Τα σενάρια για πλωτό LNG στην Καβάλα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ

Τα σενάρια για πλωτό LNG στην Καβάλα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ

Ερώτηση για την πιθανότητα σεναρίων πλωτού LNG στην Καβάλα κατέθεσε προς το σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο Περιφερειακός Σύμβουλος της “Περιφερειακής Σύνθεσης” Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.

Ακολουθεί η ερώτηση :

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Ν. Υόρκης (η οποία αναδημοσιεύθηκε σε εφημερίδα της καβάλας («7μέρα», 10/3/2022 – σελ 4), περιέχεται συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας «Black Summit», Δρ Ι. Χαραλαμπάκη. Η εν λόγω εταιρεία είναι η μόνη από τις 4 προεπιλεγείσες εταιρείες που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά προκειμένου να αναλάβει, επί μακρό χρονικό διάστημα δεκαετιών, την χρήση του εμπορικού λιμένα της Καβάλας «Φίλιππος Β’, ο Μακεδών». Ο Δρ Ι. Χαραλαμπάκης εξέφρασε την βεβαιότητα για την ανάληψη της χρήσης του Λιμένα από την εταιρεία του.

Στα πλαίσια της ίδιας δημοσίευσης περιλαμβάνονται αναφορές και για τους σχεδιασμούς της εταιρίας προκειμένου για την αξιοποίηση της φυσικής αποθήκης Φυσικού Αερίου, στο πρώην κοίτασμα «Κ» ανοιχτά της Θάσου και στο ρόλο αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας λαμβανομένων υπόψη, μάλιστα και των συνθηκών που διαμορφώνονται από τις πρόσφατες πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Στο ίδιο δημοσίευμα ο εν λόγω Διευθύνων Σύμβουλος, φέρεται επιπλέον να δηλώνει «τα δεδομένα στην Ουκρανία αναμένεται να επισπεύσουν ορισμένα από τα σχέδια των επενδυτών, στα οποία περιλαμβάνονται η εγκατάσταση πλωτής μονάδας FSRU (Floating Storage Regasification Unit) έξω από την Καβάλα για την πραγματοποίηση άμεσων διεργασιών επανεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου Liquefied Natural Gas – LNG».

Στο σημείο αυτό είναι ανάγκη να υπενθυμίσουμε ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία περιλαμβανομένου του Δήμου Καβάλας αλλά και της Περιφέρειας ΑΜΘ έχουν εκφραστεί κατά της εγκατάστασης πλωτής μονάδας LNG στον κόλπο της Καβάλας και στην Ν. Καρβάλη.

Ενώ αντιθέτως διαφαίνεται ότι υπάρχει ένα μάλλον θετικό κλίμα όσον αφορά την αξιοποίηση της φυσικής αποθήκης του πρώην κοιτάσματος «Κ». Η αξιοποίηση της οποίας εκτιμάται ότι δεν θα προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον αλλά και κινδύνους ασφάλειας στην περιοχή ή επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη της Θάσου και της Καβάλας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, η ανάγνωση των παραπάνω δηλώσεων αναφέρεται σε (ή και σε) επενδύσεις LNG επιπλέον αυτών που σχετίζονται με την αξιοποίηση της αποθήκης «Κ». Έτσι αναδεικνύεται ένα ενδεχόμενο επένδυσης, η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από την τοπική κοινωνία, η οποία έχει προβεί τόσο σε ψηφίσματα, όσο και σε κινητοποιήσεις κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Επιπλέον από την δημοσίευση της συγκεκριμένης συνέντευξης έχουν παρέλθει αρκετές ημέρες κατά τις οποίες δεν υπήρξε καμία δήλωση από την πλευρά της διοίκησης της Περιφέρειας, η οποία εσχάτως διαθέτει και Αντιπεριφερειάρχη επί των ενεργειακών θεμάτων, ο οποίος, όμως, αναλώνεται σε φωτογραφήσεις και δημοσιεύσεις στο Facebook σχετικά με το δίκτυο ΦΑ για αστική χρήση όπου για το μόνο που θα έπρεπε να «επαίρεται» ο ίδιος είναι οι καθυστερήσεις και η αδικαιολόγητη σε κάποιες περιπτώσεις ταλαιπωρία των πολιτών.

Επ’ αυτών ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης,

 αν παρακολουθεί το θέμα και εάν έχει εικόνα επί του τι επενδύσεις πρόκειται να λάβουν χώρα στον λιμένα «Φίλιππος Β’ ο Μακεδών» ή πέριξ αυτού και σε συνάρτηση με αυτόν;

 αν υιοθετεί την διακηρυγμένη αρνητική θέση της τοπικής κοινωνίας προκειμένου για την εγκατάσταση LNG στην Ν. Καρβάλη ή / και στον κόλπο της Καβάλας;

 αν έχει προβεί σε κάποιες ενέργειες σχετικά με το θέμα, οι οποίες ως σήμερα καλύπτονται από ένα πέπλο απόκρυψης;

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κωστής Σιμιτσής εξέφρασε την αντίθεση του με το συγκεκριμένο σενάριο απαντώντας στο ερώτημα του κ. Ιωσηφίδη κάνοντας λόγο πως γνωρίζει πολύ καλά το παρελθόν της υπόθεσης του πλωτού LNG στην Καβάλα καθώς το είχε αντιμετωπίσει όταν ήταν Δήμαρχος. Ο κ. Σιμιτσής πρόσθεσε ότι η Καβάλα και η κοινωνία της Καβάλας δεν επιθυμεί να γίνει ένα τέτοιο έργο.

“Είμαστε ξεκάθαροι, η τοπική κοινή γνώμη δεν πρόκειται να επιτρέψει πλωτό LNG στην Καβάλα. Τουλάχιστον όπως το ξέρουμε και το φανταζόμαστε εμείς. Το σχέδιο της ΔΕΠΑ προ 10 ετών σχεδίαζε και χερσαίες εγκαταστάσεις. Άρα θα γινόταν μία πλωτή δεξαμενή δίπλα σε κατοικημένη περιοχή. Αυτό δεν μπορούσαμε να το επιτρέψουμε και ούτε θα το επιτρέψουμε εάν τεθεί ξανά.

Η παράταξη πάντως της Περιφερειακής Σύνθεσης επανήλθε με νέα αιχμή προς την διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ προχωρώντας στην παρακάτω ανακοίνωση για το θέμα :

“(Για το θέμα του LNG) … Αντί συγκεκριμένης απάντησης εισπράξαμε «υπεκφυγές» και την εκκωφαντική σιωπή του Περιφερειάρχη, ο
οποίος δεν τόλμησε να δηλώσει εάν είναι κατά μίας τέτοιας εγκατάστασης. Ωστόσο, οι πολίτες της Καβάλας έχουν ήδη εκφραστεί για το θέμα όσο κι αν ο Περιφερειάρχης κάνει ότι δεν ακούει.”

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό