«Συνταγές με… Ιστορία»

«Συνταγές με… Ιστορία»

«Συνταγές με… Ιστορία» ένα ξεχωριστό βιβλίο με επίκεντρο τη ζωή και την κουζίνα της Μαρίκας Μητσοτάκη

 

Το βιβλίο «Συνταγές με… Ιστορία» της Μαρίκας Μητσοτάκη επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ 10 χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία με την προσθήκη επιπλέον συνταγών. Η Μαρίκα Μητσοτάκη μαγειρεύει και θυμάται: την κουζίνα της μητέρας της, η οποία ήταν εξαιρετική μαγείρισσα, την ανατροπή που ήρθε για την υγεία της όταν, παιδί ακόμη, προσβλήθηκε από τον ιό της πολιομυελίτιδας, τη γνωριμία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον έρωτα, τον γάμο, τον ερχομό των παιδιών, τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, την εξορία, την επιστροφή και το σπιτικό στην Κρήτη.

Αναμνήσεις και στιγμιότυπα από μια ζωή πολυτάραχη και ταυτόχρονα συναρπαστική, άμεσα συνδεδεμένη με την πρόσφατη Ιστορία του τόπου μας. Και μαζί, σε αυτό το ξεχωριστό βιβλίο, οι παραδοσιακές συνταγές της «κυρίας Μαρίκας», που αποτελούσαν πάντα μια ακαταμάχητη, γευστική αφορμή για να παραμένει ενωμένη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Συνταγές με… Ιστορία» πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου, ανήμερα της συμπλήρωσης των 91 ετών από την γέννησή της, στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138.

Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ και συμμετείχαν στη συζήτηση η Βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, η πρόεδρος του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου Άρτεμις Σκούταρη, η διευθύντρια επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Κύρα Κάπη, ο εκδότης Θάνος Ψυχογιός και ο chef Άκης Πετρετζίκης. Γύρω από το ίδιο τραπέζι μοιράστηκαν αναμνήσεις που ήρθαν πάλι στο φως από τη ζωή και τη μαγειρική της Μαρίκας Μητσοτάκη, την φιλοσοφία της ελληνικής κουζίνας που κλείνει μέσα της το μεράκι, την έννοια και την αγάπη για την οικογένεια μας.

Ανοίγοντας την συζήτηση ο Αντώνης Σρόιτερ παρατήρησε ότι «Το βιβλίο «Συνταγές με.. Ιστορία» δεν είναι ένα απλό βιβλίο μαγειρικής. Περιέχει την προσωπική ιστορία της, εντυπωσιακά παραπολιτικά στιγμιότυπα και βεβαίως περιέχει τις συνταγές της που καθήλωσαν και μάγεψαν προσωπικότητες από όλον τον πλανήτη». Ο εκδότης Θάνος Ψυχογιός στον χαιρετισμό του τόνισε με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου ότι «Η Μαρίκα Μητσοτάκη ήταν ο συνδετικός κρίκος των μελών της οικογένειας. Μέσα από το βιβλίο αυτό ανοίγει μία πόρτα στην προσωπικότητα της Μαρίκας Μητσοτάκη αλλά και στην ανθρώπινη πλευρά μίας πολιτικής οικογένειας». Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι «Η Μαρίκα Μητσοτάκη υπήρξε πάντοτε γενναία, δυναμική και αποφασιστική. Υπήρξε το απόλυτο στήριγμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αντιμετώπισε γενναία την ασθένεια της, την εξορία στο Παρίσι, δεν παραπονέθηκε ποτέ και ήξερε πώς να ευχαριστεί τους πάντες, μαγειρεύοντας μπακαλιάρο σκορδαλιά, ταραμοσαλάτα και παστίτσιο. Τα φαγητά της εκπροσωπούσαν τον τρόπο της φιλοξενίας της, όπως τόνισε και η Μπάρμπαρα Μπους. Ο κόσμος την αγάπησε βαθιά γιατί ήταν μπροστά από την εποχή της, σταθερά προοδευτική και ανυποχώρητα φιλελεύθερη, η πραγματική δύναμη πίσω από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη».

Η Άρτεμις Σκούταρη υπογράμμισε ότι «Οι δυσκολίες της, έσπρωξαν την Μαρίκα Μητσοτάκη να χειραφετηθεί και να αυτοσχεδιάσει. Εξέφρασε με το φαγητό τη χαρά και την αισιοδοξία της, παρά τις κινητικές της δυσκολίες. Μπορεί να λύγισε, αλλά ξανασηκώθηκε. Δήλωσε ευθαρσώς ότι είχε καρκίνο του μαστού το 1995 – όταν ακόμα δεν τολμούσαμε ούτε την λέξη να πούμε – παροτρύνοντας τις γυναίκες να κάνουν την ετήσια προληπτική εξέτασή τους. Η Μαρίκα Μητσοτάκη μετουσίωσε την αναπηρία της σε δεξιότητα και σε δύναμη, υπερβαίνοντας τις σωματικές της δυσλειτουργίες».

«Η μυστική συνταγή της Μαρίκας Μητσοτάκη είχε 3 υλικά: την αλήθεια, το θάρρος και την αγάπη» τόνισε η Κύρα Κάπη. «Με την αλήθεια της δημιούργησε τα πάντα. Πάνω από το αλευρωμένο φύλλο της αλήθειας πρόσθεσε τη γέννηση του θάρρους και ζήτησε από τις γυναίκες να μη φοβηθούν. Εν συνεχεία τα πασπάλισε όλα με αγάπη». Ο Άκης Πετρετζίκης παρατήρησε μελετώντας το βιβλίο ότι «Η Μαρίκα είχε τις μαγικές δυνάμεις που έχει ένας μάγειρας ο οποίος ξέρει πώς να ενώνει την οικογένεια γύρω από το τραπέζι του».

Η παρουσίαση του βιβλίου ολοκληρώθηκε με τις γεύσεις τεσσάρων χαρακτηριστικών συνταγών της Μαρίκας Μητσοτάκη που επιμελήθηκε και δημιούργησε ο Άκης Πετρετζίκης ειδικά για την περίσταση, και φιλοξενήθηκε στον χώρο του εστιατορίου του Μουσείου Μπενάκη σε συνεργασία με το Δειπνοσοφιστήριον.

Την επιμέλεια των κειμένων του βιβλίου «Συνταγές με… Ιστορία» έχει υπογράψει η Εμμανούελα Νικολαϊδου και των συνταγών η Κατερίνα Μητσοτάκη, ενώ μέσα στο βιβλίο τα δικά τους προσωπικά βιώματα μοιράζονται τα παιδιά της Ντόρα, Αλεξάνδρα και Κυριάκος καθώς και η εγγονή της Αλεξία Μπακογιάννη. Τα έσοδα της έκδοσης θα διατεθούν στο Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) και στην κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό