Τι αλλάζει από σήμερα στους λογαριασμούς ρεύματος, στην επιλογή παρόχου και την τιμολόγηση

Τι αλλάζει από σήμερα στους λογαριασμούς ρεύματος, στην επιλογή παρόχου και την τιμολόγηση

Η κυβέρνηση θέσπισε το νέο πλαίσιο και με βάση αυτό την 20ή ημερολογιακή ημέρα κάθε μήνα οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναρτούν τις τιμές της κιλοβατώρας για τα προγράμματα που διαθέτουν στους πελάτες τους (οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις). Αυτοί οι τιμοκατάλογοι θα έχουν ισχύ για τον επόμενο μήνα.

Ταυτόχρονα, στις 20 κάθε μήνα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανακοινώνει τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, ώστε τελικά οι καταναλωτές να πληρώνουν φθηνότερα σε σχέση με τα τιμολόγια των παρόχων τους την αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Για τον Αύγουστο η επιδότηση που ανακοινώθηκε από το υπουργείο ορίστηκε στα 0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν τον Αύγουστο δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής. Το κόστος της ρήτρας αναπροσαρμογής ωστόσο μεταφέρεται στη βασική τιμή, μέρος της οποίας απορροφάται από τις κρατικές επιδοτήσεις.

Αναλυτικά οι νέοι τιμοκατάλογοι για το ηλεκτρικό ρεύμα που ισχύουν από σήμερα

  • ΔΕΗ: Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες, 0,486 Euro/kwh. Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω, 0,498 Euro/kwh. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα. Νυχτερινό τιμολόγιο 0,445 Euro/kwh.
  • Protergia: Χρέωση Ενέργειας Ημέρας 0,54913 Euro/kwh. Χρέωση Ενέργειας Νύχτας 0,54555 Euro/kwh. Μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.
  • Ηρων: για ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση, ανεξαρτήτως του ύψους της, 0,575 Euro/kWh, πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
  • Elpedison: τιμολόγια από 0,9395 έως 1,0024 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με επιστροφή τον επόμενο μήνα του Elpedison Loyalty Pass. Το πάγιο κυμαίνεται από 1,5 ευρώ το τετράμηνο έως 5 ευρώ το μήνα.
  • Nrg: τιμή ενέργειας 0,499-0,569 Euro/kWh ανάλογα με το πρόγραμμα και πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα ανάλογα με την ενεργοποίηση ή μη e-bill και πάγιας εντολής.
  • Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: τιμή με έκπτωση συνέπειας 0,563-0,576 Euro/kWh, χωρίς έκπτωση συνέπειας 0,583 -0,591Euro/kWh. Πάγιο 5 ευρώ.
  • Volterra: Χρέωση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας: 0,6700 Euro/kWh, Πάγια Χρέωση: 4,5Euro/30 ημερολογιακές ημέρες.
  • WATT+VOLT : 0,62Euro/kWh για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών.
  • Zeniθ: Χρέωση ενέργειας 0,55500 Euro/kWh, πάγιο 4,5 ευρώ.

Τα SOS στην επιλογή παρόχου και την τιμολόγηση

«Αυτή την στιγμή έχουμε μια ενεργειακή κρίση που συγκρίνεται με τις κρίσεις του πετρελαίου της δεκαετίας του 1970» δήλωσε στην εκπομπή «με νέα ματιά» ο Αθανάσιος Γκίκας, ηλεκτρολόγος – μηχανικός. Μέσα από κάρτες και γραφήματα ο κ. Γκίκας αποτύπωσε την εκτίναξη των τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, επισημαίνοντας ότι η τιμή χονδρικής στο φυσικό αέριο μέσα σε ένα χρόνο εκτινάχθηκε από τα 20 €/ΜWH έχει φτάσει στα 99,6 €/ΜWH, καταγράφοντας δηλαδή αύξηση 398%.

Όπως τόνισε ο ειδικός αυτή η αύξηση στις διεθνείς τιμές είχε ως συνέπεια να αυξηθεί η τιμή που πληρώνουν οι οικιακοί καταναλωτές αλλά και η βιομηχανία. Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα ο μέσος όρος του λογαριασμού ρεύματος για τον μέσο οικιακό καταναλωτή αυξηθηκε 32% την περίοδο Σεπτεμβρίου 2021 – Αυγούστου 2022 (12 μήνες) σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 7 ετών.

Αναφορικά με την επιδότηση που δίνει το κράτος τόνισε ότι μειώνει το κόστος στους οικιακούς καταναλωτές στο 32%. Mιλώντας για το τι θα δούμε στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος δήλωσε ότι θα μειωθεί η μεταβλητότητα των τιμών. «Ο μηχανισμός που έχει μπει αντισταθμίζει αυτόματα τις αυξήσεις του φυσικού αερίου» είπε ο κ. Γκίκας, τονίζοντας ότι οι τιμές θα κυμανθούν γύρω στα 16-17 λεπτά την κιλοβατώρα.

Τι να προσέχουμε ανά πάροχο

«Από 1η Αυγούστου υπάρχουν νέοι τιμοκατάλογοι. Το κόστος της ρήτρας ενσωματώνεται στη βασική τιμή που δίνουν οι προμηθευτές. Κάθε μήνα θα δίνεται η πρόβλεψη για το τι θα συμβεί τον επόμενο μήνα και όχι αναδρομικά» είπε ο κ. Γκίκας. Και όπως υποστήριξε, οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν πάροχο αν θεωρήσουν ότι η τιμή της κιλοβατώρας δεν τους συμφέρει, δίχως να πληρώνουν κάποια ποινή.

Το κυβερνητικό πλαφόν των 5 ευρώ

Εξάλλου μόλις πριν από μερικές ημέρες κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα η διάταξη που ορίζει ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5 ευρώ μηνιαίως το ύψος των πάγιων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος που επιβάλλονται ανά κατηγορία πελάτη, ανεξαρτήτως του όγκου της κατανάλωσης. Η διάταξη κατατέθηκε με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης στο άρθρο 138 παρ.5 του ν. 4951/2022. Πρόκειται για τη νομοθετική παρέμβαση, όπου θα προβλέπεται πως οι χρεώσεις θα έχουν πλαφόν, δηλαδή δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τις αντίστοιχες πριν την εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας της ενέργειας στη χώρα μας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό