ΣΥΡΙΖΑ: – Οδεύει προς διάσπαση;-Καίει το “φυτίλι” των εσωκομματικών εξελίξεων

ΣΥΡΙΖΑ: – Οδεύει προς διάσπαση;-Καίει το “φυτίλι” των εσωκομματικών εξελίξεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται.;Όπως διαβάζουμε στο capital.gr σε ρεπορτάζ της Ν. Ζορμπά, τείνει η διαπίστωση να απεκδυθεί το νόημά της μετά τα καθημερινά και αλλεπάλληλα επεισόδια που εκτυλίσσονται στο εσωτερικό της μεν σε ανοιχτή θέα δε. Το πουλόβερ του “όλου ΣΥΡΙΖΑ” έχει ήδη ξηλωθεί και απομένει μόνον ο χρόνος για το καταρχάς πρώτο βήμα της διάσπασής του

“Διαζύγιο”

Το “Capital.gr” σε προηγούμενο ρεπορτάζ του περιέγραψε αναλυτικά το κυοφορούμενο πλάνο της Ομπρέλας υπό τον επικεφαλής της Ευκλείδη Τσακαλώτο, για αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργία ενός νέου κόμματος, προκειμένου να “μετρήσει” τις δυνάμεις του ως ανανεωτική ριζοσπαστική Αριστερά στις κάλπες των ευρωεκλογών.

Το ομολόγησε από τηλεοράσεως ο Δημήτρης Βίτσας, ανάβοντας το φυτίλι των εσωκομματικών εξελίξεων: Ο Στέφανος Κασσελάκης τον “διέγραψε” μαζί με τους Ν. Φίλη και Π. Σκουρλέτη, με την Κουμουνδούρου να τους εγκαλεί ευθέως για υπονομευτές. Ο κ. Τσακαλώτος, εμφανώς με πιο προσεκτικό λόγο όπως συνηθίζει, πήρε αποστάσεις από ακραίες διατυπώσεις συντρόφων του (διατύπωσαν σχετικές γκρίνιες και ιδρυτικά μέλη της Ομπρέλας) με πιο κραυγαλέο τα σενάρια περί… καθαίρεσης Κασσελάκη τα οποία ο πρώην ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε εν πολλοίς “ασόβαρα”.

Έθεσε, ωστόσο, στην πολιτική του βάση το επερχόμενο διαζύγιο: Καμία συζήτηση πολιτική, απομακρυνόμαστε από τις αριστερές ρίζες μας, δεν μας επιτρέπουν να είμαστε ούτε μειοψηφία.

Τις “τέλειες” αιτίες για μια αποχώρηση περιέγραψε ο Ευ. Τσακαλώτος χωρίς να τοποθετηθεί πάντως στον χρόνο των ανακοινώσεων. Το ορόσημο θα είναι σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Κατά πληροφορίες, ισχυρές είναι οι πιέσεις και από τη βάση της Τάσης για την άμεση αποχώρηση. Ήδη έχει αποχωρήσει στο μεσοδιάστημα από την εσωκομματική εκλογή έως και σήμερα, σωρεία στελεχών.

Αναζήτηση

Αναδύεται σε πιο ενεργό ρόλο πια μετά τις εσωκομματικές εκλογές, η Τάση των 6+6, στην οποία ανήκει επί της ουσίας η ομάδα Αχτσιόγλου: Ηλιόπουλος, Χαρίτσης αλλά και Τζανακόπουλος μαζί με μέλη και στελέχη της νέας ως επί το πλείστον, γενιάς, καθώς και μέλη από τη Γέφυρα, όπως π.χ. ο Ν. Μπίστης. Σε τοποθέτηση στον “εσωκομματικό χάρτη”, η Ομάδα αυτή, καταχωριζόταν –επί Τσίπρα– ως “η αριστερή πλευρά των Προεδρικών”. Όλοι ήταν στενοί συνεργάτες του πρώην Προέδρου και είχαν αξιοποιηθεί από τον ίδιο και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης (2019-2023).

Έκαναν την πρώτη τους πανελλαδική συνδιάσκεψη που “κλήρωσε”: Δίνουμε τη μάχη εντός του κόμματος με βάση αρχές ιδεολογικές, τήρηση καταστατικού και κατά των αυταρχικών διαγραφών και στην πράξη… αναμένουμε.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η πίεση από τη δική τους βάση για πιο “ρηξικέλευθες” (ακόμη και αποχώρησης) πρωτοβουλίες, είναι ισχυρή μεν αλλά η απόφαση επί της ουσίας είναι: Αναμονή. Το ορόσημο για τους “6+6” είναι το συνέδριο.

Με την ομάδα αυτή βρίσκεται “κοντά” πλέον και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Οι σχέσεις με την Ομπρέλα είναι καλής συνεννόησης, ακόμη και συνεργασίας (στα σημεία, π.χ. αίτημα για ΠΓ, αντιδράσεις σε διαγραφές και κριτική για έλλειμμα πολιτικής). Πορεία παράλληλη μ’ έναν τρόπο, που δεν τέμνεται.

Η ομάδα της Αχτσιόγλου, επ’ ουδενί επιθυμεί ταύτιση με κορυφαία στελέχη της Ομπρέλας και τις τελευταίες δηλώσεις τους (Βίτσα, Φίλη, Σκουρλέτη) και εμφανίζεται διατεθειμένη να “εξαντλήσει” τα περιθώρια για ανεύρεση –κατά το δυνατόν– κοινού τόπου με τη νέα ηγεσία. Το εγχείρημα είναι αυξημένης δυσκολίας και υπό το πρίσμα πως η διαλυτική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι “δυναμική”: Ασφαλείς προβλέψεις και σχέδια, είναι στον “αέρα”.

Κασσελάκης

Ο νέος πρόεδρος, πάντως, παρότι έχει “ξεγράψει” τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από πιθανό του συνοδοιπόρο στον ΣΥΡΙΖΑ, τον διαχωρίζει απολύτως από τους κομματικούς συντρόφους του στην Ομπρέλα τους οποίους και “διέγραψε” μεταμεσονύχτια (ώρα Ελλάδος), από τις ΗΠΑ.

Βάσει πληροφοριών μάλιστα που δεν διαψεύστηκαν από το περιβάλλον του κ. Τσακαλώτου, η νέα ηγεσία τον κάλεσε επανειλημμένως σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποία ισάριθμες φορές, αρνήθηκε ο πρώην ΥΠΟΙΚ. Ανταποκρίθηκε μόνον την Παρασκευή στο σύντομο τετ-α-τετ που τον κάλεσε ο Στ. Κασσελάκης στα γραφεία της Κουμουνδούρου, πριν από την έναρξη του Εκτελεστικού. Ο κ. Τσακαλώτος του ζήτησε να πάρει πίσω τις διαγραφές.

Θεωρητικώς, διαφορετική αντιμετώπιση επιφυλάσσει ο κ. Κασσελάκης και στην ομάδα Αχτσιόγλου, αρχής γενομένης από την ίδια. Επιθυμεί, σύμφωνα με το περιβάλλον του, να την “εντάξει” στην ηγετική ομάδα, εξ ου και επέλεξε τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, του οποίου η σύνθεση, παραπέμπει στους “στενούς συνεργάτες” του προέδρου (ίδια με του Α. Τσίπρα): (Γραμματείς, Αυγέρη, Τζάκρη, Γ. Τσίπρας, Σ. Φάμελλος και πέραν Αχτσιόγλου, Δούρου και Ξενογιαννακοπούλου).

Ίδιες πληροφορίες, φέρουν τον νέο πρόεδρο να είναι διατεθειμένος να “δώσει χρόνο” και να επενδύσει στην πιθανότητα “όσμωσης” μεταξύ των δυο πλευρών.

Πηγή: capital.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό