Στην Ελλάδα ο αστυνομικός και η φίλη του που είχαν συλληφθεί στην Αδριανούπολη

Στην Ελλάδα ο αστυνομικός και η φίλη του που είχαν συλληφθεί στην Αδριανούπολη

Το ζευγάρι αφέθηκε ελεύθερο καταβάλλοντας πρόστιμο και δικαστικά έξοδα, 50 χιλ. τουρκικών λιρών (3183 ευρώ)

Μέσω των συνοριακών σταθμών του Παζαρ Κουλέ και των Καστανιών, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επέστρεψαν το απόγευμα της Παρασκευής στην Ελλάδα, ο αστυνομικός Μανώλης Βαλασούδης και η σύντροφός του Αθηνά Τζιάκα.

Το ζευγάρι αφέθηκε ελεύθερο μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Αδριανούπολης για άρση απαγόρευσης εξόδου από την Τουρκία, καταβάλλοντας πρόστιμο και δικαστικά έξοδα, 50 χιλ. τουρκικών λιρών (3183 ευρώ). Οι συσκευές κινητών τηλεφώνων, επεστράφησαν επίσης στους κατόχους τους.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα οι δύο νέοι, που τις τελευταίες μέρες διέμεναν σε ξενοδοχείο της Αδριανούπολης, οδηγήθηκαν συνοδεία αστυνομικού οχήματος στην συνοριακή πύλη του Παζάρκουλέ. Μετά τις προβλεπόμενες διαδικασίες Βαλασούδης και Τζιάκα πέρασαν σε ελληνικό έδαφος, ακολουθούμενοι από όχημα του ελληνικού προξενείου της Αδριανούπολης. Η είσοδος στην Ελλάδα έγινε απολύτως διακριτικά και χωρίς παρουσία ελληνικών ΜΜΕ στις Καστανιές.

Από την εξέταση των δύο κινητών και του USB stick που είχε πάνω του ο Βαλασούδης, δεν προέκυψε οποιοδήποτε ενοχοποιητικό στοιχείο που θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει κατηγορία κατασκοπίας εναντίον τους. Η χρηματική ποινή που του επιβλήθηκε ήταν για είσοδο σε στρατιωτική απαγορευμένη ζώνη, αν και ο αστυνομικός υποστήριξε πως η σύλληψή τους έγινε πριν από την προειδοποιητική πινακίδα, κοντά στο χωριό Doyran απέναντι από την Ορεστιάδα.

Βαλασούδης και Τζιάκα εξήγησαν αναλυτικά πως λόγω … GPS, ακολούθησαν την περασμένη Κυριακή, λανθασμένο δρόμο κατά την επιστροφή τους από την Αδριανούπολη στον μεθοριακό σταθμό Υψάλων-Κήπων, με αποτέλεσμα να συλληφθούν με την κατηγορία εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη

Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή παρακολούθησε στενά τις εξελίξεις, μέσω των ελληνικών διπλωματικών Αρχών σε Αδριανούπολη και Άγκυρα αλλά και με τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνος Σκούμα, που βρέθηκε στον Έβρο με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό