Στις 19 Σεπτεμβρίου η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ- Σε τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα η σορός

Στις 19 Σεπτεμβρίου η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ- Σε τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα η σορός

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, όπως ανακοινώθηκε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Θα προηγηθεί τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, δήλωσε σήμερα ότι θα στηρίξει τον πατέρα του βασιλιά Κάρολο Γ’ «με όλους τους δυνατούς τρόπους» προς τιμήν της γιαγιάς του βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

«Ηξερα ότι θα ερχόταν αυτή η μέρα, αλλά μου χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσω στην πραγματικότητα της ζωής χωρίς την γιαγιά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Στην επίσημη ανακήρυξη του Καρόλου Γ’ σε βασιλιά προχώρησε το Συμβούλιο Διαδοχής στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου στο Λονδίνο, σε μία μακραίωνη τελετή η οποία για πρώτη φορά διεξήχθη με τηλεοπτική κάλυψη.

Κατά το πρώτο σκέλος της τελετής, η Λόρδος Πρόεδρος του Ιδιαιτέρου Συμβουλίου του Στέμματος, Πένυ Μόρνταντ, ανακοίνωσε επισήμως το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και ανακήρυξε βασιλιά τον Κάρολο Γ’.

Αμέσως μετά, τα 200 συγκεντρωθέντα μέλη του Συμβουλίου Διαδοχής αναφώνησαν «ο Θεός ας σώζει τον βασιλιά!»

Η διακήρυξη υπογράφηκε στη συνέχεια από τον διάδοχο Πρίγκιπα της Ουαλίας Γουίλιαμ, τη βασίλισσα-σύζυγο Καμίλα, τη Λόρδο Πρόεδρο κα Μόρνταντ, την Πρωθυπουργό Λιζ Τρας, τον Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι τον Αρχιεπίσκοπο του Γιορκ Στίβεν Κοτρέλ, τον Λόρδο Καγκελάριο και Υπουργό Δικαιοσύνης Μπράντον Λιούις και τον υπεύθυνο για τις βασιλικές τελετές δούκα του Νόρφολκ.

Για το δεύτερο σκέλος οι υπογράφοντες τη διακήρυξη μεταφέρθηκαν σε άλλη αίθουσα για να υποδεχθούν τον νέο μονάρχη.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ προέβη σε προσωπική διακήρυξη για το θάνατο της μητέρας του, εκφράζοντας θλίψη για το χαμό της αλλά και ευγνωμοσύνη για τις συλλυπητήριος ευχές.

Εξήρε τη διάρκεια, την αφοσίωση και την προσήλωση της βασίλισσας Ελισάβετ στη θητεία της και δεσμεύθηκε να ακολουθήσει το παράδειγμα που έθεσε εκείνη στην τήρηση των συνταγματικών επιταγών του βρετανικού κράτους.

Επιβεβαίωσε ότι η βασιλική περιουσία τίθεται στη διάθεση της κυβέρνησης με αντάλλαγμα το καθιερωμένο βασιλικό κονδύλι και ολοκλήρωσε δεσμευόμενος να υπηρετεί το βρετανικό λαό για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο Κάρολος ορκίστηκε στη συνέχεια κατά την παράδοση να προστατεύει την Εκκλησία της Σκωτίας και υπέγραψε δύο έγγραφα για την επισημοποίηση του βασιλικού όρκου.

Μεταξύ των μαρτύρων που υπέγραψαν στα ίδια έγγραφα ήταν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η βασίλισσα Καμίλα, καθώς και η Πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον λόγω της ιδιαίτερης αναφοράς στην Εκκλησία της Σκωτίας.

Στο πλαίσιο των διακηρύξεων που έγιναν κατά την τελετή, ο Κάρολος ενέκρινε την κήρυξη εθνικής αργίας για την ημέρα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Στη συνέχεια, ο αρμόδιος αξιωματούχος του Συμβουλίου Διαδοχής, ο ανώτερος βασιλικός κήρυκας, προέβη συνοδεία σαλπιγκτών στην Πρωταρχική Διακήρυξη αναγορεύοντας για πρώτη φορά δημοσίως σε βασιλιά τον Κάρολο από τον εσωτερικό εξώστη του Παλατιού του Αγίου Ιακώβου. Την ίδια ώρα υπήρξαν κανονιοβολισμοί από το Hyde Park.

Η διακήρυξη αυτή θα επαναληφθεί μέσα στην ημέρα αρχικά στα σκαλιά του κτιρίου Royal Exchange στο Σίτυ του Λονδίνου και σε πολλές πόλεις ανά τη χώρα.

Το Συμβούλιο Διαδοχής απαρτίζεται από περίπου 700 μέλη, νυν και πρώην πολιτικούς, μέλη της βασιλικής οικογένειας, κληρικούς, μέλη της Βουλής των Λόρδων, ύπατους αρμοστές και αξιωματούχους της Κοινοπολιτείας, κρατικούς αξιωματούχους κ.ά.

Το απόγευμα ο νέος βασιλιάς θα παραχωρήσει ακρόαση κατά σειρά στον Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι που είναι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αγγλίας, στην Πρωθυπουργό Τρας και στο υπουργικό συμβούλιο, στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στον Ηγούμενο του Γουέστμινστερ.

Πηγή: skai.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό