και ήταν μέλος της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας ως η πρώτη σύζυγος του Καρόλου, πρίγκιπα της Ουαλίας και πλέον ο βασιλιάς της Βρετανίας, αφού η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο γάμος της με τον πρίγκιπα της Ουαλίας έγινε στις 29 Ιουλίου 1981, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, ενώ μεταδόθηκε από την τηλεόραση σε 750 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ο γάμος επέφερε δύο γιους, τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ και τον Πρίγκιπα Χάρι, οι οποίοι ήταν τότε στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα της γραμμής διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο.

Ως Πριγκίπισσα της Ουαλίας, η Νταϊάνα ανέλαβε διάφορα βασιλικά καθήκοντα εξ ονόματος της βασίλισσας Ελισάβετ και την εκπροσώπησε σε περιοδείες της στο εξωτερικό. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο και για την υποστήριξη που παρείχε στη Διεθνή Εκστρατεία Απαγόρευσης των Ναρκών Ξηράς. Ασχολήθηκε με δεκάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ του Λονδίνου, στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος από το 1989.

Η Νταϊάνα παρέμεινε στο προσκήνιο των παγκοσμίων μέσων ενημέρωσης σε όλη την διάρκεια του γάμου της αλλά και μετά το τέλος του, ο οποίος τερματίστηκε με διαζύγιο στις 28 Αυγούστου 1996.

Η προσοχή των μέσων ενημέρωσης και του πλήθους κορυφώθηκε μετά τον θάνατό της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε μια σήραγγα στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου 1997, ενώ ο σύντροφός της, ο πολυεκατομμυριούχος Ντόντι Αλ Φαγιέντ, προσπαθούσε να αποφύγει τους φωτογράφους που τους ακολουθούσαν κατά πόδας στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η απώλεια της ζωής της προκάλεσε κύμα συγκίνησης σε όλο τον πλανήτη ενώ την κηδεία της παρακολούθησαν μέσω του BBC 32,10 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι «θεωρίες συνωμοσίας» γύρω από τον θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν διάφορες «θεωρίες συνωμοσίας» σχετικά με τον θάνατό της, καθώς αρκετοί υποστηρίζουν ότι ήταν έργο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, που δεν επιθυμούσαν η μητέρα των παιδιών του διαδόχου του θρόνου να επισημοποιήσει τη σχέση της με τον μουσουλμάνο και Αιγύπτιο στην καταγωγή Ντόντι Αλ Φαγιέντ, ενώ το ίδιο υποστηρίζει και ο πατέρας του τελευταίου, Μοχάμεντ. Τίποτα, όμως, δεν έχει αποδειχθεί.

Μετά το 1998, διατυπώθηκε η θεωρία ότι υπήρχε μια ενορχηστρωμένη εγκληματική συνωμοσία γύρω από τον θάνατο της Νταϊάνα, Πριγκίπισσας της Ουαλίας. Επίσημες έρευνες τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στη Γαλλία διαπίστωσαν ότι η Νταϊάνα πέθανε με τρόπο που συνάδει με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης μετά το θανατηφόρο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου 1997.

Το 1999, μια γαλλική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Νταϊάνα πέθανε ως αποτέλεσμα τροχαίου δυστυχήματος. Ο Γάλλος δικαστής Ερβέ Στεφάν που ερεύνησε την υπόθεση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παπαράτσι ήταν σε κάποια απόσταση από τη Mercedes S280 όταν συνετρίβη και δεν ήταν υπεύθυνοι. Με βάση τα στοιχεία της βρετανικής έρευνας, ένα δικαστήριο το 2008 εξέδωσε μια απόφαση για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» από τον οδηγό Ανρί Πωλ και τους παπαράτσι που καταδίωκαν το αυτοκίνητο.

Η ετυμηγορία των ενόρκων ανέφερε επίσης: «Επιπλέον, ο θάνατος του θανόντος προκλήθηκε ή συνετέλεσε από το γεγονός ότι οι επιβαίνοντες δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας και από το γεγονός ότι η Mercedes πιθανόν χτύπησε την κολόνα στη σήραγγα του Pont de l’Alma παρά να είχε συγκρουστεί με κάτι άλλο».

Πηγή: athensmagazine.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό