Συνάντηση του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Αριστεράς, Οζγκιούρ Φερχάτ, με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης και αντιπροσωπεία εργαστηριακών ιατρών

Συνάντηση του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Αριστεράς, Οζγκιούρ Φερχάτ, με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης και αντιπροσωπεία εργαστηριακών ιατρών

Ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Αριστεράς, Οζγκιούρ Φερχάτ, πραγματοποίησε στις 23/5 θεσμική συνάντηση με τον πρόεδρο του Ι.Σ Ροδόπης κ. Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι ιατροί βιοπαθολόγοι κ. Ανθή Ρωμανά, κ. Ιορδάνα Λαλάκη, κ Ρετζέπ Σερκάν, κ. Βούλα Μαρινίδου και ο χειρουργός ιατρός κ. Γυμνόπουλος Δημήτρης.
Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των ιατρών ενημέρωσαν τον Βουλευτή για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στον πολύπαθο τομέα της υγείας αλλά και το μείζον θέμα της επιβίωσης των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, εξαιτίας των ληστρικών μνημονιακών μέτρων του claw back και του rebate.
Η εφαρμογή του μνημονιακού νόμου των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων, με ισχύ από το 2013, που έχουν φτάσει στο 50% έως και 70% της αμοιβής των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούνται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, έχει οδηγήσει σε έλλειψη ρευστότητας, σε αδυναμία αποπληρωμής των προμηθευτών και του εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και σε συσσωρευμένα χρέη πάνω από 150.000 ευρώ ανά εργαστήριο. Η επιβάρυνση των διαγνωστικών εργαστηρίων λόγω των χαμηλών κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ καθίσταται πλέον μη διαχειρίσιμη, ενώ και οι σύγχρονες εξετάσεις που μπαίνουν στο σύστημα είναι πανάκριβες και ως εκ τούτου απαγορευτικές για τα μικρά και μεσαία εργαστήρια, από τη στιγμή που δεν αυξάνεται ο χαμηλός κλειστός προϋπολογισμός.
Αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής είναι να απειλούνται με κλείσιμο τα μεσαία και μικρομεσαία ιδιωτικά εργαστήρια. Επιπρόσθετα, εξαιτίας των συσσωρευμένων και δυσβάστακτων χρεών καθίσταται απαγορευτική η συνταξιοδότηση των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών, που βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης. Γίνεται πασιφανές ότι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να απαξιώσει τους
ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακούς γιατρούς και να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων, των επιχειρηματιών υγείας και των ασφαλιστικών εταιρειών.
Μπροστά στη συνθήκη χρεωκοπίας οι ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακοί ιατροί αντιδρούν μαζικά και έντονα με αποχή από τη λειτουργία όλων των μικρομεσαίων διαγνωστικών εργαστηρίων της χώρας. Αποτέλεσμα είναι η ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων πολιτών, κυρίως στην Περιφέρεια, που δεν συμφέρει οικονομικά, ώστε να δραστηριοποιηθούν οι μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες.
Εκτός βέβαια της ταλαιπωρίας που υφίσταται οι πολίτες εγείρονται και εύλογα ερωτήματα για τα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών, αφού δεν υπάρχει ισολογισμός για τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον η κυβέρνηση νομοθετεί την περαιτέρω επιβάρυνση  των ασφαλισμένων πολιτών με μια σειρά μέτρα όπως τα απογευματινά, επί πληρωμή χειρουργεία και το 1€ και 3€ ανά παραπεμπτικό για μικροβιολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις αντίστοιχα.
Μπροστά στη συνθήκη χρεωκοπίας αλλά και στην διαρκώς αυξανόμενη επιβάρυνση των πολιτών ο υπουργός Υγείας κ. Α. Γεωργιάδης, αντί να προχωρήσει σ’ ένα ειλικρινή διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαστηριακών γιατρών, έσπευσε να νομοθετήσει την κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας και της συνδικαλιστικής διεκδίκησης. Σύμφωνα με το άρθρο 69 του ν. 5102 /2024 προβλέπεται αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων των εργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ για διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία που θα κριθεί ότι παράνομα «δεν παρέχονται υπηρεσίες και δεν εκτελούνται τα παραπεμπτικά». Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση να εκφοβίσει τα μικρομεσαία εργαστήρια και να αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους.
Από την πλευρά του ο Βουλευτής ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ιατρών ότι με δική του πρωτοβουλία, η Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με την οποία αναδεικνύεται η μακροχρόνια υφαρπαγή του εισοδήματος των ελευθεροεπαγγελματιών εργαστηριακών ιατρών, που οδηγεί στη φτωχοποίησή τους.
Στο τέλος της συζήτησης συμφωνήθηκε ότι η απάντηση στα οξυμμένα προβλήματα του διαγνωστικού τομέα δεν είναι ο κυβερνητικός αυταρχισμός, αλλά η ριζική επανεξέταση του μηχανισμού των αυτόματων επιστροφών, οι αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), ο επανέλεγχος του τρόπου αποζημίωσης των ειδικών κοστοβόρων εξετάσεων, ο επαναπροσδιορισμός των εξευτελιστικών τιμών σε πολλές διαγνωστικές εξετάσεις και ο ουσιαστικός έλεγχος της ζήτησης εξετάσεων με αξιόπιστα διαγνωστικά πρωτόκολλα.

Ο Βουλευτής Οζγκιούρ Φερχάτ ευχαριστεί τους ιατρούς για τη θεσμική συνεργασία και την ευκαιρία που τους δόθηκε για την ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου.
Εύχεται καλή συνέχεια στο δύσκολο και απαιτητικό έργο τους και δηλώνει ότι θα έχουν την πλήρη στήριξή του, όχι μόνο επειδή και ο ίδιος ανήκει στον ιατρικό κλάδο αλλά και με την ιδιότητά του ως βουλευτή της Νέας Αριστεράς της ΠΕ Ροδόπης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό