Ροδόπη: Πού δίνονται τα χρήματα που παίρνουν οι 4 Δήμοι για πυροπροστασία;

Ροδόπη: Πού δίνονται τα χρήματα που παίρνουν οι 4 Δήμοι για πυροπροστασία;

Οι Δήμαρχοι επιτέλους ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επανδρώσουν τα πυροφυλάκια στη Ροδόπη

-Έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και πρέπει να βοηθήσουν στο έργο της Πυροσβεστικής

-Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης επανδρώνει φέτος δύο πυροφυλάκια

Η έκκληση των εκπροσώπων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών προς τους Δήμους να διαθέσουν προσωπικό για να επανδρώσουν τα πυροφυλάκια δεν είναι ούτε άγνωστη, ούτε καινούργια. Είναι μία διαχρονική έκκληση που συνήθως δε βρίσκει ευήκοα ώτα
στην αυτοδιοίκηση, παρόλο που αυτή λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση για πυροπροστασία.

Το αποτέλεσμα είναι η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών να μην εφαρμόζεται επαρκώς ποτέ, αλλά πάντα να φτάνουμε στην αντιμετώπιση, με συνέπεια τα δραματικά αποτελέσματα των πυρκαγιών που ζήσαμε πέρσι σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ιδιαίτερα στον Έβρο και στη Ροδόπη.
Είναι αποδεδειγμένο και γενικά παραδεκτό ότι, όταν μια δασική πυρκαγιά εξαπλωθεί είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Αντίθετα, στα αρχικά στάδια είναι εύκολη η κατάσβεση κάθε πυρκαγιάς, ακόμα και με τον ελάχιστο εξοπλισμό. Το ζητούμενο είναι η έγκαιρη ανίχνευση των πρώτων εστιών πυρκαγιάς, η άμεση αναφορά της ύπαρξής τους και η γρήγορη επέμβαση και κατάσβεσή τους, πριν την περαιτέρω εξάπλωσή τους.

Ένα από τα κυριότερα μέσα ανίχνευσης και αναγγελίας δασικών πυρκαγιών είναι τα παρατηρητήρια δασικών πυρκαγιών (Πυροφυλάκια, Θέσεις Παρατήρησης). Η παρατήρηση και επιτήρηση των δασικών εκτάσεων για την ύπαρξη καπνού ή φωτιάς, επιτυγχάνεται μέσω της λειτουργίας ενός δικτύου πυροφυλακίων και θέσεων παρατήρησης, τα οποία βρίσκονται σε ψηλά στρατηγικά σημεία των δασών και τα οποία επανδρώνονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο με παρατηρητές.
Ο μηχανισμός της πυροσβεστικής στο νομό Ροδόπης περιλαμβάνει τα πυροφυλάκια Ισμάρου, Σαπών, Νυμφαίας και Ασωμάτων. Ιδιαίτερα το πυροφυλάκιο Νυμφαίας είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή του περιαστικού δάσους της Κομοτηνής, των αναδασώσεων Φωλιάς, Συμβόλων κ.α. Η έκκληση για επάνδρωση των πυροφυλακιών από τους Δήμους επαναλήφθηκε και φέτος από τους εκπροσώπους των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ροδόπης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενόψει έναρξης της αντιπυρικής περιόδου την 1 η Μαΐου. Και μάλιστα η έκκληση αυτή συμπίπτει χρονικά με την στιγμή που οι Δήμοι της Ροδόπης έχουν στην διάθεσή τους κρατικά χρήματα τα οποία δίνονται ακριβώς για τις ανάγκες πυροπροστασίας.

Για το τρέχον έτος οι Δήμοι έλαβαν για πυροπροστασία:
ΑΡΡΙΑΝΩΝ 58.000,00 ευρώ
ΙΑΣΜΟΥ 35.000,00 ευρώ
ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 53.000,00 ευρώ
ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ 29.000,00 ευρώ

Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν τις εν λόγω πιστώσεις αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας, κατόπιν συνεννόησης με τις πυροσβεστικές και δασικές υπηρεσίες, γνωστοποιώντας άμεσα τα σχετικά έργα/ενέργειες στις αρμόδιες Διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίες εν συνεχεία τα αποστέλλουν στη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η επάνδρωση των πυροφυλακιών είναι μία από τις δράσεις για τις οποίες μπορούν και πρέπει να διατεθούν τα παραπάνω χρήματα. Οι δήμαρχοι της περιοχής μας δεν είναι άμοιροι ευθυνών για τις καταστροφικές συνέπειες των περσινών πυρκαγιών, Γι’ αυτό είναι καιρός να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διαθέσουν τα κρατικά χρήματα για την πρόσληψη προσωπικού για την επάνδρωση των πυροφυλακιών τους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού. Ειδάλλως πρέπει να απαντήσουν που διαθέτουν τα χρήματα για την πυροπροστασία και γιατί δεν προκρίνεται ως πρώτη επιλογή τους η επάνδρωση των πυροφυλακιών. Να σημειωθεί ότι φέτος ο Δήμος Αλεξανδρούπολης φέτος θα επανδρώσει δύο πυροφυλάκια, δίνοντας προτεραιότητα στην πρόληψη. Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

ΟΤΑΝ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΠΑΝΔΡΩΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΤΑ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΑ


Τη δουλειά που δεν κάνουν στη Ροδόπη οι Δήμοι όλα αυτά τα χρόνια την έχουν κάνει κατά καιρούς οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού. Θυμόμαστε στο παρελθόν μετά από αίτημα του αρχηγού του τοπικού παραρτήματος Ροδόπης Ιμανιμίδη Κωνσταντίνου και την άμεση έγκριση από τον πρόεδρο της Κεντρικής Διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι Σαμαρείτες του Π.Τ. Κομοτηνής ανεξάρτητα από το δείκτη επικινδυνότητας να επανδρώνουν ένα από τα πιο νευραλγικά πυροφυλάκια της ΠΕ Ροδόπης στο περιαστικό δάσος της Νυμφαίας με σκοπό την επαύξηση της πρόληψης στην ΠΕ Ροδόπης.

Επειδή όμως δε μπορεί το οργανωμένο κράτος να εναπόκειται μόνο στην πολύ καλή θέληση των εθελοντών, οφείλουν οι δήμαρχοι της Ροδόπης να αναλάβουν δράση για την επάνδρωση των πυροφυλακίων και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, που θα μας απειλήσουν και φέτος το καλοκαίρι με δεδομένη την  παρατεταμένη ξηρασία που βιώνει η Θράκη τα τελευταία τρία χρόνια, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίας που αναμένεται να επικρατήσουν και φέτος τους θερινούς μήνες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό