“Sam Roma- Είμαστε τσιγγάνοι”: Μια ταινία της Μαρίνας Δανέζη για την καθημερινότητα των  Ρομά  στο Onassis Channel στο Youtube (trailer)

“Sam Roma- Είμαστε τσιγγάνοι”: Μια ταινία της Μαρίνας Δανέζη για την καθημερινότητα των Ρομά στο Onassis Channel στο Youtube (trailer)

“Είμαστε απ’ όλα. Οτιδήποτε θα το βρείτε. Από το χειρότερο μέχρι και το καλύτερο μπορούμε να κάνουμε σαν άνθρωποι. Είμαστε τσιγγάνοι.”

Η  Μαρίνα Δανέζη  γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για τους Ρομά, διεισδύοντας άφοβα και με σεβασμό  στους καταυλισμούς της Αττικής, της Ηλείας και της Αργολίδας. Η καθημερινή επαφή μαζί τους έσπασε το φαινομενικό «άβατο» στον «απρόσιτο» κόσμο τους και οδήγησε σε μια κοινωνιολογική παρατήρηση με ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Από 31 Οκτωβρίου στις 21:00 έως τις 30 Ιανουαρίου 2024 το Onassis Channel στο YouΤube  φιλοξενεί το ντοκιμαντέρ Sam Roma:
Είμαστε τσιγγάνοι   που αναδεικνύει με τρυφερότητα τις αλήθειες των Ρομά, που μας υποδέχονται με εγκαρδιότητα
και φιλοξενία, ανοίγοντας διάπλατα τα τσαντίρια και τις καρδιές τους. Όπως αναφέρει η σκηνοθέτις που ρίχνει φως
στις ζωές τους: «Τους αιφνιδιάσαμε. Αρχικά, ήταν όλοι πολύ καχύποπτοι – και δικαίως. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο
βρεθήκαμε κυριολεκτικά παντού. Σε καταυλισμούς, παράγκες άλλα και κανονικά σπιτικά. Ομολογώ υπήρξαν γενναιόδωροι.»

Ρομά. Ένας «μυστήριος λαός», που η ταυτότητά του χάνεται στα βάθη του χρόνου και στους μακρινούς τόπους της περιπλάνησης. Από την Ινδία και την Αίγυπτο μέχρι τη Σουηδία και την Αγγλία και από τα χρόνια του Μεγάλου Αλέξανδρου ως τα σήμερα, οι πλανόδιοι άρχοντες του δρόμου εμφανίζονται στον χάρτη της παγκόσμιας ανθρωπογεωγραφίας. Έκτοτε, ζουν στις παρυφές του περιθωρίου, στο μεταίχμιο της νομιμότητας και στο όριο της κοινωνικής αποδοχής.

Οι Έλληνες Ρομά αγαπούν τον χορό, το τραγούδι και τα πανηγύρια, ενώ στήνουν τα μεγαλύτερα γλέντια. Ερωτεύονται, «κλέβονται», παντρεύονται και δημιουργούν μεγάλες οικογένειες, τηρώντας ευλαβικά τα έθιμα της φυλής. Είναι δαιμόνιοι έμποροι και ικανοί αγρότες, ενώ οι γυναίκες κατέχουν άριστα τόσο την τέχνη του καφέ όσο και αυτή της χειρομαντείας. Η επιβίωση αποτελεί γι’ αυτούς μια καθημερινή πρόκληση και ένα στοίχημα που πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί. Οι Ρομά είναι έξυπνοι και καταφερτζήδες δηλώνοντας με περηφάνια πως «όποιος μεγαλώνει στον δρόμο μαθαίνει περισσότερα από αυτόν που ξέρει γράμματα».

Το έλλειμμα της εκπαίδευσης ενεργοποιεί περισσότερο την ευστροφία της φυλής αλλά, όπως ισχυρίζονται, τους φέρνει και ένα βήμα πιο κοντά στην παραβατικότητα που επιτείνεται λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης και της αδιαφορίας των Ελλήνων πολιτικών. Ωστόσο, παρά τα προβλήματα και τις όποιες αντιξοότητες, οι Έλληνες τσιγγάνοι παραμένουν περήφανοι διατηρώντας το φλογερό ταμπεραμέντο που διακρίνει τη φυλή τους.

Η περιήγηση στους καταυλισμούς της Αττικής, της Ηλείας και της Αργολίδας και η καθημερινή επαφή μαζί τους έσπασε το φαινομενικό «άβατο» στον «απρόσιτο» κόσμο τους και οδήγησε σε μια κοινωνιολογική παρατήρηση με ενδιαφέροντα συμπεράσματα. «Τα Ρομά» μας υποδέχονται με εγκαρδιότητα και φιλοξενία, ανοίγοντας διάπλατα τα τσαντίρια και τις καρδιές τους.

Το trailer της ταινίας:

Παράλληλα με την ταινία “Sam Roma: We Are Gypsies” της Μαρίνας Δανέζη, οι σκηνοθέτες Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης παρουσιάζουν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης το “Romáland”, μια παράσταση που ισορροπεί ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία με θέμα τη ζωή των Ελλήνων Ρομά. Στο -1 της Στέγης, η Λουκία Αλαβάνου με το έργο «Στον δρόμο για τον Κολωνό», που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας, συνθέτει μία VR εγκατάσταση με πρωταγωνιστές μέλη της κοινότητας των Ρομά από τη Νέα Ζωή Ασπροπύργου να ακολουθούν τα χνάρια του Οιδίποδα. Τέλος, στο Onassis Channel στο YouTube, οι Ρομά μιλούν χωρίς διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της σειράς “Society Uncensored”, σε μια ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, τον περασμένο Φεβρουάριο.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΜΑΡΙΝΑ ΔΑΝΕΖΗ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
ΜΟΝΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
ΗΧΟΛΗΨΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: ΚΩΣΤΗΣ ΖΟΥΛΙΑΤΗΣ
ΜΙΞΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΓΙΑΚΗΣ
ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: ΚΛΑΟΥΝΤΙΟ ΜΠΟΛΙΒΑΡ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Προβολές  της ταινίας σε φεστιβάλ:
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνα  «Νύχτες Πρεμιέρας», 2014
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 2015
Urban International Film Festival, Ιράν, 20 15
Ρωσικό Φεστιβάλ Ανθρωπολογικού Κινηματογράφου, 2015
Balkan Film and Food Festival, Αλβανία, 2015
Διεθνές Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου, Σερβία, 2015
Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, Αυστραλία, 2015
Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης, ΗΠΑ, 2015
Exground Filmfest, Γερμανία, 2015
Δείτε την ταινία-ντοκιμαντέρ στο Onassis Channel στο YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=Cc8_0UsEcDM

-Το YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση εκπέμπει από την Αθήνα, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, σε όλο τον κόσμο. Το Ίδρυμα Ωνάση  ανεβάζει και μοιράζεται στο κανάλι του στο YouTube στιγμές, εικόνες, συζητήσεις, ήχους, συναισθήματα. Παραστάσεις, συναυλίες, podcasts, συναντήσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, virtual κινηματογραφικές πρεμιέρες, online μαθήματα. Η ψηφιακή σκηνή του Ιδρύματος Ωνάση φτιάχνει μια Στέγη σε κάθε σπίτι, σε ένα σημείο που δεν υπάρχει στον χάρτη, για να διασκεδάζει, να επιμορφώνει, να ενώνει, να ανοίγει συζητήσεις-

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό