Στη Βουλή από τη Ν. Γκαρά η συρρίκνωση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Έβρο

Στη Βουλή από τη Ν. Γκαρά η συρρίκνωση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Έβρο

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την πρωτοφανή συρρίκνωση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο  Έβρο, λόγω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), αλλά και τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης για την αρνητική αυτή εξέλιξη, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νατάσα Γκαρά.

Η κα Γκαρά σημειώνει πως η εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής και αντιεπιστημονικής ΕΒΕ, έχει σαν αποτέλεσμα περισσότεροι από 18.000, νέοι και νέες σε όλη τη χώρα, σε σχέση με την περσινή χρονιά,  να μένουν εκτός Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Ακόμη και μαθητές που αρίστευσαν.

Ειδικά για τον Έβρο, η εφαρμογή του απαράδεκτου μέτρου της ΕΒΕ, έχει σαν αποτέλεσμα 652 θέσεις στα 6 Πανεπιστημιακά Τμήματα στον νομό, σε ένα σύνολο 1278 θέσεων, να παραμένουν κενές, με τους φετινούς εισακτέους να είναι μόλις 626.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο Τμήμα Δασολογίας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα, όπου οι φετινοί εισακτέοι είναι μόλις 21, σε ένα σύνολο 270 θέσεων, στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, επίσης στην Ορεστιάδα, όπου οι φετινοί εισακτέοι είναι μόλις 71, σε ένα σύνολο 386 θέσεων, και, τέλος, στο Τμήμα της Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, όπου εισάγονται μόλις 26 φοιτητές σε ένα σύνολο 128 θέσεων.

Η κα Γκαρά σημειώνει πως η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στον Έβρο δέχεται ένα πρωτοφανές, πρωτόγνωρο πλήγμα, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης: «Πανεπιστημιακά Τμήματα που στηρίζουν την ακριτική Θράκη σε πολλαπλά επίπεδα (ακαδημαϊκά, εκπαιδευτικά, πολιτισμικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά, οικονομικά), βλέπουν το μέλλον και τις προοπτικές τους να συρρικνώνονται δραματικά, από νόμους που ψήφισε η ΝΔ», υπογραμμίζει.

Καταλογίζει στην κυβέρνηση πως «ανάμεσα στο ζύγι για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων από τη μια και στην ενίσχυση και αναβάθμιση της Δημόσιας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στη χώρα από την άλλη, επέλεξε το πρώτο», ενώ χαρακτηρίζει την Υπουργό και τους αρμόδιους Υφυπουργούς «αφερέγγυους στα μάτια της τοπικής κοινωνίας, των φορέων και των αιρετών της περιοχής του Έβρου, καθώς τελικά έπραξαν τα ακριβώς αντίθετα από όσα υπόσχονταν».

Κλείνοντας η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, θέτει στην αρμόδια Υπουργό τα εξής ερωτήματα:

  1. Σχεδιάζει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε έκτακτες, διορθωτικές ενέργειες και παρεμβάσεις, ώστε να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε στα Πανεπιστημιακά Τμήματα στον Έβρο – άλλα και σε όλη την ΠΑΜΘ – η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής;
  2. Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη συνολική ανάπτυξη και αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Έβρο και την Θράκη;
  3. Πως εννοεί η κυβέρνηση την ανάπτυξη της ευαίσθητης περιοχής της Θράκης, για την οποία δηλώνει ότι εργάζεται αδιαλείπτως, τη στιγμή που οδηγεί τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στην περιοχή σε πρωτοφανή συρρίκνωση;

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό