Πρωτοπορούν Δήμος Κομοτηνής και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για την προστασία της υγείας σε αθλητικές εγκαταστάσεις

Πρωτοπορούν Δήμος Κομοτηνής και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για την προστασία της υγείας σε αθλητικές εγκαταστάσεις

Να εξασφαλίσουν, μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος, την προστασία της δημόσιας υγείας κατά τη διεξαγωγή αθλητικών δρωμένων, τόσο των αθλητριών και αθλητριών που συμμετέχουν όσο και του κοινού που τα παρακολουθεί, θέλουν ο Δήμος Κομοτηνής και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Για αυτό και το τελευταίο διάστημα έχουν εγκατασταθεί στο κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου, μέσω προγραμματικής σύμβασης, αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας, υγρασίας, μεγέθους και αριθμού σωματιδίων, οι οποίοι ήδη έχουν εγκατασταθεί με μέριμνα των Τεχνικών Υπηρεσιών. Αυτοί οι αισθητήρες καταγράφουν τις συνθήκες που επικρατούν στον κλειστό χώρο του ΔΑΚ Κομοτηνής κατά τη διεξαγωγή αγώνων και προπονήσεων με και χωρίς την παρουσία κόσμου, ενώ μέσα από τα άλλα όργανα μέτρησης που έχουν προμηθευτεί, θα γίνονται ακριβείς καταγραφές για τους ίδιους τους αθλητές.

Αφορμή αποτέλεσε η πανδημία, αν και τα αποτελέσματα της μελέτης θα αφορούν συνολικά τις λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω του αναπνευστικού συστήματος, ενώ Δήμος και ΔΠΘ φιλοδοξούν αυτό το σύστημα να επιτρέψει την καλύτερη και πιο ασφαλή, για αθλητές και θεατές, λειτουργία της αθλητικής εγκατάστασης. Η προγραμματική σύναψη που σύναψαν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής αφορά την εκπόνηση του έργου «Έλεγχος-παρακολούθηση των περιβαλλοντικών µμεγεθών σε αθλητική εγκατάσταση εσωτερικού χώρου, κατά τη διάρκεια προπονήσεων και αγώνων, µε σκοπό την αποφυγή µμετάδοσης ιώσεων και λοιμώξεων µέσω του αναπνευστικού συστήματος».

Το ΔΠΘ έχει συστήσει επιστημονική ομάδα υποστήριξης του έργου με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Αθανάσιο Χατζηνικολάου και μέλη την αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου, τον αναπληρωτή καθηγητή Πνευμονολογίας Πασχάλη Στειρόπουλο, τον επίκουρο καθηγητή Ιολογίας Ιωάννη Καρακασιλιώτη και την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Ελευθερία Κατσίρη. Η ομάδα θα εμπλουτιστεί από μέλη ΔΕΠ και από φοιτητές όλων των επιπέδων.

Ο Δήμος Κομοτηνής έχει ήδη αγοράσει και διαθέσει για τις ανάγκες του προγράμματος τα εξής όργανα μέτρησης:
-αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας, υγρασίας, μεγέθους και αριθμών σωματιδίων, οι οποίοι ήδη έχουν εγκατασταθεί με μέριμνα των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής στο ΔΑΚ Κομοτηνής,
-σπιρόμετρο για τη μέτρηση των όγκων αερίων,
-οξύμετρα τα οποία μεταφέρουν δεδομένα ροής ασύρματα,
-σύστημα καταγραφής εξωτερικής επιβάρυνσης PolarPro,

Η συνολική αξία ανέρχεται στις 25.000 ευρώ περίπου (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Τα ερευνητικά ερωτήματα που θα απαντηθούν είναι:
-περιβαλλοντικές συνθήκες και σωματίδια – καταγραφή 24 ώρες επί 7 ημέρες την εβδομάδα,
-συγκεκριμένη διοργάνωση αγώνων και προπονήσεων παρουσία κοινού (πληρότητα 10%, 50% κα) με καταγραφή της επιβάρυνσης,
-μελέτες σε διάφορες ομάδες πληθυσμού με στόχο την καταγραφή δεικτών εσωτερικής (καρδιακή συχνότητα, κορεσμός οξυγόνου) και εξωτερική επιβάρυνσης (ταχύτητα, απόσταση κα) σε συνδυασμό με την καταγραφή των περιβαλλοντικών συνθηκών και των σωματιδίων.

Οι εμπλεκόμενοι από Δήμο και Πανεπιστήμιο συναντήθηκαν το πρωί της Τρίτης στο χώρο του κλειστού, με αφορμή μετρήσεις που ξεκίνησαν να γίνονται και σε αθλητές που προπονούνταν εκείνη την ώρα. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, με τη μέτρηση των συνθηκών, θα μπορεί ο Δήμος να έχει εικόνα των συνθηκών που επικρατούν σε αυτό, βοηθώντας ώστε να γνωρίζουν τους κινδύνους μετάδοσης ιών (όχι μόνο του κορονοϊού) για να μπορούν να αποφύγουν τους κινδύνους για τους ευρισκόμενους μέσα στο χώρο. «Η συνεργασία αυτή, μιας και πρόκειται για έρευνα, μας πάει ένα σκαλοπάτι παραπάνω σε σχέση με την ώσμωση πανεπιστημίου και κοινωνίας της Κομοτηνής» σημείωσε, σε μια πρωτοποριακή έρευνα για τη χώρα σε κλειστά γυμναστήρια τέτοιου τύπου. «Για μάς είναι πολύ σημαντικό να γίνεται μια τέτοια έρευνα στην Κομοτηνή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο» ανέφερε, με τα αποτελέσματα αυτά να είναι διαθέσιμα σε όλους. Άλλωστε, η συνεργασία ΔΠΘ και Δημου Κομοτηνής έχει σκοπό να συμβάλει στη διασφάλιση και την προστασία της υγείας των δημοτών, των αθλουμένων και των φοιτητών του ΔΠΘ κατά τη χρήση της αθλητικής εγκατάστασης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό