Στην Πάτρα, το τριήμερο 8-10 Απριλίου, η πρώτη εκδήλωση για το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό»

Στην Πάτρα, το τριήμερο 8-10 Απριλίου, η πρώτη εκδήλωση για το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό»

Στην πόλη της Πάτρας θα πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο, στα πλαίσια χάραξης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Αθλητισμό, με τον τίτλο «Συμπαίκτες στο μέλλον του Αθλητισμού» που διοργανώνει το Υφυπουργείο Αθλητισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, τα Επιμελητήρια Δυτικής Ελλάδας και τη διοίκηση του Παμπελοποννησιακού Αθλητικού Κέντρου.

Τις σχετικές λεπτομέρειες έδωσε σήμερα, Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μαζί με τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη και εκπροσώπους τοπικών φορέων.

«Τα τελευταία 2,5 χρόνια, κάναμε πολλές και βαθιές τομές στον αθλητισμό. Τομές για τις οποίες χρειάστηκε να συγκρουστούμε,να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά του αθλητισμού. Τομές που έσπασαν την αρτηριοσκλήρωση των κακών πρακτικών που για πολλά χρόνια ταλαιπωρούσαν το αθλητικό οικοσύστημα. Τομές με πληθώρα καινοτόμων ρυθμίσεων για όλες τις μορφές του αθλητισμού» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα ήταν και παραμένει η ουσιαστική στήριξη των ίδιων των αθλητών, της βάσης του αθλητισμού, η στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, η ενίσχυση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης, η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, η αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, η τόνωση της εξωστρέφειας, η διεκδίκηση και φιλοξενία μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, ηαναγνώριση και αξιοποίηση του εθελοντισμού που είναι συνυφασμένος με τον αθλητισμό.

Ο κ. Αυγενάκης, επεσήμανε πως είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο ανοιχτός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να συνδιαμορφωθεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό και στην κατεύθυνση αυτή, σημαντικό λόγο και ρόλο έχουν επίσης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, ο επιχειρηματικός κόσμος, οι επαγγελματίες του αθλητισμού, αλλά και η κοινωνία.

«Έτσι ξεκινάμε τη διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων στην έδρα κάθε Περιφέρειας, υπό τον τίτλο “Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό, Συμπαίκτες στο μέλλον του Αθλητισμού”. Ξεκινάμε αυτές τις διοργανώσεις από την Δυτική Ελλάδα. Πρώτος σταθμός, λοιπόν, είναι η Πάτρα, 8-10 Απριλίου 2022, στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος» είπε, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί διήμερο ανοιχτό συνέδριο και τριήμερη έκθεση αθλητισμού, ενώ θα υπάρξουν επίσης παράλληλες εκδηλώσεις και events.

«Συζητάμε με το σύνολο της αθλητικής οικογένειας. Τολμάμε να συζητάμε δημόσια και να αντιμετωπίζουμε θέματα, όπως η κακοδιοίκηση, η βία, το ντόπινγκ, η χειραγώγηση και η σεξουαλική παρενόχληση στον αθλητισμό. Δίνουμε φωνή στους αθλητές μας, αφουγκραζόμαστε τους αδύναμους και ενισχύουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που αποτελεί τη βάση του αθλητικού μας οικοδομήματος. Σφυρηλατούμε σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Σας καλώ να είμαστε Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση. Στον στόχο αυτό είμαστε όλοι στην “ίδια ομάδα”. Ο αθλητισμός και το μέλλον του μας θέλει όλους μαζί! Μαζί συνδιαμορφώνουμε το μέλλον του αθλητισμού στη χώρα μας» κατέληξε ο κ. Αυγενάκης.

 

Ν. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΥ»

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Ν. Φαρμάκης, εξέφρασε την χαρά του που η νέα πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Αθλητισμού θα ξεκινήσει από τη Δυτική Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή είναι η γη του Ολυμπισμού και της Αρχαίας Ολυμπίας, με ισχυρή παράδοση στον αθλητισμό. «Στη Δυτική Ελλάδα δραστηριοποιούνται πάνω από 600 σωματεία με περισσότερους από 25.000 ερασιτέχνες αθλητές. Από αυτά τα μεγέθη και μόνο, γίνεται αντιληπτό ότι ο αθλητισμός αποτελεί για την περιοχή μας ένα πολύ σημαντικό και ζωντανό κύτταρο που έχει άμεση σχέση με την ίδια την ύπαρξη και την ανάπτυξή της. Γι’ αυτούς τους λόγους εξάλλου, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ξεχωριστής Αντιπεριφέρειας Αθλητισμού και Ολυμπισμού, επενδύοντας δυναμικά στον αθλητισμό, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του τόπου μας».

Ο κ. Φαρμάκης πρόσθεσε ότι το σύνολο των έργων που αφορούν σε ενίσχυση των αθλητικών υποδομών στη Δυτική Ελλάδα και προγραμματίζεται να δημοπρατηθούν ή να συμβασιοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ξεπερνούν συνολικά τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ εστίασε και σε σημαντικές διοργανώσεις που φιλοξενήθηκαν ή θα φιλοξενηθούν στην περιοχή, όπως το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Θαλάσσιου Σκι, Μαραθώνιος Ολυμπίας, το διεθνές ράλλυ ΦΙΛΠΑ, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Kite Surf, κ.ά.

«Η σύνδεση του αθλητισμού με τον πολιτισμό και τον τουρισμό δημιουργούν ένα πολύτιμο κεφάλαιο που μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να προσφέρει πολλά στην τοπική ανάπτυξη και στη Δυτική Ελλάδα που εμείς οραματιζόμαστε, της ενεργούς εξωστρέφειας και της δυναμικής παρουσίας στο ελληνικό και ευρωπαϊκό προσκήνιο» επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης, τονίζοντας πως η Περιφέρεια θα συμμετέχει ενεργά στο συνέδριο και την έκθεση που θα διοργανωθεί στην Πάτρα.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος, σημείωσε πως και το σύνολο των Δήμων της περιοχής θα συμμετέχουν ενεργά στην εκδήλωση, αφενός γιατί θα δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να αναδείξουν το αθλητικό «απόθεμα» που διαθέτουν και αφετέρου γιατί, όπως υπογράμμισε, λόγω της Αρχαίας Ολυμπίας, η «καρδιά του αθλητισμού χτυπάει εδώ».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΠΕΑΚ Πατρών, Νίκος Παπαδημάτος, τόνισε πως οι εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚ θα φιλοξενήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη διοργάνωση ενώ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος έκανε αναφορά στη σημασία του μηχανοκίνητου αθλητισμού και στο «πρότζεκτ» του Αυτοκινητοδρομίου Πάτρας. Μάλιστα, παρέμβαση από το Ντουμπάϊ όπου βρίσκεται και για το συγκεκριμένο θέμα, έκανε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, σημειώνοντας πως το έργο είναι απολύτως ώριμο και γίνονται συζητήσεις με επενδυτές.

Τοποθετήσεις έκαναν επίσης, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ, Αλέξανδρος Κανδύλης, οι βουλευτές Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου και Ιάσονας Φωτήλας και ο Δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης.

 

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΑΓΥΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Αυγενάκης, ανέφερε ότι συγκεκριμένες ανακοινώσεις σχετικά με τις εξελίξεις για την ανάπλαση του παλαιού κολυμβητηρίου της Αγυιάς και του περιβάλλοντος χώρου στην Πάτρα, θα γίνουν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Επίσης, μιλώντας για το Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας, υπογράμμισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και αυτή τη στιγμή εξελίσσονται διαδικασίες σε τρία επίπεδα, ωστόσο επιφυλάχθηκε να πει περισσότερα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Επιτρέψτε μας να μιλήσουμε αναλυτικότερα όταν θα έχουμε αποτελέσματα. Ξέρετε ότι για πολλά χρόνια, πέρασαν πολλοί και εξήγγειλαν πολλά. Δεν θέλουμε να κάνουμε το ίδιο. Εμείς, θέλουμε να μιλήσουμε με απτά αποτελέσματα. Απλώς, κρατήστε πως είναι ένα σχέδιο που έχουμε θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα γιατί δεν θα αναπτύξει μόνο την περιοχή της Χαλανδρίτσας, αλλά όλη τη Δυτική Ελλάδα και όλη τη χώρα».

Ακόμα, ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε πως δεν θα δοθεί νέα παράταση, μετά την 31η Ιουλίου για τη χρήση εγκαταστάσεων από αθλητικά σωματεία που δεν έχουν ενταχθεί στο αθλητικό μητρώο, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει το Υπουργείο στη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων σε όλο το φάσμα του Αθλητισμού. Χαρακτηριστικά τόνισε πως το Ράλι Ακρόπολις, κόστισε 3,125 εκατ. ευρώ και έφερε στη χώρα 35 εκατ. ευρώ, πέρα από την αξία της προβολής της χώρας. Αντίστοιχης σημασίας, τόνισε πως θα είναι και ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας που αναβιώνει από 27/4 έως 1/5/2022.

 

ΣΥΣΚΕΨΗ  ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Σημειώνεται ότι μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Αυγενάκης με τον κ. Φαρμάκη, συμμετείχαν σε σύσκεψη με τους Δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με τα έργα υποδομών και τις δυνατότητες που υπάρχουν – ή μπορούν να αναπτυχθούν – σε κάθε Δήμο.

Στη σύσκεψη, παρόντες ήσαν οι Δήμαρχοι: Κώστας Πελετίδης (Πατρέων), Γιώργος Παπαναστασίου (Αγρινίου), Γιώργος Γεωργιόπουλος (Αρχαίας Ολυμπίας), Θανάσης Παπαδόπουλος (Καλαβρύτων), Σπύρος Μυλωνάς (Δυτικής Αχαϊας), Βασίλειος Γκίζας (Ναυπακτίας), Γιάννης Λυμπέρης (Ηλιδας), Γεώργιος Αποστολάκης (Ακτίου – Βόνιτσας), Θεόδωρος Μπαρής (Ερυμάνθου) και Ιωάννης Τριανταφυλλάκης (Ξηρομέρου), όπως επίσης οι Αντιδήμαρχοι Γεώργιο Ντίνος (Αιγιάλειας) και Χρήστος Ζαρκαβέλης (Αγρινίου).

 

-Σύνδεσμοι για βίντεο:

  • Τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη
  • Τοποθέτηση του Υφυπουργού Πολιτισμού & αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη
  • Τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΕΔ Θανάση Παπαδόπουλου
  • Τοποθέτηση του Προέδρου ΠΕΑΚ Πάτρας Νίκου Παπαδημάτου
  • Αποσπάσματα όλων των τοποθετήσεων
  • Η Συνέντευξη Τύπου
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό