Στις 21 Μαΐου η Κυριακή του τυφλού !

Στις 21 Μαΐου η Κυριακή του τυφλού !

Στις 21 Μαΐου η Κυριακή του τυφλού !

Κάθε χρόνο την πέμπτη Κυριακή μετά το Πάσχα (21 Μαΐου 2023), η Εκκλησία θυμάται τη συνάντηση του Ιησού Χριστού με έναν εκ γενετής τυφλό και το θαύμα της θεραπείας του. Ε, ναι, ο Χριστός κάνει θαύματα, η κάλπη των εθνικών εκλογών τι θαύμα να κάνει; Να διώξει τους κοτζαμπάσηδες από την χώρα; Μα τους ανήκει… Να εξοβελίσει τους πολιτικούς που αυξάνουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς; Μα είναι υπάλληλοι των κοτζαμπάσηδων… Να ξυπνήσει από τον κομματικό λήθαργο τους κατά τόπους γκαουλάιτερ των κομμάτων της επαρχίας της Αθήνας; Είναι σε τόσο βαθύ ύπνο από το ναρκωτικό της εξουσίας, που ούτε να το σκεφτόμαστε. Αλλά, άντε και πείτε πως είναι μια ευκαιρία να γίνουν όλα αυτά, οι ψηφοφόροι πως θα δούμε το «φως το αληθινό», πως θα θεραπευτούμε από την τύφλα μας; Αφήστε, το θαύμα είναι πέραν των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Την Κυριακή, ο τυφλός της παραβολής, θα δει και πάλι το φως του. Εμείς, θα παραμείνουμε με την τύφλα μας. Εντωμεταξύ, στην φωτογραφία βλέπουμε και την «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ», φράση την οποία στον νεοελληνικό λόγο μεταχειριζόμαστεόταν θέλουμε να πούμε για κάτι θαυματουργό, για κάτι που έφερε αναγέννηση, εξιλέωση, αναζωογόνηση, αναμόρφωση, εξαγνισμό, απαλλαγή από τις αμαρτίες ενός ανθρώπου. Μόνο στην πολιτική σκηνή των τελευταίων δεκαετιών, τον ρόλο της «Κολυμβήθρας του Σιλωάμ» παίζουν τα ΜΜΕ των κοτζαμπάσηδων, ξεπλένοντας τους ίδιους και τους πολιτικούς τους υποτακτικούς.

Και στην Ιταλία πρωταγωνιστούσε το μπαλκόνι

Ε, ο Ποπολάρος, τέτοιες μέρες, δεν θα μπορούσε να μην κάνει αναφορά και σε εκλογές της Ιταλίας, τότε που η Χριστιανοδημοκρατία, DC, (και χριστιανοί και δημοκράτες) πάλευε να μην έρθει στην εξουσία του Ιταλικό ΚΚΕ, PCI. Εντωμεταξύ, ούτε η τότε ΕΣΣΔ έβλεπε με καλό μάτι την πιθανότητα το PCIνα νικήσει και να κυβερνήσει. Καθότι, δεν θα έφερνε στην Ιταλία το καθεστώς της ΕΣΣΔ, κάτι διαφορετικό θα προωθούσε, περισσότερο προς τον Ευρωπαϊκό σοσιαλισμό και πάντως μακριά από τον αυθεντικό κομμουνισμό. Ε, δεκαετίες μετά, στην Ιταλία έκαναν πρωθυπουργό τον Μπερλουσκόνι, οι πρώην κομμουνιστές έγιναν δεξιοί, οι σοσιαλιστές εξαφανίστηκαν και μόνο το Ιταλικό ποδόσφαιρο, μετά από σειρά πέτρινων χρόνων, έχει αναλαμπές νίκης. Σε μας και το ποδόσφαιρο ακόμη, παιχνίδι στα χέρια των κοτζαμπάσηδων έγινε. Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο είναι από την ταινία, κομωδία, «Gli onorevoli» του 1963, με πρωταγωνιστή τον εξαίρετο Τοτό, μπαλκονάτο, στον ρόλο του Antonio La Trippa του κόμματος Εθνικής Αναδημιουργίας, να αποτυγχάνει να εκλεγεί.

Αναποφάσιστος; Η Ρένα σας έχει την λύση

Κοντά στο 10% καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις τους αναποφάσιστους. Πριν τις εκλογές, είναι τρίτο κόμμα. Μετά, είναι κοψοχέρηδες. Ωστόσο, αν πραγματικά υπάρχουν, είναι αυτοί που βγάζουν κυβέρνηση. Είστε και εσείς αναποφάσιστος; Μην το ψάχνετε και μην περιμένετε να χιονίσει, εκλογές δεν γίνονται χειμωνιάτικα. Η Ρένα Βαρλάμου (Βλαχοπούλου), σας έχει την λύση, …δαγκωτό! Ψηφίστε Αράπη, να δείτε άσπρη μέρα (προσέξτε την ορθογραφία του «ΔΗΤΕ» στην φωτογραφία. Από την ταινία «Η βουλευτίνα» του 1966. Θα σας σώσει πραγματικά ο Αράπης; Όσο και αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς… Αλλά, μήπως σας σώσουν οι άλλοι; Πάντως στην ταινία, σώθηκαν Περικλής και Ρένα, καθώς παντρεύτηκαν. Α και προσοχή στον τίτλο… Βουλευτίνα και όχι το απίστευτο βουλεύτρια που ακούμε τελευταία, αν και ο τυπικός όρος είναι ο βουλευτής ή η βουλευτής.

Θα σας εξαφανίσωμεν… θα θα θα

Ε, ναι, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Μαυρογιαλούρος. Όχι ο …αθώος υπουργός που δεν ήξερε τι λοβιτούρες γινόταν στο υπουργείο του, αλλά ο πολιτικός που πάει να υφαρπάξει τις ψήφους από την ιδιαίτερη πατρίδα του. Και προβάροντας τον λόγο του, η λανθάνουσα γλώσσα λέει την αλήθεια…

Ήρθε ο βουλευτής στο χωριό…

Καμιά φορά, άσε τους άλλους να μιλούν για σένα, ιδίως αν τα λένε τόσο καλά, για το πριν και το μετά της κάλπης, όσο οι στίχοι του Διονύση Τζεφρώνη σε μουσική Θωμά Μπακαλάκου και ερμηνεία Βασίλη Παπακωνσταντίνου:

«Ήρθε ο βουλευτής στο χωριό, βόλτες από κει και από δω

μοιράζει υποσχέσεις στους αγρότες,

θα σας γλιτώσουμε από τη δυστυχία,

νερό θα φέρουμε θα φτιάξουμε σχολεία

κι όσο για τα φτωχά κορίτσια σας γαμπρούς εμείς θα βρούμε.»

«Μπήκε ο βουλευτής στη βουλή βόλτες από δω και από κει

θρονιάστηκε σαν διάνος στην Αθήνα

και μην τον είδατε το φίλο τον λεβέντη

απ’ το χωριό μας δεν περνάει ούτε για γλέντι

και όσα μας είχε τάξει ήταν λαγοί με πετραχήλια.»

Λείπει η μάχη της αφίσας

Και πάλι από την ταινία «Ο Θανασάκης ο Πολιτευόμενος», τότε που η μάχη της αφίσας ήταν στο προσκήνιο, αργότερα αγρίεψε αρκετά, μέχρι που καταργήσαμε, εν μέρει, την πολιτική αφισοκόλληση και εξαφανίστηκαν οι αφισοκολλητές. Πάντως, λείπει η μάχη της αφίσας. Να για παράδειγμα, να βλέπεις τον τοίχο της φωτογραφίας εν είδη ταπετσαρίας, τις προεκλογικές φωτογραφίες με την μουτσούνα του Γκοβότσου να σε καλεί να τον …σταυρώσεις. Ε, την ρίχνεις την μούντζα και τον μαυρίζεις στην κάλπη. Πάντως οι μεγαλύτεροι, θυμάστε τον «πόλεμο» και το κρυφτούλι που παιζόταν την δεκαετία του 80 για το ποιος θα γεμίσει με αφίσες προεκλογικές τους τοίχους και τις κολώνες. Και συνήθως, οι καλύτεροι σε αυτόν τον πόλεμο, αφισοκολλητές, κέρδιζαν μια θέση στο δημόσιο. Τώρα ο …πόλεμος μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο, επί πληρωμή πολλές φορές, αλλά χωρίς την ελπίδα διορισμού.

Αντί Σκούταρη, η Singular…

Εντωμεταξύ, με αυτά και με τα άλλα, έφτασε η ώρα της κάλπης. Τα αποτελέσματα όμως, δεν θα μας τα μεταφέρει ο κομματάρχης Σκούταρης με το τηλέφωνο, αλλά μια εταιρεία με την χρήση τάμπλετ σε κάθε εκλογικό κέντρο. Και θα είναι αληθινά αυτό που ψηφίσαμε; Ας το πιστέψουμε. Εδώ όμως να πούμε ξανά την ρήση του πατερούλη Στάλιν, δεν έχει σημασία ποιος ψηφίζει, αλλά ποιος μετράει τις ψήφους. Κάτι ήξερε αυτός. Όσο για τους υποψήφιους, αν στο τέλος της εκλογικής βραδιάς την Κυριακή, τους λείπουν σταυροί για την εκλογή, ας πάνε στα νεκροταφεία. Εκεί έχει πολλούς. Καλό βόλι!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό