Πρωτιές στα διεθνή φεστιβάλ παίρνει η ταινία “Chicken soup” που  γυρίστηκε στην Ξάνθη (δείτε το trailer)

Πρωτιές στα διεθνή φεστιβάλ παίρνει η ταινία “Chicken soup” που γυρίστηκε στην Ξάνθη (δείτε το trailer)

Η ταινία Κοτόσουπα η αλλιώς “Chicken soup” που γυρίστηκε στην πόλη της Ξάνθης το προηγούμενο έτος συνεχίζει να σαρώνει και να κατακτά τις πρωτιές στο εξωτερικό.

Το περιεχόμενο της έχει κοινωνικό χαρακτήρα, όμως η πλοκή του σεναρίου την καθιστά παράλληλα και δραματική.

Να σημειώσουμε ότι οι συντελεστές είναι όλοι Ξανθιώτες. Όλα ξεκίνησαν περίπου  πριν 2 χρόνια στην αρχή της πανδημίας, όταν ο Ντένης Σπυριάδης, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας επικοινώνησε με τον Γιώργο Λαζαρίδη για να ‘ντύσει” με την μουσική του την ταινία, η οποία αρχικά προοριζόταν για ταινία μικρού μήκους.

Στο χρόνο που ακολούθησε όλοι οι συντελεστές της ταινίας αφιέρωσαν χρόνο και αγάπη για να πάρει σάρκα και οστά η ταινία, η προετοιμασία της και τα γυρίσματα της έγιναν εξ ολοκλήρου στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στην ορεινή Ξάνθη, στην πόλη της Ξάνθης και στην Παλιά Πόλη και τελικά η Κοτόσουπα είναι μία ταινία διάρκειας 1 ώρας και 20 λεπτών.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης αναφερόμενος στο σενάριο της ταινίας τόνισε ότι αυτό βασίζεται στον τρόπο ζωής των Πομάκων και ιδιαίτερα για τις αντιλήψεις τους, που αφορούν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, η οποία πρέπει να παντρεύεται και να δημιουργεί οικογένεια, αλλά όπως γίνεται φανερό και από την ταινία τα πράγματα αλλάζουν, η κοινωνία εξελίσσεται και τα στερεότυπα σπάνε.

Δίνοντας ο Γιώργος Λαζαρίδης λίγα στοιχεία για την υπόθεση είπε πως η πρωταγωνίστρια, η  Μεριέμ είναι μία 17χρονη  κοπέλα, από τα πομακοχώρια, που μόλις έχει τελειώσει το Λύκειο και το όνειρό της είναι να σπουδάσει δασκάλα, όμως οι γονείς της έχουν άλλα σχέδια.Καθώς οι γονείς της δεν εγκρίνουν το όνειρό της, κανονίζουν έναν γάμο, αλλά η επιθυμία της για σπουδές την κάνει να αντιστέκεται. Στο τέλος η Μεριέμ συμβιβάζεται, όμως ένα απρόοπτο γεγονός θα αλλάξει ριζικά την ζωή της. Το γεγονός αυτό θα τη βοηθήσει να πραγματοποιήσει το όνειρό της, αλλά θα έχει συνέπειες.

Μέχρι στιγμής η ταινία έχει αποσπάσει την απόλυτη προσοχή των κριτών στα Φεστιβάλ που διεξάγονται στο εξωτερικό και όχι μόνο, οι συντελεστές της παραγωγής λαμβάνουν την θετική απόκριση του κοινού που έχει αποσπάσει σπουδαίες διακρίσεις, αρκετά θετικά σχόλια, νούμερα και βραβεία.

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο τα Festival στα οποία έχει ήδη τον κυρίαρχο ρόλο:

1) Athens International Monthly Art Film Festival, έλαβε το δεύτερο βραβείο καλύτερής ταινίας και μπήκε στις ΤΟΡ 3 καλύτερες ταινίες στην κατηγορία της και ΤΟΡ 10 ταινίες της χρονιάς.

2) Tokyo International Monthly Film Festival, έλαβε το πρώτο βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης “Best Original Score Film”

3) London International Monthly Film Festival, έλαβε το δεύτερο βραβείο καλύτερής ταινίας και μπήκε στις ΤΟΡ 3 στην κατηγορία της.

4) Lift-Off Global Network, στο ακόλουθο Φεστιβάλ του Λονδίνου επιλέχθηκε στον διαγωνισμό νεοεμφανιζόμενων σκηνοθετών όπου έλαβε την 1η θέση μεταξύ των 53 ταινιών μεγάλου μήκους στις προτιμήσεις του κοινού που ψήφιζε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

5) Golden Giraffe International Film Festival, στο Φεστιβάλ της Γαλλίας (Νίκαια), η ταινία έλαβε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερη Δραματική ταινία» καθώς επίσης και το δεύτερο βραβείο «Ά γυναικείου ρόλου».

6) 8 & Halfilm Awards, Το φεστιβάλ της Ρώμης είναι αφιερωμένο στην αριστουργηματική ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη Federico Fellini «8 και μισή» γυρισμένη το 1963. Η ταινία “Chicken Soup” κέρδισε το πρώτο βραβείο στις κατηγορίες «Καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία» και «Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο».

Η ανοδική πορεία της δεν σταματά όμως εδώ, καθώς περιμένει την ολοκλήρωση άλλων 10 Φεστιβάλ που θα λάβουν λήξη έως και τον Μάιο.

Η ταινία μπορεί να μην έχει κυκλοφορήσει ακόμη στις οθόνες μας, όμως τα Soundtrack της τα οποία έχουν βραβευθεί στο Τόκυο έχουν αναρτηθεί από τον ίδιο τον συνθέτη στο προσωπικό του κανάλι στο YouTube, καθώς επίσης μπορείτε να τα αναζητήσετε σε όλες της ψηφιακές πλατφόρμες (Spotify, Amazon, Itunes, Apple store, YouTube, Soundcloud, Shazam κ.α.)

Δείτε το trailer:

Πηγή:Xanthinea.gr, thraki.com

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό