Στο Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικά έργα της Ροδόπης

Στο Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικά έργα της Ροδόπης

Η Μεσαιωνική γέφυρα Κομψάτου,, ο τάφος στα Σύμβολα και η περίμετρος του ναού της Μαξιμιανούπολης

Ευχάριστα είναι τα νέα και για την Μεσαιωνική γέφυρα Κομψάτου στον Δήμο Ιάσμου, λίγο πιο πάνω από το χωριό Πολύανθος, όπου έχουν εγκριθεί οι μελέτες από το Υπουργείο Πολιτισμού και αναμένεται η έγκριση και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο-ΚΑΣ-.

Σύμφωνα με την κ. Καραδήμα (σ.σ. η οποία έχει καταγωγή από τον Πολύανθο και ως παιδάκι επισκεπτόταν τη γέφυρα, όπως και η γράφουσα) η πρόταση που έχει καταρτισθεί για να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι της τάξης του 1.700.000 ευρώ. Η πρόταση περιλαμβάνει όλες τις υποστηρικτικές εργασίες που έχει ανάγκη το τοξωτό γεφύρι, -από τα μοναδικά της Θράκης-όπως η στατική μελέτη, μελέτη ανάδειξης, αλλά και ανακατασκευής όπου χρειάζεται. «Θα πρέπει εδώ να πούμε πως το γεφύρι δεν δίνει μάχη μόνο με τη φθορά του χρόνου, αλλά και με… επιτήδειους που αναζητούν χρυσό στο λίθινο σκελετό του καταστρέφοντάς τον. Θα γίνουν όλες οι φροντίδες που πρέπει να γίνουν και μάλιστα θα γίνει και μια διευθέτηση της πρόσβασης σε αυτό», υπογράμμισε η κ. Καραδήμα.

Επίσης ανέφερε πως ο σχεδιασμός περιλαμβάνει άλλα δύο έργα προς ένταξη στο ταμείο ανάκαμψης, όπως η περίμετρος του ναού της Μαξιμιανούπολης, ύψους 1.500.000 ευρώ αλλά και ο τάφος των Συμβόλων με 800.000 ευρώ.

ERT Komotinis/BM

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό