Σάκης Λιπορδέζης: Πρόγραμμα – πρόταση ψηφιοποίησης των εκθεμάτων του Μουσείου Καραθεοδωρή

Σάκης Λιπορδέζης: Πρόγραμμα – πρόταση ψηφιοποίησης των εκθεμάτων του Μουσείου Καραθεοδωρή

Δικαιωμένος από τον 20χρονο αγώνα του, που μοιάζει σαν μια Οδύσσεια που δεν τελειώνει, αισθάνεται ο Δ/ντης του Ιστορικού Μουσείου Καραθεοδωρή, Αθανάσιος Λιπορδέζης, στη νέα του έδρα, όπως του αρμόζει στο κτίριο της Τσανακλείου!

Από το Φθινόπωρο είχε ξεκινήσει η μετεγκατάσταση όλων των εκθεμάτων και ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου. Η τεράστια εκθεματική συλλογή με αυθεντικά στοιχεία, -έγγραφα, αλληλογραφία, προσωπικά αντικείμενα, βιβλία, φωτογραφίες-, απλώνεται πια με άνεση σε δύο αίθουσες. Για την εξασφάλιση αυτού του υλικού, δόθηκε ένας τεράστιος αγώνας από τον ίδιο τον κ. Λιπορδέζη, αλλά και από συνεργάτες του που ήταν έμπλεοι αυτού του διακαούς πόθου της ανάδειξης της πολύπλευρης προσωπικότητας αυτής της φωτεινότατης μαθηματικής διάνοιας, του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή! Παρακολουθούσαν δημοπρασίες στο εξωτερικό και εξασφάλιζαν με τις αγορές τους όλα αυτά τα πολύτιμα κειμήλια της οικογένειας Καραθεοδωρή, που αποτελούν και τα εκθέματα του Μουσείου.

Από τη στιγμή που μεταφέρθηκε στον χώρο που του αρμόζει το Μουσείο πια σύμφωνα με τον κ. Λιπορδέζη, υπάρχουν νέα οράματα και στόχοι, προκειμένου να αποτελέσει τη σπίθα πυροδότησης για την περαιτέρω αναζήτηση γνώσης και διεξαγωγής έρευνας, με στόχο πάντα την ανάδειξη του Κ Καραθεοδωρή!

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Λιπορδέζη στην ΕΡΤ, στόχος είναι η εξακτίνωση της συλλογής σε όλο τον κόσμο, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, αλλά…και του Υπουργείου Πολιτισμού.
«Έχουμε καταρτίσει από κοινού με το Δήμο Κομοτηναίων, πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση αυτού του εθνικού θησαυρού-που είναι τα πλούσια εκθέματα-, προκειμένου να μπορεί κάποιος από κάποια πόλη της Ευρώπης και όχι μόνο να μπορεί να ξεναγηθεί από το γραφείο του κάποιος στο Μουσείο Καραθεοδωρή. Στις προτάσεις μας συμπεριλαμβάνονται και Διεθνή Διαγωνισμοί και Διεθνή Συνέδρια. Η πρόταση έχει αξιολογηθεί με υψηλή βαθμολογία, αλλά είμαστε σε αναμονή, καθώς η πανδημία οδηγεί την Πολιτεία να λαμβάνει μέτρα και ενισχύει με πόρους την οικονομία…στερώντας τα προς τα παρόν από εμάς. Αναμένουμε», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Λιπορδέζης.

Foto FB/mouseioKaratheodori

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό