Συνταξιοδοτείται ο Κ. Μπαντίκος, απέρχεται από περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης

Συνταξιοδοτείται ο Κ. Μπαντίκος, απέρχεται από περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης

Η θητεία του Κώστα Μπαντίκου στην θέση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ολοκληρώθηκε και ο απερχόμενος διευθυντής απέστειλε την ακόλουθη επιστολή: «Με την αποχώρηση μου από την θέση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, λόγω συνταξιοδότησης, κλείνει ένας ιδιαίτερα σημαντικός και παραγωγικός κύκλος της ζωής μου. Με κατευθυντήρια αρχή την άποψη ότι, η ζωή του καθενός μας χαρακτηρίζεται από τα ίχνη που αφήνουμε στο πέρασμά της, κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του έργου μου, με δημοκρατικό πνεύμα, αίσθημα δικαίου, διαφάνειας και ισονομίας. Άξιους συνοδοιπόρους σε αυτή την πορεία είχα τους συνεργάτες μου, υπαλλήλους της Περιφερειακής Διεύθυνσης και τους προϊσταμένους των εποπτευόμενων φορέων (Διευθύνσεων Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειάς μας, του ΠΕ.Κ.Ε.Σ Α.Μ.Θ., των ΚΕ.Π.Ε.Α και των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.).

Αν και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί μέσα σε λίγες γραμμές μία πορεία τριών ετών και πέντε μηνών, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε μερικά βασικά σημεία, τα οποία χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα της εργασίας μας, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Αναφέρομαι, κυρίως, στην πανδημία του κορονοϊού, η οποία, λόγω συνθηκών, δεν επέτρεψε την εφαρμογή του αρχικού μας σχεδιασμού σε όλη του την έκταση. Παρόλα αυτά, με σκληρή, συστηματική, μεθοδική και ομαδική δουλειά αντιμετωπίσαμε, σε υψηλό βαθμό επιτυχίας, τα τρέχοντα ζητήματα και υποστηρίξαμε πρωτοβουλίες που ανέδειξαν τον εκπαιδευτικό και την δουλειά του στο σχολείο, προς όφελος των μαθητών μας. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, θέλω να αναφερθώ στα πιο κομβικά σημεία της συμβολής της Υπηρεσίας, της οποίας είχα την τιμή να τεθώ επικεφαλής:

-Με την συνδρομή όλων, των εκπαιδευτικών συμπεριλαμβανομένων, καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε επιτυχώς στην διαχείριση των ζητημάτων που προέκυψαν από την πανδημία, παρέχοντας, παρά τις αρχικές δυσκολίες, εξ αποστάσεως εκπαίδευση που κράτησε τους μαθητές μας σε επαφή με το σχολικό περιβάλλον. Οργανώσαμε και λειτουργήσαμε διαπεριφερειακά τμήματα για παροχή εξ αποστάσεως μαθημάτων σε ευάλωτους μαθητές και διασφαλίσαμε την ασφαλή παρουσία των μαθητών στα σχολεία, κατά την δια ζώσης λειτουργία τους, εφαρμόζοντας τα σχετικά πρωτόκολλα και σε συνεργασία με τους υπευθύνους δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας.

-Σε συνεργασία με την γενική γραμματέα θρησκευμάτων του Υ.ΠΑΙ.Θ. και το Γραφείο Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσής μας, μεριμνήσαμε για την αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου στα μειονοτικά σχολεία και τα μουσουλμανικά ιεροσπουδαστήρια της Θράκης (έγκαιρη πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού, πρόσληψη Ιεροδιδασκάλων, εναρμόνιση ωρολογίων προγραμμάτων, πρόσληψη για πρώτη φορά νομικών συνεργατών στις Μουφτείες, διορισμός μελών σχολικών εφορειών, κ.ά.).

-Επιδιώκοντας την εξωστρέφεια, συνεργαστήκαμε σε κοινά προγράμματα με Πανεπιστήμια και φορείς. Συμμετείχαμε σε προγράμματα ERASMUS μεταφέροντας τις αποκτηθείσες γνώσεις και εμπειρίες στο σύνολο της εκπαιδευτικής μας κοινότητας.

-Μέσω χαρτογράφησης των αναγκών σε τεχνολογικό εξοπλισμό των εποπτευόμενων φορέων μας, προχωρήσαμε σε συνεργασία με την Επιτελική Δομή Ε.Σ.Π.Α. τομέα παιδείας του Υ.ΠΑΙ.Θ. και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., στην προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού. Ήδη, το πρόγραμμα βρίσκεται στο τελικό του στάδιο.

-Επεκτείναμε τον θεσμό του μεταλυκειακού έτους -Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ., δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητευόμενους να εναλλάσσουν τον μαθησιακό χρόνο μεταξύ χώρου εργασίας και εκπαιδευτικής δομής, λαμβάνοντας αμοιβή και ασφαλιστική κάλυψη.

Τα προαναφερόμενα αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος του έργου που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια και δεν το αποτυπώνουν σε όλο το εύρος του. Πολλά περισσότερα έγιναν με την συμμετοχή και πολλών άλλων, προς τους οποίους θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου, για την ειλικρινή και έμπρακτη διάθεση συνεργασίας που επέδειξαν. Αναφέρομαι στους σεβασμιότατους των Μητροπόλεων της Περιφέρειάς μας, στους σοφολογιότατους των Μουφτειών Θράκης, στους εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στα όργανα διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, στους εκπροσώπους φορέων και συλλόγων. Δεν θα μπορούσα, ακόμα, να παραλείψω την πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του Υ.ΠΑΙ.Θ., τους συναδέλφους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης, τα μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, τα μέλη συνδικαλιστικών συλλόγων των εκπαιδευτικών, τα μέλη των συλλόγων γονέων και, βέβαια, τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, οι οποίοι, παρ’ όλες τις δυσκολίες και αντιξοότητες, πασχίζουν καθημερινά για να μεταδώσουν γνώση και αξίες στους μαθητές μας.

Κλείνοντας, εύχομαι στην αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια, Μαριγούλα Κοσμίδου, καλή δύναμη και επιτυχία στα νέα καθήκοντα της και σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα μία καλή και δημιουργική χρονιά».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό