Στατίνες: Εκτός από την χοληστερόλη μειώνουν και τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού

Στατίνες: Εκτός από την χοληστερόλη μειώνουν και τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού

Πρόσφατη έρευνα συνδέει τις στατίνες (και) με χαμηλότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι στατίνες είναι μια κατηγορία φαρμάκων που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Λειτουργούν μπλοκάροντας ένα ένζυμο στο ήπαρ που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή χοληστερόλης.

Η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία είναι ένας τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου που προκαλείται από αιμορραγία στον εγκέφαλο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Neurology.

Αν και οι στατίνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού από θρόμβους αίματος, έχει υπάρξει αντικρουόμενη έρευνα σχετικά με το εάν η χρήση τους αυξάνει ή μειώνει τον κίνδυνο ενός ατόμου από μια πρώτη ενδοεγκεφαλική αιμορραγία”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. David Gaist, από το πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας στο Odense και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Για την μελέτη μας, εξετάσαμε τις περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου για να δούμε εάν η τοποθεσία είναι παράγοντας για τη χρήση στατινών ως προς τον κίνδυνο μιας πρώτης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας.

Διαπιστώσαμε ότι όσοι χρησιμοποίησαν στατίνη είχαν χαμηλότερο κίνδυνο αυτού του τύπου αιμορραγικού εγκεφαλικού και στις δύο περιοχές του εγκεφάλου. Ο κίνδυνος ήταν ακόμη χαμηλότερος με την μακροχρόνια χρήση στατινών.

Πώς έγινε η έρευνα

  • Για την μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία υγείας στη Δανία και εντόπισαν 989 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη, που είχαν υποστεί ενδοεγκεφαλική αιμορραγία στις λοβώδεις περιοχές του εγκεφάλου (μετωπιαίος, βρεγματικός, κροταφικός και ινιακός λοβός). Τα συνέκριναν 39.500 άτομα που δεν είχαν πάθει ποτέ αυτό το είδος εγκεφαλικού επεισοδίου και ήταν παρόμοια σε ηλικία, φύλο και άλλους παράγοντες.

  • Εξέτασαν επίσης 1.175 άτομα με μέση ηλικία 75 ετών που είχαν ενδοεγκεφαλική αιμορραγία στις μη λοβώδεις περιοχές του εγκεφάλου (γάγγλια, θάλαμος, παρεγκεφαλίδα και εγκεφαλικό στέλεχος). Τα συνέκριναν με 46.755 άτομα που δεν είχαν πάθει αυτό το είδος εγκεφαλικού και ήταν παρόμοια σε ηλικία, φύλο και άλλους παράγοντες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από συνταγογραφημένες θεραπείες για να πάρουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση στατινών.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων το 6,8% που έπαθε εγκεφαλικό είχε λάβει στατίνες για πέντε ή περισσότερα χρόνια, σε σύγκριση με το 8,6% όσων δεν έπαθαν εγκεφαλικό.

Αφότου ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η χρήση αλκοόλ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • τα άτομα που χρησιμοποιούν στατίνες είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού στις λοβώδεις περιοχές του εγκεφάλου και

  • 16% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού στις μη-λοβώδεις περιοχές του εγκεφάλου

Η παρατεταμένη χρήση στατινών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και στις δύο περιοχές του εγκεφάλου.

Όσοι έπαιρναν στατίνες για περισσότερα από πέντε χρόνια είχαν:

  • 33% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού στις λοβώδεις περιοχές και

  • 38% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού στις μη-λοβώδεις περιοχές του εγκεφάλου

Είναι καθησυχαστικό για τα άτομα που λαμβάνουν στατίνες, ότι αυτά τα φάρμακα φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και τον κίνδυνο εγκεφαλικού από θρόμβους αίματος.

Ωστόσο, η έρευνά μας έγινε μόνο στον πληθυσμό της Δανίας, που είναι κυρίως άνθρωποι ευρωπαϊκής καταγωγής. Θα πρέπει να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα σε άλλους πληθυσμούς”, επισήμανε ο δρ. Gaist.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό