ReLiFe: Πρωτοποριακό έργο ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου από τη Sunlight Group και τους εταίρους της

ReLiFe: Πρωτοποριακό έργο ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου από τη Sunlight Group και τους εταίρους της

Η καινοτόμα πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από την ΕΕ και στηρίζει την ηλεκτροκίνηση με λίθιο, την καθετοποίηση της παραγωγής μπαταριών, και την ενεργειακή μετάβαση

 Η SunlightGroup Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας (SunlightGroup) ανακοινώνειτην έναρξη υλοποίησης του καινοτόμου έργου ανακύκλωσης μπαταριών λιθίουReLiFe. Το έργο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας με εταίρους κι έλαβε χρηματοδότηση περίπου €3,6 εκατ. από τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης EIT RawMaterials, ενώ οι εταίροι του ReLiFeσυνεισφέρουν επίσης με €1,5 εκατ.σε ίδια κεφάλαια.

Το ReLiFeευθυγραμμίζεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγίαγια τις μπαταρίες και τους σχετικούς στόχους για ανάκτηση κρίσιμων υλών, και θα έχει διάρκεια τριών ετών –από 1.1.2023 έως 31.12.2025.Πρωταρχικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία πιλοτικής μονάδας με δυναμικότητα ανακύκλωσης 500 τόνων μπαταριών λιθίου ετησίως στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Sunlight Group στην Ξάνθη. Η πιλοτική μονάδα θα είναι η πρώτη του είδους της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως. Θα ανακυκλώνει μπαταρίεςλιθίου-φωσφορικού σιδήρου (LFP) – το είδος, δηλαδή, των μπαταριών λιθίου που η Sunlight Groupπαράγει στο βιομηχανικό της συγκρότημα στην Ξάνθη και στη νέα εγκατάστασή της στο Mebane της Βόρειας Καρολίνας.Παράλληλα, θα ανακυκλώνει υλικά που δημιουργούνται κατά την παραγωγή πρωτότυπων στοιχείων LFP στην υπό υλοποίηση πιλοτική γραμμή της Sunlight Group, με ποσοστό ανάκτησης >95% και επίπεδο καθαρότητας ανθρακικού λιθίου άνω του 99%.

Η υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου έργου απαντά σε μια σειρά βασικών στόχων της ΕΕ σχετικά με τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (CriticalRawMaterials), τη βιωσιμότητα, την ενεργειακή μετάβαση, και την κυκλική οικονομία.ReLiFe(RecyclingLithiumFerrophosphate) σημαίνει Ανακύκλωση ΣιδηροφωσφορικούΛιθίου καιαποτελεί αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση μιας από τις πιο επιτακτικές ενεργειακές ανάγκες παγκοσμίως: την ανάπτυξη αποτελεσματικών τρόπων ανακύκλωσης των μπαταριών ιόντων λιθίου. Των μπαταριών δηλαδή που οδηγούν τις εξελίξεις για την απανθρακοποίηση και την εξασφάλιση ενός αμιγώς ηλεκτρικού μέλλοντος, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα.

Σε συνέχεια της επιτυχημένης λειτουργίας της πιλοτικής μονάδας ανακύκλωσης, επιπλέον επενδύσεις μπορούν να μεγιστοποιήσουν τη σχετική παραγωγή ώστε να δημιουργηθεί βιομηχανικής κλίμακας εγκατάσταση ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου με ετήσια δυναμικότητα χιλιάδων τόνων. Η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει την κυκλική οικονομία, καθιστώντας δυνατή την ανάκτηση τριών κρίσιμων για την ΕΕ πρώτων υλών (λίθιο, φωσφορικός σίδηρος και γραφίτης) που περιέχονται στις μπαταρίες LFP. Επιπλέον, καθίσταται δυνατή και η ανάκτηση βασικών μετάλλων, όπως ο χαλκός και το αλουμίνιο.

Σχολιάζοντας τη χρηματοδότηση και την έναρξη υλοποίησης του έργου ReLiFe, ο Δρ. Νικόλαος Τσιουβάρας, CTO της SunlightGroup Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας, σημείωσε: «Πρόκειται για ένα πραγματικά πρωτοποριακό έργο και το πρώτο βήμα για τη δημιουργία εργοστασίου ανακύκλωσης μπαταριών LFP στην Ευρώπη. Στη Sunlight έχουμε επενδύσει χρόνο και πόρους για το βέλτιστο τρόπο ανακύκλωσης προϊόντων λιθίου, ώστε η διαδικασία να είναι εξίσου αποτελεσματική με την αντίστοιχηπου ακολουθούμε στην ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου-οξέος στην πιστοποιημένη με EMAS (Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου της ΕΕ) μονάδα μας στην Κομοτηνή».

Ο CarloNovarese, Διευθυντής LithiumionCellEngineeringτης SunlightGroup, πρόσθεσε: «Ξεκινάμε αυτό το σημαντικό έργο σε συνεργασία με τους καλύτερους δυνατούς εταίρους, ώστε να αναπτύξουμε μια αποτελεσματική και βιώσιμη μέθοδο ανακύκλωσης για μπαταρίες LFP. Συνεισφέρουμε στο έργο προσφέροντας παραπάνω από χρόνια 30 εμπειρίας στην παραγωγή μπαταριών, τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας στην Ξάνθη, και την τεχνογνωσία της εξαιρετικής μας ομάδας. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό το έργο!»

O Συντονιστής του Έργου και RecyclingExpertτης SunlightGroupΣυστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας, Δρ. Παναγιώτης Ξανθόπουλος, είπε: «Το ReLiFeσυνιστά εξαιρετικά σημαντικό έργο, με τεράστιες δυνατότητες. Η υλοποίησή του θα ενισχύσει περαιτέρω τη στρατηγική μας για πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου. Στρατηγική που απαντά στους βασικούς ενεργειακούς στόχους της ΕΕ, ενισχύει την εφοδιαστική αλυσίδα και –ίσως το σημαντικότερο– εξοικονομεί πεπερασμένες και κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως το λίθιο, ο γραφίτης και ο φώσφορος, μέσω μεταλλουργικών μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον και την οικονομία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργαζόμενους εταίρους για τη συμβολήτους στην υποβολή του έργου προς χρηματοδότηση και τη δέσμευσή τους να εργαστούν σκληρά για την υλοποίηση του ReLiFe».

 Το ReLiFe έλαβε χρηματοδότηση ύψους €3,6 εκατ. από τον ευρωπαϊκό οργανισμόEITRawMaterials. ΟΑντώνηςΠολίτης, ProjectOfficerκαιSeniorBusinessDevelopmentManager, δήλωσε σχετικά: «ΌραματουEITRawMaterialsείναιη Ευρώπηνα μπορεί να βασίζει τη βιομηχανική της δύναμη στην προμήθεια πρώτων υλών–και ιδίως κρίσιμων υλών– με τρόπο οικονομικά αποδοτικό, ασφαλή και βιώσιμο. Οι μπαταρίες LFP αποτελούν σημαντική πηγή κρίσιμων υλών, καθώς το υλικό καθόδου περιέχει λίθιο, σίδηρο και φώσφορο, και η άνοδος γραφίτη. Επομένως, η ανακύκλωση των μπαταριών LFP είναι ιδιαίτερης σημαίας για τη διαφοροποίηση, αλλά και τη διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας.Το ReLiFe είναι ένα έργο-ορόσημο που συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση και η συνεισφορά του EIT RawMaterials που διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία, το δίκτυο και τις υπηρεσίες, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του».

 Αναφορικά με τους περιβαλλοντικούς στόχους του έργου, η διαδικασία επεξεργασίας που θα εφαρμοστείστοReLiFe είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της ΕΕ για την ενέργεια και τη βιωσιμότητα. Συγκεκριμένα, θα επιφέρει σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές CO2 (90%) και μειωμένο κόστος (30%), σε σχέση με τις υφιστάμενες διαδικασίες ανακύκλωσης. Επιπλέον, το ReLiFe εναρμονίζεται με τρεις από τουςΣτόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SustainabilityDevelopmentGoals) του ΟΗΕ: τον SDG9 για τη βιομηχανία, την καινοτομία και τις υποδομές, τον SDG11 για τις βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, και τον SDG17 για τη συνεργασία προς επίτευξη των Στόχων.

Οι εταίροι που συνεργάζονται στο έργο συνεισφέρουν επίσης €1,5 εκατ. σε ίδια κεφάλαια για την υλοποίησή του. Πρόκειται για συνεργασία ακαδημαϊκών και βιομηχανικών εταίρων, μοναδικά τοποθετημένων για τηδημιουργία βελτιστοποιημένης μονάδας ανακύκλωσης μπαταριών LFP. Το Πανεπιστήμιο TU BergakademieFreiberg(TUBAF), διεθνώς αναγνωρισμένο ίδρυμα που εστιάζει στην ανακύκλωση προϊόντων που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους, ηγείται της τεχνολογικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με έμπειρους φορείς όπως το HelmholtzInstituteFreiberg (HIF) και η MΟΝΟΛΙΘΟΣ. Η εταιρεία σχεδιασμού εγκαταστάσεωνKüttner θα υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός πλήρως λειτουργικού σχεδίου πιλοτικής εγκατάστασης. ΗGreenhouseInvestmentGroupδραστηριοποιείται κυρίως στην Ευρώπη με έδρα την Ιρλανδία, ειδικεύεται στις κεφαλαιαγορές, και θα αναπτύξει τις αναλύσεις Αγοράς, Επιχειρηματικού Σχεδίου,και Ρίσκου. Η ομάδα της Sunlight Group θα συντονίζει τις προσπάθειες, θα επιβλέπει και θα προσαρμόζει την πορεία του έργου, ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες παραγωγής μπαταριών. Επίσης, θα φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις της την πιλοτική μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών LFP. Τέλος, ο πλήρης κύκλος ζωής μιας μπαταρίας LFP θα αξιολογείται από την SE&C, ώστε να αναδεικνύονται πλήρως οι φιλικές προς το περιβάλλον ιδιότητες του εν λόγω τύπου μπαταρίας.

GreenhouseInvestmentGroup:Εταιρεία που αναπτύσσει και εμπορεύεται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με δραστηριότητες σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και την Ιρλανδία.

HelmholtzZentrumDresdenRossendorf (HZDR) και HelmholtzInstitutFreibergfürRessourcentechnologie (HIF):ΤοHZDRδιεξάγειέρευνεςαιχμήςπουπροσανατολίζονταιστιςεφαρμογές, εστιάζονταςστηνενέργεια, τηνυγεία,καιτηνύλη. Το HIF επικεντρώνεται στη βιώσιμη κυκλική οικονομία ορυκτών και μετάλλων, με την ερευνητική του ομάδα να περιλαμβάνει διάφορους επιστημονικούς κλάδους (έρευνα, επεξεργασία, μεταλλουργία, ανάλυση, μοντελοποίηση, και αποτίμηση).

KüttnerGmbH:Προμηθευτής τεχνολογίας που δραστηριοποιείται σε ευρύ φάσμα βιομηχανιών παγκοσμίως. Απασχολεί έμπειρους μηχανικούς βιομηχανικών εγκαταστάσεων και παρέχει υπηρεσίες σχεδιασμού, προμήθειας και διαχείρισης έργων.

MONOLITHOSCatalysts&Recycling:Εταιρεία με 18 χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή, ανακατασκευή και ανακύκλωση καταλυτικών μετατροπέων αυτοκινήτων και φίλτρων σωματιδίων ντίζελ (DPF).

SE&C:Ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και καινοτομίαςπου δεσμεύεται να προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη στους τομείς της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος, των Μεταφορών, του Τουρισμού και της Αστικής Κινητικότητας.

SunlightGroup: Εταιρεία τεχνολογίας καιπάροχος καινοτόμων βιομηχανικών λύσεων αποθήκευσης ενέργειας, με εξειδίκευση στις μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου, και στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

TechnischeUniversitätBergakademieFreiberg (TUBAF): Το Ινστιτούτο Μεταλλουργίας Μη Σιδηρούχων και Καθαρών Υλών του TUBAF, και το τμήμα βιοϋδρομεταλλουργίας και μικροβιολογίας παρέχουν άριστη τεχνογνωσία σε θέματα πυρομεταλλουργικής, υδρομεταλλουργικής, και βιοϋδρομεταλλουργικής επεξεργασίας, με τη χρήση διαδικασιών που ξεκινούν από επίπεδο εργαστηρίου και αυξάνουν σε κλίμακα. Η πειραματική εργασία συνδυάζεται με μοντελοποίηση φύλλων ροής και προηγμένες τεχνικές θερμοχημικήςμοντελοποίησης που οδηγούν σε βελτιστοποιημένη έρευνα και σχεδιασμό μεταλλουργικών διεργασιών.

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό