Στη Βουλή 2 ερωτήσεις από τον  Οζγκιούρ Φερχάτ, για τα  διαγνωστικά εργαστήρια και την καθυστέρηση αποζημιώσεων απαλλοτριώσεων στην Κομοτηνή

Στη Βουλή 2 ερωτήσεις από τον Οζγκιούρ Φερχάτ, για τα διαγνωστικά εργαστήρια και την καθυστέρηση αποζημιώσεων απαλλοτριώσεων στην Κομοτηνή

Στη Βουλή φέρνει η Νέα Αριστερά το πρόβλημα βιωσιμότητας των μεσαίων και μικρών ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων, καθώς και το θέμα  της αδικαιολόγητη καθυστέρηση για την αποζημίωση των δικαιούχων των απαλλοτριώσεων του οδικού άξονα Κομοτηνής –Ελληνοβουλγαρικών συνόρων της Εγνατίας Οδού.

Oι σχετικές ερωτήσεις κατατίθενται στην πρώτη περίπτωση προς τον υπουργό Υγείας  με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου,  κι έτσι  αναδεικνύονται τα προβλήματα βιωσιμότητας των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων, εξαιτίας των δυσβάστακτων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback και rebate), που έχουν φτάσει στο 50% έως και 70% της αμοιβής των διαγνωστικών εξετάσεων, ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ.
Η εφαρμογή του μνημονιακού νόμου των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων, με ισχύ από το 2013, έχει οδηγήσει σε έλλειψη ρευστότητας, σε αδυναμία αποπληρωμής των προμηθευτών και του εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και σε συσσωρευμένα χρέη πάνω από 150.000 ευρώ ανά εργαστήριο. Η επιβάρυνση των διαγνωστικών εργαστηρίων λόγω των χαμηλών κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ καθίσταται πλέον μη διαχειρίσιμη. Αποτέλεσμα είναι να απειλούνται με κλείσιμο τα μεσαία και μικρομεσαία ιδιωτικά εργαστήρια.
Επιπρόσθετα, εξαιτίας των συσσωρευμένων και δυσβάστακτων χρεών καθίσταται απαγορευτική η συνταξιοδότηση των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών, που βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης.
Μπροστά στη συνθήκη χρεωκοπίας οι ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακοί ιατροί αντιδρούν μαζικά και έντονα με αποχή από τη λειτουργία όλων των μικρομεσαίων διαγνωστικών εργαστηρίων της χώρας. Αποτέλεσμα είναι η ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων πολιτών, κυρίως στην Περιφέρεια, που δεν συμφέρει οικονομικά, ώστε να δραστηριοποιηθούν οι μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες.

Στη δεύτερη περίπτωση στη  Βουλή φέρνει επίσης  η Νέα Αριστερά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση για την αποζημίωση των δικαιούχων των απαλλοτριώσεων του οδικού άξονα Κομοτηνής –Ελληνοβουλγαρικών συνόρων της Εγνατίας Οδού και πάλι  με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ, και καταδεικνύεται έτσι η ταλαιπωρία συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποζημιώσεις για την απαλλοτρίωση των ακινήτων τους, προκειμένου να κατασκευαστεί το νότιο τμήμα του κάθετου άξονα 75, Κομοτηνή –Νυμφαίο-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, της Εγνατίας Οδού.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, στην οποία επισημαίνεται ότι ενώ έχουν παρέλθει έξι χρόνια από τη δικαστική απόφαση και δέκα χρόνια από την αναγκαστική, για λόγους δημόσιας ωφέλειας απαλλοτρίωση, οι 103 δικαιούχοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις που τους οφείλει το Ελληνικό δημόσιο.

Με αυτά τα δεδομένα ερωτάται ο κύριος Υπουργός: Πότε επιτέλους θα προχωρήσουν οι αποζημιώσεις των δικαιούχων ιδιοκτητών των
απαλλοτριωθεισών εκτάσεων και θα αποκατασταθεί η εις βάρος του αδικία;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό