Shelman: Στα αζήτητα η μονάδα στην Κομοτηνή !!

Shelman: Στα αζήτητα η μονάδα στην Κομοτηνή !!

Το εργοστάσιο της ιστορικής βιομηχανίας ξυλείας βγήκε σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 12,82 εκατ. ευρώ- Στα αζήτητα και το κτίριο του Mr. Staff Jeans στο παραλιακό μέτωπο της Χαλκίδας

Χωρίς «μνηστήρες» έμεινε το εργοστάσιο της Shelman στην Κομοτηνή που βγήκε νωρίτερα σήμερα σε πλειστηριασμό. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωνόταν κανονικά στις 12 το μεσημέρι, αλλά δόθηκε δίωρη παράταση. Παρά την παράταση όμως δεν υπήρξε κανείς ενδιαφερόμενος και ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε «ελλείψει πλειοδοτών».

Επισπεύδων ήταν ιδιώτης και η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 12,82 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι εκπονήθηκαν τρεις διαφορετικές εκθέσεις εκτίμησης, με αποκλίνοντα αποτελέσματα. Κατά τη μία, η αγοραία αξία των ακινήτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού ανέρχεται σε 18,55 εκατ. ευρώ, κατά τη δεύτερη σε 10,6 εκατ. ευρώ και κατά την τρίτη σε 7,49 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται ειδικότερα για συγκρότημα βιομηχανικών κτιρίων εντός γηπέδου συνολικής έκτασης 297.288τ.μ. στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Το συγκρότημα, το οποίο κατασκευάστηκε με διαδοχικές οικοδομικές άδειες από το 1998 μέχρι το 2003, περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 55.220,48τ.μ.

Η ποιότητα κατασκευής είναι η συνήθης για αντίστοιχης χρήσης κτίρια και ο βαθμός συντήρησης κρίνεται ικανοποιητικός δεδομένης της παλαιότητας, σε συνδυασμό με το ότι δεν λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, η έκταση είναι περιφραγμένη, το μεγαλύτερο μέρος του μη δομημένου μέρους του γηπέδου αδιαμόρφωτο, ενώ ο ακάλυπτος χώρος πέριξ των κτιριακών εγκαταστάσεων ασφαλτοστρωμένος.

Η πρώην βιομηχανική μονάδα δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της παραγωγής και επεξεργασίας ξύλου. Τα παραγόμενα προϊόντα ήταν μοριοσανίδες σε ακατέργαστη και επεξεργασμένη μορφή.

Πέραν του μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής υπάρχει εργαστηριακός εξοπλισμός, οι απαραίτητες Η/Μ εγκαταστάσεις κίνησης, φωτισμού, πυρασφάλειας, θέρμανσης και ψύξης κτλ, εξοπλισμός επίπλων, καθώς και 21 οχήματα (φορτωτές, γερανοί, ανυψωτικά, βυτία κτλ). Ο μηχανολογικός εξοπλισμός βρέθηκε σε καλή κατάσταση βάσει μακροσκοπικής παρατήρησης, αλλά είναι σε ακινησία από το 2013 που σταμάτησε η λειτουργία της μονάδας.

Η άνοδος και η πτώση

Η Shelman, που είχε ιδρύσει το 1962 ο Παναγιώτης Ηλιάδης, υπήρξε ο μεγάλος πρωταγωνιστής της εγχώριας αγοράς στον τομέα της ξυλείας, μεσουρανώντας επί πέντε δεκαετίες. Στη συνέχεια όμως πλήρωσε και αυτή τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της συρρίκνωσης της συγκεκριμένης αγοράς.
Έτσι, το 2009, και ενώ «μαύρα σύννεφα» απλώνονταν πάνω από τη χώρα, η Alfa Wood του Αντώνη Αδαμόπουλου εξαγόρασε το 73% της Shelman έναντι 11 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τη θεσσαλική βιομηχανία ξύλου leader στην ελληνική αγορά ξύλου και προϊόντων ξυλείας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες μεταποιητικές μονάδες στα Βαλκάνια.

Και τούτο, καθώς με την εξαγορά της Shelman αποκτούσε τη μητρική εταιρεία με εργοστάσια στη Χαλκίδα (όπου διέθετε και ιδιωτικό λιμάνι) και στη Ροδόπη, καθώς και τις θυγατρικές, δηλαδή τη βιομηχανία κόλλας Χατζηλουκάς Α.Ε. στην Κομοτηνή, τη Σέλμαν Σοφιανός Παρκέτα Α.Ε. (ποσοστό 50%), εταιρεία παραγωγής και τοποθέτησης παρκέτων με δραστηριότητα και στη Ρουμανία μέσω της Sofrom Exim S.A., την Ξυλεμπορική Πατρών Α.Ε. και την Ι. Τζήλος Α.Ε. στα Γλυκά Νερά Αττικής.

Μαζί με αυτά, όμως, φορτώθηκε τις ζημιές, τις υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τα 175 εκατ. ευρώ, το υπεράριθμο προσωπικό και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον ραγδαίας υποχώρησης της οικοδομικής δραστηριότητας και των πωλήσεων, καθώς και αυξανόμενου ανταγωνισμού από τις εισαγωγικές εταιρείες, αλλά και από τη σταδιακή κυριαρχία των αλουμινένιων κατασκευών, αντί του ξύλου.

Η πορεία της Shelman υπό τη νέα ιδιοκτησία δεν κράτησε πολύ, καθώς το 2014 τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης. Ακόμη και τότε, όμως, εξακολουθούσε να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πάνελ τεχνητής ξυλείας στα Βαλκάνια (με παραγωγή πάνελ μελαμίνης, ινοσανίδας, κόντρα πλακέ, δαπέδων πριστών και laminate, πάγκων εργασίας, καπλαμά, διακοσμητικών επιφανειών, αρμοκαλύπτρων και λακαριστού mdf, ντουλαπών κουζίνας και άλλων προϊόντων), και με εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 25 χώρες.

 

Οι πλειστηριασμοί

Το «γαϊτανάκι» των πλειστηριασμών, ωστόσο, έχει αρχίσει εδώ και καιρό. Η αφετηρία ήταν για τη μονάδα της Κομοτηνής το Δεκέμβριο του 2016 με ελάχιστο τίμημα τα 11,6 εκατ. ευρώ και καθώς δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος, από τον Σεπτέμβριο του 2018 το ελάχιστο τίμημα αναπροσαρμόστηκε στα 9,92 εκατ. ευρώ και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Για τη συγκεκριμένη μονάδα, το 2014 είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον τουρκικό όμιλο Kastamonu, που φερόταν να προσφέρει 30 εκατ. ευρώ. Μετά τους άγονους πλειστηριασμούς  την τελευταία διετία υπήρξε μια κινητικότητα με επίκεντρο την εταιρεία EPS Wood, χωρίς ωστόσο και πάλι να καταλήξει σε πρακτικό αποτέλεσμα. Στο σφυρί βγήκαν παράλληλα το 2018 και το 2019 το εργοστάσιο της Shelman στο Βασιλικό Ευβοίας, αλλά και το σήμα της.
Το συγκρότημα στο Βασιλικό πέρασε τελικά τον Μάϊο στα χέρια του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.

Για το μονάδα της Κομοτηνής αναμένεται πλέον να προσδιοριστεί νέος πλειστηριασμός το επόμενο διάστημα…

 

Ο Mr Staff Jeans

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα και το ηλεκτρονικό σφυρί για 20 οριζόντιες ιδιοκτησίες σε κτίριο πάνω στον παραλιακό μέτωπο της Χαλκίδας που ανήκουν στον Γιάννη Δημοβέλη, τον άνθρωπο που πριν 30 χρόνια, το 1992, δημιούργησε ένα από τα πλέον επιτυχημένα brand στην εγχώρια αγορά ενδυμάτων, τη Staff Jeans & Co.

Ο κ. Δημοβέλης έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα αντιμέτωπος με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Έτσι, στις 27 Απριλίου έχασε ιδιοκτησίες του (διαμερίσματα, αποθήκες και θέσεις στάθμευσης) στον Πλαταμώνα Πιερίας, στη θέση «Δορμπίνα-Τρία Πλατάνια», με πρόσοψη επί της Ακτής Θερμαϊκού.

Στη συνέχεια μπήκαν στο στόχαστρο οι οριζόντιες ιδιοκτησίες της εταιρείας «ΔΗΜΑ ΔΥΟ Ε.Π.Ε.», με διαχειριστή τον ίδιο, σε μεγάλο ακίνητο που βρίσκεται στο κέντρο της Χαλκίδας, επί του παραθαλάσσιου πεζόδρομου, περιοχή που χαρακτηρίζεται από οικιστικές και κυρίως εμπορικές χρήσεις.

Στις 18 Μαΐου έγινε ο αρχικός πλειστηριασμός για αυτές τις 32 οριζόντιες ιδιοκτησίες (κατοικίες και καταστήματα) με συνολική τιμή εκκίνησης 4.671.000 ευρώ. Εξ αυτών υπήρξε κατακύρωση για τις 12, ενώ για τις υπόλοιπες 20 ο επαναληπτικός έγινε σήμερα, αλλά ματαιώθηκε και αυτός «ελλείψει πλειοδοτών»…

NewsMoney/Στ. Γριμάνης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό