Ρεύμα: Τιμές κάτω από 10 σεντς μέσα στο 2024-Τελειώνει ο εφιάλτης της ακρίβειας !;

Ρεύμα: Τιμές κάτω από 10 σεντς μέσα στο 2024-Τελειώνει ο εφιάλτης της ακρίβειας !;

Τελειώνει ο εφιάλτης του ακριβού ρεύματος για τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς ήδη για τον Φεβρουάριο μπορούν να βρουν τιμές κάτω από τα 12 σεντς την κιλοβατώρα (120 €/MWh), ενώ στελέχη των εταιρειών παροχής ρεύματος προβλέπουν ότι δεν αποκλείεται να υποχωρήσουν φέτος οι τιμές λιανικής ακόμη και κάτω και από τα 10 σεντς, για πρώτη φορά από το 2021.

Οι τιμές χονδρικής του ρεύματος, που εκτινάχθηκαν στην Ελλάδα ως τα 436 €/MWh στη διάρκεια της μεγάλης ενεργειακής κρίσης (τον Αύγουστο του 2022), «πυρπολώντας» και τις τιμές λιανικής, βρίσκονται σε τροχιά συνεχούς πτώσης. Τον Δεκέμβριο 2023 είχαν διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 102,2 €/MWh και μέχρι στιγμής το 2024 έχουν υποχωρήσει, κατά μέσο όρο, στα 92,65 ευρώ. Μάλιστα, η τελευταία τιμή χονδρικής (3 Φεβρουαρίου) έπεσε κάτω από τα 80 €/MWh, με μια ημερήσια υποχώρηση της τάξεως του 15%, που πάντως δεν είναι αντιπροσωπευτική λόγω της προβλεπόμενης χαμηλής κατανάλωσης του Σαββατοκύριακου.

Οι εταιρείες παροχής μπορούν πλέον να κάνουν τους υπολογισμούς τους χωρίς μεγάλη ανησυχία για τις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς υπάρχει άνετη επάρκεια αποθεμάτων και οι τιμές που δίνονται για τα προθεσμιακά συμβόλαια στο Άμστερνταμ δεν ξεπερνούν τα 30 €/MWh μέχρι και τον Μάιο, ενώ ακολούθως διαμορφώνονται λίγο υψηλότερα από τα 30 €/MWh.

Είναι ενδεικτικό των προβλέψεων της αγοράς για σταθεροποίηση των τιμών σε σχετικά χαμηλά επίπεδα το γεγονός ότι για το καλοκαίρι του 2026 οι προθεσμιακές τιμές που δίνονται είναι χαμηλότερες από τα 30 €/MWh. Στις αρχές του 2022, λίγο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές ξεπερνούσαν τα 40 €/MWh και κορυφώθηκαν τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου σχεδόν στα 250 €/MWh, καθώς προεξοφλήθηκε η διακοπή εφοδιασμού από τη Ρωσία. Από εκείνη την τιμή ρεκόρ μέχρι σήμερα, το φυσικό αέριο έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 90%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκουν υποστήριξη και από την ανάκτηση παραγωγικής δυναμικότητας των πυρηνικών μονάδων της Γαλλίας, που έχουν επανέλθει σε κανονική λειτουργία και η χώρα έχει γίνει και πάλι εξαγωγέας ηλεκτρισμού, ενώ το 2022, λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας μονάδων για συντήρηση, η Γαλλία είχε γίνει εισαγωγέας ενέργειας, συμβάλλοντας στην επιβάρυνση των τιμών. Παράλληλα, έχει επιτευχθεί στην Ευρώπη σταθερή μείωση κατανάλωσης, κυρίως από τη βιομηχανία.

Με αυτά τα δεδομένα, στελέχη εταιρειών παροχής ρεύματος εκτιμούν ότι τουλάχιστον για το ορατό μέλλον οι τιμές και για τους καταναλωτές έχουν εισέλθει σε τροχιά υποχώρησης και πλέον αρχίζει να γίνεται ορατή η επαναφορά τους ακόμη και κάτω από τα 10 σεντς (100 (€/MWh), σηματοδοτώντας την επάνοδο σε επίπεδα που είχαμε να δούμε πριν τη μεγάλη άνοδο που άρχισε από το 2021.

Οι τιμές του Φεβρουαρίου

Ήδη για τον Φεβρουάριο, οι τιμές του ειδικού (πράσινου) τιμολογίου που ανακοίνωσαν οι πάροχοι έχουν υποχωρήσει κάτω και από τα 12 σεντς (112 €/MWh), ενώ τον Ιανουάριο η πρεμιέρα του πράσινου τιμολογίου είχε γίνει με χαμηλότερη τιμή (από τη ΔΕΗ) στα 136 €/MWh.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η ΡΑΑΕΥ, για τον Φεβρουάριο υπάρχουν πέντε εταιρείες που δίνουν τιμές κάτω από τα 13 σεντς (130 €/MWh). Φθηνότερη εμφανίζεται η ELPEDISON με 11 σεντς, όμως αυτή η τιμή καλύπτει την κατανάλωση για τις πρώτες 100 kWh και για μεγαλύτερες καταναλώσεις ανεβαίνει στα 14,6 σεντς. Τη χαμηλότερη τιμή ανεξαρτήτως κατανάλωσης δίνει η ELINOIL με 11,8 σεντς ανά κιλοβατώρα, ενώ άλλες τρεις εταιρείες (NRG, Volton, Φυσικό Αέριο) δίνουν αυτό τον μήνα τιμές χαμηλότερες από τη ΔΕΗ, που έχει ορίσει τη χρέωση για τις πρώτες 500 kWh στα 12,8 σεντς. Άλλες πέντε εταιρείες δίνουν τιμές μέχρι και τα 140 €/MWh.

Πηγή: sofokleousin.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό