Πρόταση των Ιατρικών Συλλόγων Α.Μ.-Θ.: Να εργαστούν εθελοντικά στο Ε.Σ.Υ., όσο διαρκέσει η πανδημία, οι νέοι ειδικευόμενοι γιατροί !

Πρόταση των Ιατρικών Συλλόγων Α.Μ.-Θ.: Να εργαστούν εθελοντικά στο Ε.Σ.Υ., όσο διαρκέσει η πανδημία, οι νέοι ειδικευόμενοι γιατροί !

Τις προτάσεις τους, για την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού covid-19, καταθέτουν οι διοικήσεις των Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στο δελτίο Τύπου που απέστειλαν αναφέρουν τα ακόλουθα: «Μετά την προαναγγελθείσα και από χθες υλοποιούμενη, πλέον, επιστράτευση ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, ερήμην των Ιατρικών Συλλόγων, είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε τα εξής:

-Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), εξαιτίας της πανδημίας, εδώ και δύο χρόνια, είναι δεδομένη και η ανάγκη στήριξης του προσωπικού απολύτως αναγκαία. Η λήψη, όμως, βίαιων και αποσπασματικών μέτρων, που κατά το παρελθόν δεν έχουν επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί.

-Η επιστράτευση εν καιρώ ειρήνης, αποτελεί το έσχατο μέσο για μία πολιτεία, το οποίο μπορεί και πρέπει να αποφεύγεται. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι δηλώσαμε και δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι σε αυτό, το οποίο δεν θα χρειαζόταν, αν είχαν εισακουστεί οι προτάσεις μας όλο αυτό το διάστημα. Επιπλέον, οι γιατροί που επιστρατεύονται, απομακρύνονται από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αποτελεί τείχος προστασίας για τα νοσοκομεία και η οποία έτσι αποδυναμώνεται. Ζητούμε, εκ νέου, την ύστατη ώρα, άμεσα την υλοποίηση των παρακάτω μέτρων:

1) Να κληθούν όλοι οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναμονή για έναρξη ειδικότητας Παθολογίας, Πνευμονολογίας, Γενικής Ιατρικής και Αναισθησιολογίας, να υπογράψουν σύμβαση εθελοντικής εργασίας στο Ε.Σ.Υ., για όσο χρόνο οι ανάγκες της πανδημίας το απαιτήσουν, με συνυπολογισμό του χρονικού διαστήματος αυτού ως χρόνου λήψης ειδικότητας.

2) Να εκδοθούν άμεσα όλα τα Φ.Ε.Κ. διορισμών κρίσεων γιατρών Ε.Σ.Υ. που έχουν ολοκληρωθεί. Παράλληλα, ολοκλήρωση όλων των εν εξελίξει κρίσεων για θέσεις στο Ε.Σ.Υ., τάχιστα και σε διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τον ένα μήνα.

3) Άμεση υλοποίηση της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης περί πρόσκαιρης ανακατανομής προσωπικού εντός του Ε.Σ.Υ.

4) Άμεση υπογραφή νέων συμβάσεων των γιατρών που απασχολούνταν εθελοντικά στο Ε.Σ.Υ. και των οποίων η σύμβαση διακόπηκε την 31/12/2021.

5) Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς, να απασχοληθούν εθελοντικά στα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου οι εκεί απασχολούμενοι γιατροί του Ε.Σ.Υ. να επανέλθουν στα καθήκοντά τους στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

6) Προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρών στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, με άμεση προτεραιότητα σε ακριτικές, απομακρυσμένες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές, πάγιο και διαχρονικό αίτημα της ιατρικής κοινότητας. Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των διαδικασιών προκήρυξης, κρίσεων και πρόσληψης, ώστε να ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των γιατρών σε σύντομο διάστημα, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τους δύο μήνες.

7) Προγραμματισμός των προσλήψεων στο Ε.Σ.Υ. σε βάθος διετίας, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη, πριν από την αποχώρηση των συναδέλφων λόγω συνταξιοδότησης.

8) Παροχή κινήτρων για τη στελέχωση του Ε.Σ.Υ., ώστε να μην βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού. Πρέπει, οπωσδήποτε, να αντιμετωπισθούν οι βασικές αιτίες που ωθούν τους περισσότερους νέους συναδέλφους να εγκαταλείπουν την χώρα και να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, ακόμα και σε γειτονικές χώρες, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ καλύτερες. Αναγκαία συνθήκη, η αναπροσαρμογή μισθολογίου των ιατρών του Ε.Σ.Υ., που θα είναι ανάλογο με αυτό των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

9) Παροχή ιδιαίτερων κινήτρων για άγονες ειδικότητες, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης και ειδικευομένων ιατρών, οι οποίοι επιπλέον της εκπαίδευσής τους, παρέχουν σημαντικότατες υπηρεσίες στο σύστημα υγείας.

10) Σταθερή, ουσιαστική και διαχρονική συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, η οποία είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει στην επίλυση πολλών προβλημάτων και την αποτροπή αποφάσεων και καταστάσεων, οι οποίες θίγουν καίρια την επιστημονική υπόσταση των ιατρών και την προάσπιση της δημόσιας υγείας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα».

 

Το δελτίο Τύπου (συν)υπογράφουν οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό