“Προεκλογική γκάφα” οι δηλώσεις  Κατρούγκαλου  για την επαναφορά της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ- Έντονες οι αντιδράσεις του  επιχειρηματικού κόσμου

“Προεκλογική γκάφα” οι δηλώσεις Κατρούγκαλου για την επαναφορά της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ- Έντονες οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου

Έντονες αντιδράσεις από πλευράς επιχειρηματικού κόσμου και ελεύθερων επαγγελματιών έχουν προκαλέσει οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του πρώην υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου σχετικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγες ώρες αργότερα μετά τις δηλώσεις, σε ανακοινώσεις τους, φορείς της αγοράς εξέφραζαν την ανησυχία τους σχετικά με όσα ανέφερε ο πρώην υπουργός επισημαίνοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει για την οικονομία η υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στελέχη της αγοράς με τα οποία επικοινώνησε το CNN Greece, μάλιστα, αρνούνταν κατηγορηματικά να σχολιάσουν «υποθετικά σενάρια» λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, όπως σημείωναν, απαξιώνοντας τις σχετικές δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τον σάλο που προκλήθηκε και απαντώντας στην «επίθεση» του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφή ατζέντα και σχεδιάζει να επαναφέρει το νόμο Κατρούγκαλο από το παράθυρο» επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα την προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας».

Αναβρασμός στον επιχειρηματικό κόσμο

Ήδη ωστόσο οι δηλώσεις του πρώην υπουργού είχαν προκαλέσει αναβρασμό στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

«Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλου – λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές – περί επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, προκαλούν δικαίως ανησυχία στο σύνολο της αγοράς» σημείωνε σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

Η συγκεκριμένη επιλογή στο παρελθόν οδήγησε στην εξόντωση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, αλλά και σε αύξηση της “μαύρης” οικονομίας. Ως ΕΒΕΑ είμαστε αντίθετοι. Η θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι σαφής: κάθε επιστροφή σε λογικές υπερφορολόγησης και στοχοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία και την απασχόληση.

Σε αυτό το κρίσιμο θέμα, ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να δεσμευθούν για τις προθέσεις τους».

ΟΕΕ: «Αμετανόητος ο κ. Κατρούγκαλος»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας επεσήμανε ότι «με έκπληξη παρακολούθησα την χθεσινή τοποθέτηση του κυρίου Κατρούγκαλου, ο οποίος προανήγγειλε την επαναφορά του κεφαλικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τους υπέρογκους συντελεστές – 20% – των εισφορών επί των εσόδων.

Προφανώς, ξεχνά την τεράστια ζημιά, που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά.

Ξεχνά, επίσης, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος και ειδικότερα οι διατάξεις του για την επιβολή του κεφαλικού αυτού φόρου, κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και άλλων θεσμικών φορέων.

Καλό θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να πάρει πίσω τις εμμονικές ιδέες του, οι οποίες αποδεδειγμένα καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης και οδηγούν στον αφανισμό τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία».

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Όχι αυξήσεις, αλλά φοροελαφρύνσεις

«Με αυξανόμενη ανησυχία ο εμπορικός κόσμος της χώρας παρακολουθεί την φημολογία των τελευταίων ημερών για αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων και την επαναφορά του ποσοστού 20% στις ασφαλιστικές κρατήσεις» σημειώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μοχθούν και παλεύουν μέρα με τη μέρα για να επιβιώσουν, όχι απλά δεν αντέχουν να φορτωθούν άλλα βάρη στις πλάτες τους αλλά απαιτούν να ελαφρυνθούν τα πολλά που κουβαλάνε καθημερινά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στις αλλεπάλληλες συναντήσεις του με βουλευτές της Α’ Αθηνών και εκπροσώπους κομμάτων, παρέδωσε μια σειρά από προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την περαιτέρω ελάφρυνση των εν πολλοίς αβάσταχτων βαρών που σηκώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε οι πολιτικές αρχές να τοποθετηθούν αναλόγως».

«Ποτέ ξανά δήμευση του εισοδήματος μέσω ασφαλιστικών εισφορών»

«Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημά μας! Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι» επεσήμανε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

«Δεν ξεχνάμε τί περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν. Ας μην κάνει κανείς λάθος: όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες,

Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά μας αποδείχτηκε καταστροφική την πρώτη φορά. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει δεύτερη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας» πρόσθεσε.

«Δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή». Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες, σταράτα λόγια: Ζητώ από όλα τα κόμματα να δεσμευθούν, τώρα, πριν τις εκλογές, χωρίς αστερίσκους, ότι δεν θα επιβάλλουν τέτοια είδη και τέτοια ύψη ασφαλιστικών εισφορών στους αυταπασχολούμενους επαγγελματίες» κατέληξε.

Πηγή: cnn.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό