Τα καλύτερα ζυμαρικά για να χάσεις βάρος

Τα καλύτερα ζυμαρικά για να χάσεις βάρος

Στην Ιταλία τρώνε ζυμαρικά καθημερινά. Παρά την κακή τους φήμη για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακες, ο σωστός συνδυασμός συστατικών, λίγη προσοχή στην ποσότητα και το είδος τους, στην πραγματικότητα τα ζυμαρικά, μπορούν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για απώλεια βάρους.

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών (25 Οκτωβρίου) που σκοπό έχει την ενημέρωσή μας γύρω από τη γευστική και θρεπτική αξία τους, παρακάτω απενοχοποιούμε μια από τις πιο αγαπημένες μας ομάδες τροφίμων.

Τα ζυμαρικά δεν είναι το πρόβλημα

Το μυστικό βρίσκεται στο είδος τους και στον συνδυασμό συστατικών. Υπάρχουν γεμάτες θρεπτικά συστατικά επιλογές ζυμαρικών, που προσφέρουν περισσότερες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, σε αντίθεση με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σάκχαρα. Επιλογές που μπορείς να αξιοποιήσεις για να φτιάξεις να γρήγορο, απλό και νόστιμο και χορταστικό πιάτο ζυμαρικών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ισορροπημένα συστατικά, όπως λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, υγιεινά για την καρδιά λιπαρά και χορταστικές επιλογές πρωτεΐνης. Συμπέρασμα: Μπορείς πραγματικά να φας ζυμαρικά και να χάσεις βάρος.

Η παγίδα με τις σάλτσες

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αγαπημένα μας ζυμαρικά, συνοδεύονται με σάλτσες υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ορισμένες μάλιστα, μπορεί να περιέχουν έως και 60 έως 80 γραμμάρια λίπους σε μία μόνο μερίδα.

Αυτό που θα πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι ο συνδυασμός υδατανθράκων και λίπους, είναι εκείνος που συνδέει τα ζυμαρικά με την αύξηση βάρους. Τέλος και ίσως πιο σημαντικό το θέμα με τα ζυμαρικά, ιδιαίτερα στις δυτικές χώρες, είναι τα τεράστια μεγέθη σερβιρίσματος.

Σε αντίθεση με τις μικρές μερίδες που σερβίρονται στην Ιταλία, μαζί με απλές σάλτσες, συνηθίζουμε να σερβίρουμε πιάτα ζυμαρικών σε μέγεθος jumbo μαζί με πλούσιες, βαριές σάλτσες. Όπως μπορείς να διαπιστώσεις, δεν είναι τα ζυμαρικά το πρόβλημα. Είναι ο τρόπος που τα τρώμε.

Οι διάφορες ποικιλίες

Υπάρχουν επίσης πολλές εναλλακτικές λύσεις για τα ζυμαρικά που διατίθενται στην αγορά. Μια μερίδα ζυμαρικών ολικής αλέσεως, περιέχει ελαφρώς λιγότερους υδατάνθρακες από τα κανονικά ζυμαρικά, μαζί με μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών ανά μερίδα, που δεν θα βρεις στα ζυμαρικά σίτου.

Αυτό σημαίνει ότι οι ποικιλίες ολικής αλέσεως είναι πιθανό να είναι πολύ πιο χορταστικές. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι επίσης πιθανό να φας πολύ λιγότερο.

Μετά είναι τα ζυμαρικά pulse. Φτιαγμένα από μια σειρά διαφορετικών οσπρίων, συμπεριλαμβανομένων των ρεβιθιών, των φακών και των μπιζελιών, τα pulse ζυμαρικά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από τα κανονικά ζυμαρικά. Έτσι είναι ελαφρώς χαμηλότερα σε υδατάνθρακες. Είναι και πάλι πιθανό να είναι πιο χορταστική επιλογή από τα ζυμαρικά σίτου.

Ένας άλλος σχετικά νέος τύπος ζυμαρικών στην αγορά, είναι οι ποικιλίες με χαμηλότερους υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Περιέχουν υψηλότερες ποσότητες γλουτένης και φυτικών ινών, γεγονός που αυξάνει τις φυτικές ίνες και την πρωτεΐνη και μειώνει τη συνολική ποσότητα υδατανθράκων ανά μερίδα. Σε αντίθεση με τα κανονικά ζυμαρικά, αυτές οι ποικιλίες τείνουν να είναι πολύ πιο βαριές. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεσαι μεγάλη ποσότητα για να  χορτάσεις.

Μπορείς επίσης να βρεις μια μεγάλη ποικιλία ζυμαρικών που παρασκευάζονται από μια ποικιλία διαφορετικών δημητριακών, όπως φαγόπυρο, καθώς και επιλογές χωρίς γλουτένη.

Ενώ οι εναλλακτικές λύσεις στα παραδοσιακά ζυμαρικά με βάση το σιτάρι, μπορεί να ταιριάζουν στις μεμονωμένες διατροφικές προτιμήσεις και διατροφικές δυσανεξίες, διατροφικά έχουν συνολικά παρόμοιες ποσότητες υδατανθράκων. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι το είδος των ζυμαρικών που θα επιλέξεις, θα έχει μικρή έως καθόλου διαφορά, όσον αφορά τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και τον έλεγχο του βάρους.

Πηγή: Ladylike.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό