Στο ΚΥΤ Φυλακίου οι 38 μετανάστες που βρέθηκαν στη νησίδα

Στο ΚΥΤ Φυλακίου οι 38 μετανάστες που βρέθηκαν στη νησίδα

Στο ΚΥΤ Φυλακίου μεταφέρονται σήμερα (16.8.2022) οι 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο, 4 χιλιόμετρα νότια της τουρκικής νησίδας που είχαν αρχικά εγκλωβιστεί, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησής τους.

Το ζήτημα είχε προκύψει από καταγγελίες που έγιναν για τους μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του ποταμού Έβρου, με την ΕΛ.ΑΣ. να τονίζει επανειλημμένα πως βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος και ότι είχε γίνει η σχετική ενημέρωση στις Αρχές της γειτονικής χώρας.

Ωστόσο, χθες οι μετανάστες εντοπίστηκαν εντός της ελληνικής επικράτειας και μετά από συντονισμένες ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. μεταφέρθηκαν στο Προανακριτικό Κέντρο Αλλοδαπών στον Έβρο ώστε να διαπιστωθεί ο χρόνος και ο τρόπος της μετακίνησής τους.

Σημειώνεται, επίσης, ότι τους επισκέφθηκαν διερμηνείς για να τους εξηγήσουν τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν από εδώ και πέρα ενώ οι Αρχές τους παρείχαν σάντουιτς, νερά και χυμούς φρούτων. Παράλληλα, τους επισκέφθηκε και νοσηλεύτρια του ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται πως τα προηγούμενα 24ωρα είχαν εκδοθεί δύο ανακοινώσεις από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στις οποίες γινόταν αναφορά πως η εν λόγω νησίδα ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας και έτσι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι ελληνικές Αρχές σε καμία ενέργεια.

Ειδικότερα, η ομάδα των μεταναστών αποτελείται από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά. Μία από τις γυναίκες είναι έγκυος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο προληπτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις μαρτυρίες τους, προέκυψε ότι ένα παιδί έχασε τη ζωή του πάνω στη νησίδα από τσίμπημα σκορπιού.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των μεταναστών στον Έβρο

«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.

Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό