Τι είναι και πώς χρησιμοποιούνται τα Διουρητικά

Τι είναι και πώς χρησιμοποιούνται τα Διουρητικά

Τα διουρητικά, που μερικές φορές ονομάζονται χάπια νερού, βοηθούν το σώμα σας να απαλλαγεί από το αλάτι (νάτριο) και το νερό.

Τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα βοηθούν τα νεφρά σας να απελευθερώσουν περισσότερο νάτριο στα ούρα σας. Το νάτριο βοηθά στην απομάκρυνση του νερού από το αίμα σας, μειώνοντας την ποσότητα του υγρού που ρέει μέσα στις φλέβες και τις αρτηρίες σας. Αυτό μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διουρητικών. Κάθε τύπος διουρητικού επηρεάζει διαφορετικό τμήμα των νεφρών σας. Ορισμένα χάπια συνδυάζουν περισσότερους από έναν τύπους διουρητικών ή συνδυάζουν ένα διουρητικό με ένα άλλο φάρμακο για την θεραπεία της  αρτηριακής πίεσης.

Το ποιο διουρητικό είναι το καλύτερο για εσάς εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας σας και την πάθηση που αντιμετωπίζετε.

Τύπου διουρητικών

Θιαζιδικά διουρητικά

Σε αυτά ανήκουν η υδροχλωροθειαζίδη (Microzide ή Oretic) ή η χλωρταλιδόνη (Hygroton ή Thalitone). Τα συγκεκριμένα διουρητικά κάνουν τα νεφρά σας να τραβούν αλάτι και επιπλέον νερό στα ούρα σας.

Επιλεγμένες παρενέργειες:

 • Πονοκέφαλος
 • Απώλεια της όρεξης
 • Απώλεια μαλλιών
Διουρητικά βρόχου, όπως η φουροσεμίδη ή η βουμετανίδη

Τι κάνουν: Επηρεάζουν μέρος των νεφρών σας (το βρόχο του Henle) για να απομακρύνουν το αλάτι και την περίσσεια νερού από το σώμα σας.

Επιλεγμένες παρενέργειες:

 • Ζαλάδα
 • Διάρροια
 • Διαταραχές στο στομάχι
Καλιοσυντηρητικά διουρητικά, όπως η τριαμτερένη ή η αμιλορίδη

Τι κάνουν: Βοηθούν τα νεφρά σας να απομακρύνουν το αλάτι και το νερό από το σώμα σας, αλλά δεν σας αφήνουν να χάσετε πολύ κάλιο κατά τη διαδικασία δράσης τους.

Επιλεγμένες παρενέργειες:

 • Αέρια
 • Ναυτία
 • Πονοκέφαλος
Μείγμα δύο τύπων σε ένα χάπι, όπως η τριαμτερένη και η υδροχλωροθειαζίδη (Dyazide ή Maxzide)

Τι κάνουν: Κάνουν τα νεφρά σας να μεταφέρουν το αλάτι και το επιπλέον νερό προς τα έξω, ενώ σας εμποδίζουν να χάσετε υπερβολικό κάλιο.

Επιλεγμένες παρενέργειες:

 • Πονοκέφαλος
 • Συχνό κατούρημα

Οι άνθρωποι συνήθως λαμβάνουν διουρητικά καταπίνοντας διουρητικά χάπια, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει ορισμένα διουρητικά ενδοφλέβια κατά τη διάρκεια της πιθανής παραμονής σας στο νοσοκομείο. Η λήψη των διουρητικών μπορεί να γίνει από τους περισσότερους ανθρώπους χωρίς να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από αυτά.

Πώς δρουν τα διουρητικά;

Τα διουρητικά κάνουν τους νεφρούς σας να απομακρύνουν το επιπλέον αλάτι και νερό του σώματός σας βάζοντάς τα στα ούρα σας (ούρα).

Ποιος χρειάζεται διουρητικά;

Τα άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή έχουν συγκεντρώσει πολύ υγρό στο σώμα τους χρειάζονται διουρητικά.

Γιατί οι πάροχοι/ γιατροί συνταγογραφούν διουρητικά;

Τα διουρητικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση επειδή βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία σας να γίνουν ευρύτερα. Επίσης, υπάρχει μικρότερη ποσότητα υγρού στο αίμα σας που πρέπει να αντληθεί. Τα διουρητικά βοηθούν επίσης το σώμα σας να αποβάλει τα επιπλέον υγρά.

Τι αντιμετωπίζουν τα διουρητικά;

Τα διουρητικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην θεραπεία ασθενειών και ιατρικών προβλημάτων όπως:

 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Καρδιομυοπάθεια
 • Πνευμονικό οίδημα
 • Ασκίτη
 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Νεφρωσικό σύνδρομο
 • Διαβήτης insipidus
 • Υψηλή ενδοφθάλμια πίεση
 • Υψηλή ενδοκρανιακή πίεση

Άλλες πιθανές παρενέργειες

Τα διουρητικά είναι γενικά ασφαλή. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν αυξημένη ούρηση και απώλεια νατρίου.

Τα διουρητικά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα καλίου στο αίμα. Εάν πάρετε ένα θειαζιδικό διουρητικό, το επίπεδο καλίου σας μπορεί να πέσει πολύ χαμηλά (υποκαλιαιμία), γεγονός που μπορεί να προκαλέσει απειλητικά για τη ζωή προβλήματα με τον καρδιακό παλμό σας. Εάν λαμβάνετε ένα καλιοσυντηρητικό διουρητικό, μπορεί να έχετε πάρα πολύ κάλιο στο αίμα σας.

Άλλες πιθανές παρενέργειες των διουρητικών περιλαμβάνουν:

 • Ζάλη
 • Πονοκέφαλος
 • Αφυδάτωση
 • Μυϊκές κράμπες
 • Διαταραχές των αρθρώσεων (ουρική αρθρίτιδα)
 • Ανικανότητα

Συμβουλές για τη λήψη διουρητικών φαρμάκων

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μία από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες της λήψης χαπιών νερού είναι η συχνή ούρηση. Άλλες πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν ζάλη, κόπωση, αλλαγές στο έντερο και μυϊκές κράμπες. Οι άνδρες μπορεί περιστασιακά να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία.

Εκτός από το να απαλλαγείτε από το επιπλέον αλάτι στο σώμα σας, τα διουρητικά φάρμακα επηρεάζουν επίσης τα επίπεδα καλίου. Αυτό το μέταλλο παίζει βασικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη λειτουργία των νεύρων και των μυών. Σε γενικές γραμμές, τα νεφρά σας βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων καλίου στο αίμα σας. Αλλά η ηλικία, ο διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια και ορισμένες άλλες καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των νεφρών. Και ενώ ορισμένα χάπια νερού τείνουν να μειώνουν τα επίπεδα καλίου, άλλα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Τα θειαζιδικά διουρητικά, όπως η χλωροθειαζίδη (Diuril), η χλωροταλιδόνη (Hygroton) και η υδροχλωροθειαζίδη (Esidrix, HydroDiuril, Microzide) τείνουν να μειώνουν τα επίπεδα καλίου. Το ίδιο ισχύει και για τα διουρητικά βρόχου, όπως η βουμετανίδη (Bumex) και η φουροσεμίδη (Lasix). Εάν λαμβάνετε αυτά τα φάρμακα, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ενθαρρύνει να τρώτε περισσότερα τρόφιμα και ποτά πλούσια σε κάλιο και να περιορίσετε την πρόσληψη αλατιού.

Τα καλιοσυντηρητικά διουρητικά, στα οποία περιλαμβάνονται η αμιλορίδη (Midamor), η σπιρονολακτόνη (Aldactone) και η απλερενόνη (Inspra), αποφεύγουν το πιθανό πρόβλημα της απώλειας καλίου. Μπορεί όμως να προκύψει και το αντίθετο πρόβλημα. Εάν τα επίπεδα καλίου γίνουν πολύ υψηλά, μπορεί να προκληθούν επικίνδυνα προβλήματα καρδιακού ρυθμού, ακόμη και καρδιακή ανακοπή.

Τι ισχύει για τα άτομα με υπέρταση

Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακή ανεπάρκεια συχνά συμβουλεύονται να περιορίσουν την ποσότητα αλατιού ή νατρίου που καταναλώνουν. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να χρησιμοποιούν υποκατάστατα αλατιού, αλλά αυτά τα προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο – ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού μιας μάρκας περιέχει περίπου 800 mg καλίου. Έτσι, τα άτομα που λαμβάνουν καλιοσυντηρητικά διουρητικά θα πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα προϊόντα.

Τρόφιμα που πρέπει να τρώτε εάν παίρνετε διουρητικά φάρμακα

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει διουρητικό εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή κάποια ασθένεια που αφορά την καρδιά, τα νεφρά ή το συκώτι σας.

Τα διουρητικά αναγκάζουν τα νεφρά σας να αποβάλλουν την περίσσεια νερού και νατρίου μέσω των ούρων σας. Εκτός από το νερό και το νάτριο, ορισμένα διουρητικά μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου του σώματός σας. Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί διουρητικό, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα μέταλλα και να συμβουλευτείτε τον Διαιτολόγο σας πριν καταναλώσετε αλκοόλ.

Τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Αντί να τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων, λαχανικών, ανάλατων κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά.

Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν πολύ νάτριο μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του διουρητικού σας, αναφέρει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Το μεγαλύτερο μέρος του νατρίου στη διατροφή σας προέρχεται από τα επεξεργασμένα στο εμπόριο τρόφιμα και τα γεύματα που παρασκευάζονται σε εστιατόρια.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που πρέπει να αποφεύγετε περιλαμβάνουν κονσερβοποιημένες σούπες και λαχανικά, σάλτσες που παρασκευάζονται στο εμπόριο, καπνιστά και παστά τρόφιμα όπως πίκλες, ελιές, λάχανο τουρσί, μπέικον, βοδινό κρέας και ρέγκα, όλα τα τυριά, βουτυρόγαλα, αλατισμένα σνακ, τα περισσότερα ξηρά δημητριακά, χυμό ντομάτας και ζωμό.

diatrofi.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό