Τα ξεθωριασμένα φύλλα

Τα ξεθωριασμένα φύλλα

“Ο δημοκρατικός λαός δεν είναι εθελόδουλος, ο Γ. Παπανδρέου περιφρονεί τας απειλάς και καλεί τους οπαδούς του Κέντρου να προστατεύσουν τας ελευθερίας των”, Η φορομπηχτική πολιτική της ΕΡΕ συνεχίζεται”, “Όλα τα μέσα θα χρησιμοποιήση κατά το 1963 το Κέντρον δια την απελευθέρωσιν του λαού εκ της τυραννίας”, “Το ενοίκιον, αυτοκίνητον, η υπηρέτριαν, ο κατ’ οίκον διδάσκαλος των παιδιών τεκμήρια… οικονομική ευρωστίας!”, “Ο κ.Παπανδρέου εδήλωσεν υπό τα παταγώδη χειροκροτήματα των βουλευτών του Κέντρου ότι η κυβέρνησις δεν δέχεται να στηριχθή ούτε εις την Δεξιάν ούτε εις την Αριστεράν”…

Τα πρώτα θέματα σε τέσσερα ξεθωριασμένα πρωτοσέλιδα,

τέσσερα φύλλα της “Μακεδονίας”, ξεθωριασμένα λόγω παλαιότητας καθώς αφορούν τον Ιούνιο, Ιούλιο, του 1962 και τον Ιανουάριο, Δεκέμβριο του 1963, ξεθωριασμένα μόνο στην όψι του χαρτιού καθώς οι ειδήσεις, τα σχόλια αλλά και οι γελοιογραφίες δεν ξεθώριασαν έχουν πάντα την αξία τους πολιτική, οικονομική, πολιτισμική και περιγράφουν εποχές στις οποίες εγράφησαν, επαναφέρουν δε έντονες αναμνήσεις σε όσους έζησαν εκείνα τα γεγονότα.

Παράλληλα ιδιαίτερη αξία έχει να εξετάσει κανείς την δημοσιογραφική γραφή την ορθογραφία, την σύνταξη, την γλώσσα γενικότερα που χρησιμοποιείτο στον Τύπο πριν 60 χρόνια.

Τα τέσσερα αυτά φύλλα όπως και άλλα των δεκαετιών του 70 και του 80 όπως και φύλλα του τοπικού τύπου της Κομοτηνής ανάλογης ηλικίας παρέδωσε στον γράφοντα, γνωρίζοντας την επαγγελματική του ιδιότητα και λέγοντας “ίσως σου φανούν χρήσιμα”, ένας συμπολίτης. Ο ίδιος τα “ανακάλυψε” στη διάρκεια μετακόμισης και είναι αλήθεια ότι σε μια μετακόμιση εντοπίζονται πάντα ξεχασμένα από τον χρόνο αντικείμενα κάθε είδους.

Λοιπόν, κόκκινη κλωστή δεμένη… και ας γυρίσουμε τέσσερις δεκαετίες πριν διαβάζοντας για τα μικρά και τα μεγάλα τα εντός και εκτός Ελλάδας γεγονότα.

Ιούλιος του 1962 και μονόστηλο πρωτοσέλιδο “Το έγκλημα της Ροδόπης”, κατά το οποίο “ο νεαρός ποιμήν εφόνευσε τον φίλον του επειδή εξύβρισε την μητέρα του” και ειδικότερα “δεκαπενταετής μουσουλμάνος εφόνευσε δια πελέκεως συνομήλικόν του εις το ορεινόν χωριό Φωλεά”.

Σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση της ΕΡΕ υπό τον Κ. Καραμανλή καταθέτει νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο “απαλλάσσονται πάσης φορολογίας, οι έχοντες ετήσιον εισόδημα μέχρις 29.000 δραχμών”, ενώ “πορείαν πείνης θα οργανώσουν οι συνταξιούχοι του ΟΚΑ” (έξι δεκαετίες μετά, πάλι πορείες πείνας κάνουν οι συνταξιούχοι του εν λόγω Ιδρύματος).

Εντωμεταξύ, στις ΗΠΑ “αφίχθη αεροπορικώς εις Χαγιάνις Πορτ ο πρόεδρος Κέννεντυ, δια να διέλθη το Σαββατοκύριακον. Σημειωτέον, ότι το Σάββατον η κ.Ζακελίν Κέννεντυ, εορτάζει την 33ην επέτειον των γενεθλίων της”, “ανευρέθηκαν υπό της “Εφ-Μπι-Αι” σώα τα κλαπέντα αρχαία κοσμήματα εκ της οικογενείας του Τσακγ Καϊ Σεκ”, στην Ελλάδα και πάλι “συνεπληρώθη έτος αφ’ ότου ο αντιδραστήρ του κέντρου πυρηνικών ερευνών “Δημόκριτος”, κατέστη δια πρώτην φοράν χρήσιμος” και στην Κομοτηνή το φιλοθεάμον κοινό θα είχε την ευκαιρία να δει στα καλοκαιρινά σινεμά τα έργα Αττικόν: “Μπροστά στο απόσπασμα”, Όλυμπος: “Η Αθήνα τη νύχτα” και Ποάλα: “Αννίβας”.

Τον Ιούλιο του 1962 και στη Βαγδάτη (και σήμερα στην επικαιρότητα) “ο οφθαλμίατρος Σαλαχατόν Ελ Σαράχ μεταμόσχευσε κατόπιν εγχειρήσεως διαρκείς 18 λεπτών τους οφθαλμούς σκύλου εις ει τυφλόν. Ο Ελ Σαράχ εδήλωσεν ότι τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης θα φανούν μόλις μετά εικοσαήμερου”, πάντως “ο σκύλος απέθανε μετά την εγχείρησιν”, στις Βρυξέλλες “η ευρωπαϊκή κοινή αγορά απεφάσισε να διατηρήσει τους περιορισμούς εις την εισαγωγήν γεωργικών προϊόντων εκ του ανατολικού μπλοκ μέχρι της 31ης Δεκεμβρίου”, και ακόμη “η πρώτη γυνή αστυνόμισσα εις την Γκάναν”, ενώ η γνώμη του Γάλλου συγγραφέα Σαν Φεριόν είναι ότι “οι γυναίκες πρέπει να ελκύουν συνεχώς το ενδιαφέρον των συζύγων των βοηθούσαι αυτούς εις την εργασίαν των, οφείλουν να ενθαρρύνουν τας φιλοδοξίας των και να μη αντεπιτίθενται εις τα σχέδιά των”.

Στο ίδιο φύλλο και σε ειδικό αφιέρωμα “εις φρικτάς τρώγλας διαβιούν 800 κάτοικοι του Διδυμοτείχου” και “μένει εμβρόντητος ο θεατής και ρίγος τον συνέχει”, ενώ “οι τρωγλοδύτες εγκαταστάθηκαν στις τρώγλες οι περισσότεροι μετά την καταστρεπτική πλημμύρα του Ερυθροπόταμου στα 1940”. Ε, δεκαετίες μετά απέκτησαν στέγη.

Ιανουάριος του 1963 και η Ένωση Κέντρου διακηρύσσει ότι “ο ανέκδοτος θα ενταθή και θα γενικευτεί εις όλα τα μέτωπα με την δύναμιν δε του δικαίου και την πρωτοπορίαν των νέων το καθεστώς βίας θα καταλυθή και η δημοκρατία θα νικήση”, ενώ από την άλλη πλευρά, αν αναμονή και του διαγγέλματος προς τον λαόν του αρχηγού της Ενώσεως Κέντρου, καθώς και συνέπεια των διαφαινομένων προθέσεων του πολιτειακού παράγοντος, απησχόλησε κατά τας τελευταίας ημέρας την ηγεσίαν της ΕΡΕ”.

Στα διεθνή “ο Μάτο παρομοίασε τον Κρούτσεφ με βάτραχον βαυκαλιζόμενον ότι είναι παντοδύναμος βούς, ισχυρίζεται ο Τσαγκ-Κάϊ-Σέκ”, “και άλλη αμερικανίς εις την Βοστήνην ευρέθη στραγγαλισμένη με κάλτσαν”, “η κουβανική κυβέρνησις ανεκοίνωσεν ότι θα επιτρέψη και εις άλλους κουβανούς να εγκαταλείψουν την χώραν, ευθύς ως αποκατασταθούν αι αεροπορικαί γραμμαί μετά των Ηνωμένων Πολιτειών”, “παρήλθε, λέγει ο Ρώσσος Πρωθυπουργός κ.Κρουτσέφ, η εποχή κατά την οποίαν ήτο κυρίαρχος μία μόνο δύναμις εις τον κόσμον”.

Στα θέματα του αστυνομικού δελτίου “γκάγκστερς εις το κέντρον των Αθηνών ελήστευσαν χρηματαποστολήν της ΔΕΗ” και ο λόγος για τον χαρακτηρισμό “γκαγκστερς” είναι επειδή “ο ασυνήθης δια τα ελληνικά ήθη τρόπος επιθέσεως κατά χρηματαποστολής, του οποίου μόνον από της κινηματογραφικής οθόνης, εγνώριζον, όχι μόνον οι έλληνες πολίται, αλλά και οι αστυνομικοί ακόμη…”.

Σε τοπικό επίπεδο “υπερχειλίσαντα τα ύδατα του Έβρου κατέκλυσαν αγρούς 22.000 στρεμμάτων”, ενώ αξίζει καταγραφής μια σύγκριση με το σήμερα το ωροσκόπιο της εβδομάδας για ένα από τα ζώδια: “Εις το οικογενειακόν και κοινωνικόν τομέα τα πάντα δεν θα εξελιχθούν σύμφωνα με τας επιθυμίας σας. Πρέπει να ελέγχετε συνεχώς με την λογικήν σας τας σκέψεις σας. Ο προϋπολογισμός σας θα υποστεί πολλάς διακυμάνσεις. Μία μικροαποτυχία θα σας καταβάλη, αλλά θα επανευρήτε την σταθερότητά σας, κατόπιν μιας συνομιλίας”.

Ένα χρόνο μετά τον Δεκέμβριο του 1963 και ενώ έχει μεσολαβήσει η νίκη της Ε.Κ. “ο 73ετής αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου κ.Παπανδρέου, ο οποίος ηγείται της κυβερνήσεως, θαλερός, ολύμπιος, γαλήνιος, με πλήρη αυτοκυριαρχίαν μετά 45ετή πλήρη δράσεως πολιτικήν σταδιομίαν, ανήλθεν εις το βήμα της Βουλής δια πρώτην φοράν ως πρωθυπουργός και εξέθεσεν ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας πρόγραμμα κοινωνικής και κρατικής μερίμνης, διαπνεόμενον από απέραντον αγάπην προς ολόκληρον τον ελληνικόν λαόν και από ριζοσπαστικάς λύσεις, αι οποίαι καλύπτουν τας ανάγκας όλων των κοινωνικών τάξεων”.

Στο αστυνομικό δελτίο μία αυτοκτονία “γραία ερρίφθη εκ του έκτου ορόφου πολυκατοικίας εις το κενόν υπό τα όμματα χωροφύλακος” στην Θεσσαλονίκη, στην Αγγλία “ολοκληρώθη η κατάρα του Τουταγχαμών” καθώς “απεβίωσε ο διάσημος Βρεττανός Άλαν Γκάρντινερ, ο τελευταίος επιζών της πενταμελούς ομάδος η οποία ήνοιξε το 1923 τον Τάφον του Φαραώ Τουταγχαμών”, ενώ στο Ντάλλας ο δικαστής που θα προήδρευε “του δικαστηρίου ενώπιον του οποίου θα εκδικασθή η υπόθεσις του Τζάκ Ρούμπυ, ο οποίος, ως γνωστόν, εφόνευσε τον Λη Όσβαλντ , φερόμενον ως δολοφόνον του προέδρου Κέννεντυ, ανεκοίνωσεν, ότι η δίκη δεν θα μεταδοθή υπό της τηλοψίους”.

Και τέλος στην Αθήνα στην Ομόνοια συνέβει το εκπληκτικό όταν 26χρονος “διατελών εν πλήρει μέθη αφήρεσε, χάριν αστεϊσμού εν άνθος, από την κομβιοδόχην 62χρονο φίλο του, αυτός τον παρετήρησε και ο 26χρονος, χολωθείς επετέθη εναντίον του και του κατέφερεν ισχυρόν πλήγμα δια της κεφαλής του”.

Αυτές λοιπόν ήταν, κάπως σκόρπια, ειδήσεις που κατέγραψε ο τύπος πριν 60 περίπου χρόνια. Στους κάποιους ηλικίας σίγουρα θύμισαν πολλά στους νέους ίσως και τα ονόματα που αναφέρθηκαν να τους είναι άγνωστα. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν ήταν χάσιμο χρόνου η ανάγνωσή τους, τουλάχιστον αυτό ελπίζουμε καθώς σίγουρα δεν ήταν χάσιμο χρόνου η αλίευσή τους από τα ξεθωριασμένα φύλλα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό