Τα αντλιοστάσια θα επισκευαστούν, αλλά θα φυλαχθούν από τις κλοπές !;

Τα αντλιοστάσια θα επισκευαστούν, αλλά θα φυλαχθούν από τις κλοπές !;

ΜΙΑ ΜΑΣΤΙΓΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ

Τα αντλιοστάσια θα επισκευαστούν, αλλά θα φυλαχθούν από τις κλοπές !;

Έργο σχεδόν 1 εκ. ευρώ από την ΠΕ Ροδόπης για την επισκευή των κατεστραμμένων και λεηλατημένων αντλιοστασίων Σάλπης, η παραίνεση του αντιπεριφερειάρχη προς τον δήμαρχο Ιάσμου να φροντίσει για τη φύλαξη των αντλιοστασίων

Μάστιγα για τον αγροτικό κόσμο και την προστασία της Ροδόπης από πλημμυρικά φαινόμενα, αποτελούν οι κλοπές υλικών από τα αντλιοστάσια. Ένα φαινόμενο που αφορά συνολικά τις υποδομές στην περιοχή μας, που όντας αφύλακτες είναι μία εύκολη λεία για τους επιτήδειους κλέφτες χαλκού και άλλων υλικών. Οι ζημιές που προκαλούνται είναι πολύ μεγάλες σε κόστος, ενώ την ίδια στιγμή τα αντλιοστάσια τίθενται εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα τη μη αξιοποίηση των υδάτων προς άρδευση των χωραφιών αλλά και τη μη προστασία της περιοχής από την εκδήλωση πλημμυρών.

Με στόχο την επαναλειτουργία των τριών αντλιοστασίων της Σάλπης προς όφελος του αγροτικού κόσμου και της προστασίας της ευρύτερης περιοχές από πλημμυρικά φαινόμενα, η Περιφέρεια Ενότητα Ροδόπης μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων θα προχωρήσει σε έργο σχεδόν 1 εκ. ευρώ. Το έργο αφορά στην εκτέλεση εργασιών επισκευής και ανακαίνισης κτιριακών εγκαταστάσεων των τριών αντλιοστασίων που βρίσκονται στην ευρύτερη αγροτική περιοχή του οικισμού Σάλπης, του Δήμου Ιάσμου Ν. Ροδόπης, καθώς επίσης και την κατασκευή νέας περίφραξης του περιβάλλοντα χώρου αυτών.

Την αισιοδοξία του πως σύντομα θα προχωρήσουν οι εργασίες για την αποκατάστασή των 3 αντλιοστασίων της Βιστωνίδας, που αποχετεύουν έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων έκαστο κατά μήκος του παραλίμνιου αναχώματος δυτικά της Σάλπης, στην περίπτωση έντονης βροχόπτωσης, εξέφρασε το αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς. Όπως έκανε γνωστό, έχουν προχωρήσει οι προκηρύξεις τόσο για την προμήθεια και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού, που θα αντικαταστήσει αυτόν που κλάπηκε, όσο και για την αποκατάσταση των οικίσκων όπου στεγάζονται, μαζί με την δημιουργία περίφραξης γύρω από τα αντλιοστάσια. Ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε σχεδόν 1 εκ. ευρώ (800.000 για τον εξοπλισμό και 150.000 για τα κτιριακά) με τον κ. Ταπατζά να τονίζει πως έχει τεθεί προτεραιότητα προς τον δήμαρχο Ιάσμου, να μεριμνήσει για τη φύλαξη των αντλιοστασίων σημειώνοντας πως «δεν είναι δυνατόν για 10.000 ευρώ το χρόνο να χαθούν 1 εκ. ευρώ, γιατί θα τα ξανακλέψουνε. Και είναι άδικο τόσο για τους φορολογούμενους, όσο και για τους αγρότες που βλέπουν τις εκτάσεις τους να πλημμυρίζουν».

Η αλήθεια, όμως, είναι πως οι δημόσιες εγκαταστάσεις στη Ροδόπη, ιδιαίτερα όσες βρίσκονται σε απομακρυσμένες από οικισμούς περιοχές, γίνονται έρμαιο στις ορέξεις των κυνηγών χαλκού. Επομένως η παραίνεση του αντιπεριφερειάρχη προς τον δήμαρχο για φύλαξη των αντλιοστασίων Σάλπης, μετά την επισκευή και επαναλειτουργίας, σίγουρα δεν πρέπει να μείνει στα λόγια.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό