Θεμιστοκλέους: Σήμερα η συζήτηση για 4η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους

Θεμιστοκλέους: Σήμερα η συζήτηση για 4η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους

Η «Ο» φαίνεται σηματοδοτεί την εξέλιξη της πανδημία σε ενδημία, ώστε να ενταχθεί ο ιός, όπως και άλλοι, στην καθημερινότητά μας όπως μια γρίπη. Είναι νωρίς ακόμα για να το πούμε αλλά υπάρχουν ενδείξεις, είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στην ΕΡΤ.

Προς το παρόν βλέπουμε μια μεγάλη μεταδοτικότητα στα κρούσματα και αύξηση στις απλές νοσηλείες. Παρακολουθούμε τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και οι διασωληνωμένοι, όλοι της μετάλλαξης Δέλτα,  δεν αυξάνονται, είπε κάνοντας λόγο για αισιόδοξο μήνυμα με τον «αστερίσκο» όμως ότι θα εμβολιαστούμε όλοι μας, ώστε να αποφευχθούν και νέες μεταλλάξεις.

Η τρίτη δόση προστατεύει σημαντικά ώστε να μη νοσήσει κάποιος βαριά, επανέλαβε και ανέφερε πως θέμα της χορήγησης τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά της covid 19 στην ειδική κατηγορία των ανοσοκατεσταλμένων θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους πρόσθεσε ότι η απόφαση μπορεί να ληφθεί σήμερα ή στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής. Επίσης, σημείωσε ότι τα συστήματα είναι έτοιμα για τη χορήγηση της 4ης δόσης στους ανοσοκατεσταλμένους και συμπλήρωσε πως η 4η δόση στον γενικό πληθυσμό δεν έχει εγκριθεί, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν θα πάμε σε 4η δόση.

Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους άνω των 60 είπε πως ο στόχος tvn 200.000 φαίνεται πως επετεύχθη. Στόχος ήταν αυτή η ηλικιακή ομάδα να ξεπεράσει το 90% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Έχουμε 185.000 που έχουν εμβολιαστεί και άλλους 20.000 με κατ΄ οίκον εμβολιασμούς, είναι σημαντικό είπε διευκρινίζοντας ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση δεν κινδυνέουν από τις 17/1 με πρόστιμο αρκεί να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους στο προβλεπόμενο διάστημα. Πρόσθεσε πως παραμένει στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα για τους άνω των 50 και πως αν τεθεί τελικά θα είναι με βάση ηλικιακά χαρακτηριστικά και όχι επαγγελματικά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό