Τα πρόσωπα του νέου προεδρείου στο ΠΣ

Τα πρόσωπα του νέου προεδρείου στο ΠΣ

Εκ νέου πρόεδρος για άλλα δύο χρόνια ο Χρήστος Παπαθεοδώρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σύμφωνα με την πρόταση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστου Μέτιου, στην ειδική συνεδρίαση για την εκλογή προεδρείου και τακτικών και αναπληρωματικών μελών.

Ο κ. Παπαθεοδώρου δεσμεύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του με απόλυτη ευθύνη, όπως έκανε μέχρι τώρα.
«Ο Καλλικράτης και Κλεισθένης μας έβαλαν σε ένα νέο πλαίσιο στην Αυτοδιοίκηση. Την χρονιά που πέρασε ζήσαμε έντονες στιγμές με συνεδριάσεις με έντονες αντιπαραθέσεις, κάποια θα έπρεπε να μην έχουν συμβεί, οι οποίες σε καμμία των περιπτώσεων δεν καθόρισαν την λειτουργία του και την αποτελεσματικότητά του.
Η πιο σπουδαία διαπίστωση είναι ότι η νομιμότητα τηρήθηκε κατά γράμμα και ότι το κύρος του περιφερειακού Συμβουλίου διαφυλάχθηκε, ενώ σταδιακά οι συνεδριάσεις εξομαλύνθηκαν. Από εδώ και πέρα έχουμε άλλα δύο χρόνια, μέσα στα οποία καλούμε και εγώ να αξιοποιήσω αυτή την συμπυκνωμένη εμπειρία που απέκτησα και θα συνεχίσω να εργάζομαι για την βελτιωτική πορεία του Περιφερειακού Συμβουλίου», τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Αντιπρόεδρος ο Περιφερειακός Σύμβουλος από την Παράταξη Περιφερειακή Σύνθεση και Γραμματέας ο Περιφερειακός Σύμβουλος από την παράταξη Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία.
Λόγω της μείωσης του αριθμού των Περιφερειακών Συμβούλων της παράταξης Περιφερειακή Σύνθεση από τις ανεξαρτητοποιήσεις, χάνει μια έδρα από την Οικονομική Επιτροπή, από τις τρεις πλέον περιορίζεται στις 2. Την θέση καταλαμβάνει ένας Περιφερειακός Σύμβουλος από τους ανεξαρτητοποιηθέντες.

Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ ο επικεφαλής της παράταξης Περιφερειακή Σύνθεση, Χριστόδουλος Τοψίδης, προσπάθησε να αναδεικνύει ζητήματα και να φέρνει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την επίλυσή τους. «Στα αναπτυξιακά θέματα στηρίξαμε με την ψήφο μας πολλά θέματα και ειδικά στην Οικονομική Επιτροπή που εκεί περνούν τα περισσότερα έργα, σύμφωνα με τον απολογισμό που έγινε, το 70% των θεμάτων πέρασαν ομόφωνα. Δεν είμαστε στείρα αντιπολίτευση», τόνισε ο κ. Τοψίδης. Οι σύμβουλοι του στην Οικονομική Επιτροπή είναι οι οι κύριοι Μαρκόπουλος, Ιωσηφίδης οι τακτικοί και οι αναπληρωματικοί οι κύριοι Εξακουστός και Βουρβουκέλης.

Επι πλέον έδωσε και την είδηση πως και στις επόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ασχέτως αν θα έχει ή όχι το χρίσμα, ως ανεξάρτητος και με την παράταξη του να εμπλουτίζεται σε ανθρώπινο δυναμικό. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο μεν περιορίστηκε η δύναμή μας με τις κακές τακτικές προσεταιρισμού που εφάρμοσε ο Περιφερειάρχης… Αυτές στις επόμενες εκλογές δεν θα ισχύουν, καθώς η Διοίκηση θα έχει και την πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, Κώστας Κατσιμίγας, ευχήθηκε να έχουμε μια χρονιά στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, χωρίς εντάσεις και αναζήτηση των σημείων που μπορούμε να συμπορευθούν για το κοινό καλό. Ωστόσο, παρωδία χαρακτήρισε τη διαδικασία μετά τις τροποποιήσεις των υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο κ.Κατσιμίγας.
Ο κ. Κατσιμίγας ανέφερε πως οι ανεξάρτητοι κάτοχοι αξιωμάτων από την διοίκηση αποτελούν ξεχωριστή παράταξη και μπορούν και εκλέγουν και αυτοί σύμβουλο στην Οικονομική Επιτροπή, ή στις άλλες επιτροπές αν τυχόν υπάρξουν.

«Το ίδιο συμβαίνει και με την παράταξη του κ Σιμιτζή. Υπάρχουν άνθρωποι που συμπλέουν με την διοίκηση και με το νόμο θεωρούνται ότι είναι αντιπολίτευση και καταλαμβάνουν θέσεις αντιπολίτευσης στις διάφορες επιτροπές. Αυτό είναι μια γελοιότητα του νόμου που νομίζω μια επόμενη κυβέρνηση πρέπει αμέσως να το διορθώσει. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείσαι αντιπολιτευόμενος και να έχεις θέσεις διοίκησης», υπογράμμισε ο κ. Κατσιμίγας.

Η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση απείχε από την διαδικασία και ο επικεφαλής της, Χρήστος Τρέλλης, όπως εξήγησε, «ο κανονισμός εκλογής τόσο του προεδρείου, όσο και της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και των άλλων επιτροπών έχουν καταπατήσει την ίδια την εκλογική διαδικασία που υπήρξε ης απλής αναλογικής και με ένα σύστημα άκρως απολυταρχικό και θα έλεγα φασιστικού τύπου, ουσιαστικά ορίζονται ετσιθελικά, ώστε, ο Περιφερειάρχης, ή οι Δήμαρχοι αντίστοιχα μπορούν να έχουνε την απόλυτη κυριαρχία, απόλυτη πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή, αλλά και στις άλλες Επιτροπές. Όπως πέρα από το πώς διαμορφώθηκε η σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής και του προεδρείου, το ουσιαστικό ζήτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Δυστυχώς, μπαίνουμε στο 2022 όπου τα ακριτικά προβλήματα λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Τα ζητήματα με την εξάπλωση του κορονοϊού, πλέον μεγεθύνονται. Δεν υπάρχει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας από πλευράς της κυβέρνησης. Οι περιφερειακές αρχές αδυνατούν να κάνουν την οποιαδήποτε παρέμβαση και παράλληλα το μεγάλο κύμα της ακρίβειας, καθιστά τους εργαζόμενους ειδικά της ΑΜ-Θ, όπου κατέχουμε ένα από τα μικρότερα εισοδήματα σε επίπεδο ΕΕ και χώρας στο ΑΕΠ. Κατέχουμε την πρωτιά στην Ενεργειακή φτώχεια. Καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των ανθρώπων ειδικά της φτωχολογιάς, των ανέργων, των μικρομεσαίων αγροτών, συνολικότερα των ανθρώπων του μόχθου.
Εμείς θα σταθούμε στην πρώτη γραμμή για να αναδείξουμε όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα, ώστε να υπάρξει μια νέα λαϊκή, εργατική ανάταξη, ώστε να μπουν εμπόδια και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής και αντιεργατικής πολιτικής.

Τέλος ο κ. Μέτιος μιλώντας στην ΕΡΤ αποκάλυψε πως έχει κάνει τον προγραμματισμό των έργων για το νέο ΕΣΠΑ και ΕΤΠΑ και μέσα στη νέα χρονιά θα κάνει ανακοινώσεις, είτε ανά περιφερειακή ενότητα, ή και ανά δήμο αν χρειασθεί. Ένα πρώτο στίγμα που έδωσε ήταν πως τα έργα αυτά θα έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό