
Στην τελική ευθεία οι φορολογικές δηλώσεις
Περισσότεροι από 7 στους 10 φορολογούμενους έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωσή τους στην ΑΑΔΕ – έναν μήνα πριν από την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας στις 15 Ιουλίου – και μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί πάνω από 4,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις.
Από την επεξεργασία των εκκαθαριστικών που έκανε η ΑΑΔΕ προκύπτει ότι το 68% είναι είτε μηδενικά είτε πιστωτικά, γεγονός που απαλλάσσει τους αντίστοιχους φορολογουμένους από πρόσθετες επιβαρύνσεις ή ακόμη και τους αποδίδει επιστροφές. Συγκεκριμένα, 1.127.431 φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφή φόρου, με το μέσο ποσό να φτάνει τα 341 ευρώ, ενώ περίπου 1,55 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις οδηγούν σε πληρωμές, με μέσο ποσό επιπλέον φόρου τα 1.810 ευρώ.
Από το σύνολο των δηλώσεων, κάτι λιγότερο από τις μισές – συγκεκριμένα 2,2 εκατ. – είναι μηδενικές.
Τεχνολογία αιχμής στον έλεγχο της φοροδιαφυγής
Η νέα μονάδα θα απαρτίζεται από στελέχη με ειδίκευση στην πληροφορική και στα big data, ενώ θα διαθέτει πρόσβαση σε ένα διευρυμένο δίκτυο δεδομένων, τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από διεθνείς πλατφόρμες — όπως χρηματιστήρια του εξωτερικού και αγορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Στόχος είναι η ενίσχυση των διασταυρώσεων σε πραγματικό χρόνο και η αποκάλυψη περιπτώσεων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος.
Η χρήση εξελιγμένων αλγορίθμων, η ανάλυση ψηφιακών στοιχείων τιμολόγησης και η συλλογή πληροφοριών από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνθέτουν τον νέο ψηφιακό οπλισμό της φορολογικής διοίκησης. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η μελλοντική επέκταση των ελέγχων στον τομέα των τελωνείων, με ειδική στόχευση στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.