Στ. Καλαφάτης: «Τιμούμε σήμερα τους Τραντέλληνες που χάθηκαν κι αυτούς που υπέφεραν, αλλά ποτέ δεν γονάτισαν»

Στ. Καλαφάτης: «Τιμούμε σήμερα τους Τραντέλληνες που χάθηκαν κι αυτούς που υπέφεραν, αλλά ποτέ δεν γονάτισαν»

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδα για την 103η Επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Στ. Καλαφάτης: «Τιμούμε σήμερα τους Τραντέλληνες που χάθηκαν κι αυτούς που υπέφεραν, αλλά ποτέ δεν γονάτισαν»

«Τιμούμε σήμερα τους Τραντέλληνες που χάθηκαν κι αυτούς που υπέφεραν, αλλά ποτέ δεν γονάτισαν. Στριμώχνουμε την ψυχή και το νου στην αποφράδα ημέρα της 19ης Μαΐου 1919. Τη μέρα που οι εκφραστές του μίσους έκαναν απόβαση στη Σαμψούντα. Τη μέρα που συμπυκνώνει όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού. 

Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Με μια ξεκάθαρη, όμως, κι απαράβατη προϋπόθεση: Ότι θα σέβονται και αυτοί  -όπως κατ΄επανάληψη έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- τις Διεθνείς Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Να σέβονται τις αρχές της καλής γειτονίας. Να εγκαταλείψουν αυθαίρετες διεκδικήσεις. Να σταματήσουν τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την 103η Επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Καλαφάτης παρέστη στην Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

«Οι σκέψεις μας ακουμπούν σήμερα μια εθνική τραγωδία. Ακουμπούν ένα δράμα που δεν λησμονούμε. Ακουμπούν στον αφανισμό  των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου. Τιμούμε με πόνο τη μνήμη τους και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε  -όλοι μαζί οι Έλληνες- τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Για την καταδίκη από όλο τον κόσμο παρόμοιων πρακτικών.

Βίωσαν άλλωστε το ίδιο δράμα και οι Αρμένιοι. Βιώσαμε πρακτικές εθνοκάθαρσης και εποικισμού στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. Βιώνουν και στις μέρες μας ανείπωτες φρικαλεότητες και οι Ουκρανοί που αμύνονται ενάντια στη ρωσική εισβολή. Και το λέμε καθαρά χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Είναι χρέος της παγκόσμιας κοινότητας να σταθεί ενωμένη απέναντι σε Σουλτάνους που υποτιμούν τον άνθρωπο, που επιστρατεύουν τη βία, που αγνοούν κάθε αρχή και αξία.

Τιμούμε σήμερα τους Τραντέλληνες που χάθηκαν κι αυτούς που υπέφεραν, αλλά ποτέ δεν γονάτισαν. Στριμώχνουμε την ψυχή και το νου στην αποφράδα ημέρα της 19ης Μαΐου 1919. Τη μέρα που οι εκφραστές του μίσους έκαναν απόβαση στη Σαμψούντα. Τη μέρα που συμπυκνώνει όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού.

Δένουμε κόμπο την καρδιά σκεπτόμενοι την οργανωμένη επιχείρηση εξόντωσης ενός ολόκληρου λαού. Το φονικό και τις θηριωδίες για τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τη γη που γεννήθηκαν, τη γη που ζούσαν για αιώνες οι πρόγονοί τους, τη γη που ονειρεύονταν να παραδώσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Σκεφτόμαστε τις οργανωμένες πορείες θανάτου, τα βασανιστήρια, τους εκτοπισμούς, τις πυρπολήσεις περιουσιών, τις μαζικές δολοφονίες.  Τον χαμό 353 χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου.

Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Με μια ξεκάθαρη, όμως, κι απαράβατη προϋπόθεση: Ότι θα σέβονται και αυτοί  -όπως κατ΄επανάληψη έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- τις Διεθνείς Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Να σέβονται τις αρχές της καλής γειτονίας. Να εγκαταλείψουν αυθαίρετες διεκδικήσεις. Να σταματήσουν τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το είπαμε και το λέμε ξεκάθαρα: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Δεν αποστρατικοποιούνται νησιά που απειλούνται. Δεν παζαρεύουμε κυριαρχικά δικαιώματα μας.  Οποιαδήποτε βίαιη απόπειρα σε βάρος της κυριαρχίας μας θα βρει την απάντηση που της ταιριάζει. Θα κάνουμε -και δεν θα πάψω να το επαναλαμβάνω- ό,τι χρειαστεί, όπου χρειαστεί, όποτε χρειαστεί, για να υπερασπιστούμε τα  δίκαια και τα δικαιώματά μας, στη γη, τον αέρα και τις θάλασσές μας.

Παρά τις τεράστιες εξωγενείς προκλήσεις, η  Ελλάδα σήμερα γίνεται πιο ισχυρή στρατιωτικά, γεωπολιτικά, οικονομικά. Είμαστε περήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και θα συνεχίσουμε την ενίσχυσή τους. Είμαστε αξιόπιστοι στις συμμαχίες μας και θα συνεχίσουμε τη διεύρυνση και την αναβάθμισή τους.

Είμαστε  ταυτόχρονα  αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας που υπέστη.  Και ο αγώνας είναι κοινός. Είναι αγώνας όλων των Ελλήνων. Ο στόχος είναι διπλός. Είναι εθνικός και ταυτόχρονα ανθρωπιστικός. Αφορά απαράγραπτο χρέος. Σε αυτούς που χάθηκαν στον Πόντο και αυτούς που κινδυνεύουν να χαθούν όπου αλλού. Γι΄ αυτό συνεχίζουμε όλοι μαζί. Σίγουροι πως η δικαίωση θα έρθει. Βέβαιοι πως «η Ρωμανία κι αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο». Σας ευχαριστώ».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό