Συνεχίζονται, με επιτυχία, οι εκδηλώσεις του Δήμου Δράμας στο πλαίσιο υλοποίησης της ΣΒΑΑ

Συνεχίζονται, με επιτυχία, οι εκδηλώσεις του Δήμου Δράμας στο πλαίσιο υλοποίησης της ΣΒΑΑ

Συνεχίζονται, με επιτυχία, οι εκδηλώσεις του Δήμου Δράμας  στο πλαίσιο υλοποίησης της ΣΒΑΑ και του υποέργου «Διαχείριση Αστικών Απορριμμάτων με Έμφαση στην Πρόληψη Παραγωγής Απορριμμάτων»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, την εβδομάδα που μας πέρασε, οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε ο Δήμος Δράμας τόσο σχετικά με τη Στρατηγική Βιώσιμη Ανάπτυξη του Δήμου που βρίσκεται σε εξέλιξη όσο και αναφορικά με τη Διαχείριση Αστικών Απορριμμάτων, με Έμφαση στην Πρόληψη Παραγωγής Απορριμμάτων, έργο το οποίο αποτελεί ιδιαίτερο τμήμα της ΣΒΑΑ του Δήμου.

Συγκεκριμένα, στις 03 Ιουνίου, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΣΒΑΑ Δήμου Δράμας, πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου, Ημερίδα με τίτλο «Προχωράμε και υλοποιούμε τις δράσεις ΣΒΑΑ Δήμου Δράμας». Σκοπός της εκδήλωσης και αντικείμενο των ομιλητών που συμμετείχαν ήταν η ενημέρωση των δημοτών σχετικά με την εξέλιξη των υλοποιούμενων δράσεων που περιλαμβάνονται στη ΣΒΑΑ και η ανάδειξη των ωφελειών που προκύπτουν από αυτές.
Εισηγήσεις στην ημερίδα έκαναν ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου, ο κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δράμας, ο κ. Λάζαρος Ασλανίδης, αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Βέροιας, ο κ. Ιωάννης Κιοσσές, Τοπογράφος Μηχανικός M.Sc. προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Δράμας, ο κ. Στέφανος Γεωργιάδης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας, μέλος της Δ.Ε. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, η κα. Βασιλική Καζάνα, από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και ο κ. Κοσμάς Σιδηρόπουλος, Οικονομολόγος στέλεχος ΕΕΤΑΑ/ΜΟΔ ενώ η προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας κα. Ιωσηφίδου αναφέρθηκε με δηλώσεις της στα ζητήματα και τα έργα που έχει στο ενεργητικό της η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ).
Οι ομιλητές ανέδειξαν ποικίλες πτυχές των υλοποιημένων ή υπό υλοποίηση δράσεων καθώς και των ωφελειών που προκύπτουν ή θα προκύψουν στο μέλλον, για την πόλη και τους κατοίκους της, με την ολοκλήρωση του έργου.

Αντίστοιχα, στο πλαίσιο των δράσεων Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη Διαχείριση Αστικών Απορριμμάτων, με Έμφαση στην Πρόληψη Παραγωγής Απορριμμάτων, πραγματοποιήθηκαν  δύο δράσεις ευαισθητοποίησης, μία με αποδέκτες μαθητές Δημοτικού και μία απευθυνόμενη στο γενικό κοινό της Δράμας.
Στην πρώτη εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου στους χώρους εντός και εκτός του Δημαρχιακού Μεγάρου, περισσότεροι από 300 μαθητές των τελευταίων τριών τάξεων από 9 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου, διασκέδασαν στο  Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, μαθαίνοντας, ταυτόχρονα, τη σωστή χρήση του Μπλε Κάδου Ανακύκλωσης. Παράλληλα, οι μικροί μαθητές εμπέδωσαν την αξία της επανάχρησης στο πρωτότυπο bazaar ανταλλαγής που λειτούργησε στο χώρο, με βιβλία και παιχνίδια που συγκέντρωσαν και παρέδωσαν στον Δήμο τα ίδια τα παιδιά.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε και η απονομή βραβείου του Διαγωνισμού Οικολογικού Σχολείου. Νικητήριο Σχολείο αναδείχθηκε το 10ο Δημοτικό Σχολείο Δήμου Δράμας. Την απονομή του βραβείου έκανε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και Κοινοτήτων, κ. Γιάννης Εφραιμίδης, ο οποίος παρέδωσε και τα συνοδευτικά δώρα του βραβείου: μπάλες για όλα τα σχολικά αθλήματα (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, χάντμπολ κλπ)

Η δεύτερη εκδήλωση, ιδιαίτερα εμπνευσμένη και πρωτότυπη, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών δημοτών, όλων των ηλικιών, αφού περιλάμβανε επίδειξη συνταγών και προετοιμασίας εδεσμάτων, με τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε το ωφέλιμο των τροφίμων.
Οι οικοδεσπότες της  εκδήλωσης, ο γνωστός σεφ Παύλος Χάππιλος και η  Λία Μακροστέργιου, μοιράστηκαν με το κοινό μυστικά, συμβουλές και υποδείξεις αξιοποίησης των τροφίμων που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα μας με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων που παράγουμε.
Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής του Δήμου Δράμας, κ. Αικατερίνη Ιωσηφίδου. Στη λήξη της εκδήλωσης, τον λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Προγραμματισμού, Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Μιχάλης Τάσσου, ο οποίος ευχαρίστησε οικοδεσπότες και κοινό για την παρουσία τους. Συνδέοντας την εκδήλωση με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος  που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, ο κ. Τάσσου τόνισε τη συμβολή παρόμοιων δράσεων ως προς την ευαισθητοποίηση των δημοτών στο θέμα της μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων, πρακτική που οδηγεί σε μείωση του κόστους διαχείρισής τους, εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας και, συνεπώς, συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η ΣΒΑΑ Δήμου Δράμας υλοποιείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020». Στοχεύει στην ανάδειξη της διακριτής ταυτότητας της Δράμας και στη σύνθεση όλων εκείνων των στοιχείων που θα την καταστήσουν Βιώσιμη και Ανθεκτική πόλη. Το έργο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023. Η υλοποίησή του πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό ύψους 8.406.438,06 €.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό