Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής: Πλησιάζει η εμπορική λειτουργία του νέου σταθμού

Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής: Πλησιάζει η εμπορική λειτουργία του νέου σταθμού

Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας προβλέπεται κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 – Τι «δείχνουν» τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη δημιουργία του νέου μεγάλου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής».

Όπως προκύπτει μάλιστα και από τα όσα αναφέρονται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για τη χρήση του 2022, στα τέλη της περασμένη χρονιάς ο βαθμός υλοποίησης είχε ξεπεράσει το 45% ενώ τονίζεται ότι «οι εργασίες κατασκευής του σταθμού παραγωγής εξελίσσονται ομαλά, στη βάση των προβλέψεων του χρονοδιαγράμματος της επένδυσης» και ότι «η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας εκτιμάται κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024».

Επισημαίνεται μάλιστα ότι «βάσει των πολύ ανταγωνιστικών τεχνικών χαρακτηριστικών του νέου σταθμού αναμένεται η μέγιστη συμμετοχή του εργοστασίου στην αγορά ενέργειας από τα πρώτα χρόνια της εμπορικής λειτουργίας του».

Αεριοστροβιλικός Σταθμός Συνδυασμένου Κύκλου μικτής ισχύος 876,6MW της Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής αποτελεί μια μεγάλη κοινή επένδυση ύψους 375 εκατ. ευρώ, από τους Ομίλους Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα και με βάση το χρονοδιάγραμμα θα είναι ο δεύτερος μετά της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας που θα συνδεθεί στο δίκτυο.

Το προηγούμενο διάστημα παραδόθηκε ο Μ/Σ ανύψωσης 400KV/18,5KV/20KV για τη διασύνδεση των γεννητριών του αεριοστροβίλου και του ατμοστροβίλου με το ΚΥΤ 400K, ενώ, όπως είναι γνωστό, έχουν ήδη εγκατασταθεί ο αεριοστρόβιλος, οι δύο γεννήτριες του αεριοστροβίλου και του ατμοστροβίλου, καθώς και άλλα συστήματα.

Όσον αφορά την «καρδιά» της νέας μονάδας, δηλαδή τον αεριοστρόβιλο της Siemens HL-class gas turbine τον SGT5-9000HL, πρόκειται για τον ισχυρότερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στον κόσμο σε διαμόρφωση 1×1, με μειωμένες εκπομπές CO2 και αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%.

Τι «δείχνουν» τα αποτελέσματα

Οι πυρετώδεις ρυθμοί στην εξέλιξη του έργου αποτυπώνονται και στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2022.

Κατά τη διάρκεια της χρήσης διατέθηκαν για την κατασκευή του θερμοηλεκτρικού σταθμού 113.685.705 ευρώ, ενώ οι ταμειακές ροές από επενδυτικές δραστηριότητες (πληρωμές για αγορές παγίων στοιχείων) ανήλθαν σε 117.344.083 ευρώ έναντι 78.447.560 ευρώ το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2023 η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής υπέγραψε πρόγραμμα Κοινού Ομολογιακού Δανείου με ελληνικές πιστώτριες τράπεζες συνολικού ποσού 325 εκατ. ευρώ και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 είχαν εκταμιευθεί 190.214.635 ευρώ.

Όσον αφορά τον λοιπό βραχυπρόθεσμο δανεισμό αντιπροσωπεύει αλληλόχρεους λογαριασμούς. Ειδικότερα, η εταιρεία έχει πίστωση:

α) 45 εκατ. ευρώ με την Optima Bank όπου έχουν εκταμιευθεί 42,9 εκατ.ευρώ
β)15 εκατ. ευρώ με τη Eurobank όπου έχουν εκταμιευθεί και τα 15 εκατ. ευρώ.
γ) 15 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς όπου έχουν εκταμιευθεί και τα 15 εκατ.ευρώ.

Υπενθυμίζεται ακόμη τον Ιούλιο του 2023 αποφασίστηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 24 εκατ. ευρώ.

Η νέα μονάδα και ο υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 101.561,56 τ.μ., εκ των 45.450 τ.μ. θα καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (στεγασμένες υπαίθριες και εσωτερική οδοποιία), 16.850 τ.μ. ο υποσταθμός, 1.660 τ.μ. τα κτίρια υποστήριξης (Διοικητήριο, αποθήκες, συνεργεία και φυλάκιο εισόδου), 240 τ.μ. οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και 600 τ.μ. οι εγκαταστάσεις του βανοστασίου εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου.

Πηγή: newmoney.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό