Το 5ο Δημοτικό Σχολείο συζητάει με τον Δήμαρχο Κομοτηνής για το περιβάλλον

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο συζητάει με τον Δήμαρχο Κομοτηνής για το περιβάλλον

Γόνιμη συζήτηση έγινε χθες το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής μεταξύ του Δημάρχου Ιωάννη Γκαράνη και μαθητριών- μαθητών των τμημάτων Δ1 και Δ2 με θέμα το περιβάλλον και ειδικά το Δάσος της Νυμφαίας.

Αφορμή της επίσκεψης στο σχολείο ήταν μια επιστολή που έστειλαν μαθήτριες και μαθητές του Δ1 στον Δήμαρχο όπου κατέγραφαν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους για τον ρόλο του Δήμου και των δημοτών στην προστασία του   περιαστικού δάσους.

Η ενεργοποίηση των παιδιών προέκυψε στο πλαίσιο της υλοποίησης του εξαιρετικού προγράμματος «ΔΑΣΟΣ» του Δασαρχείου με τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας. Οι μαθητές της Τετάρτης Δημοτικού ασχολήθηκαν με το Δάσος στις σχολικές αίθουσες και στη συνέχεια βίωσαν σε μια εκπαιδευτική εκδρομή τον πλούτο που προσφέρει απλόχερα, ζητώντας μόνο την προστασία του.

Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τον ξεχωριστό πνεύμονα οξυγόνου της περιοχής, απόλαυσαν τη διαδρομή στα μονοπάτια, γνώρισαν τον πλούτο της χλωρίδας αλλά και τα ίχνη της πανίδας, ανάμεσά τους πατημασιές από μεγάλα ζώα, αφουγκράστηκαν τους ήχους του δάσους, μύρισαν τα αρώματα, έμαθαν τις ηλικίες των δέντρων από τις δασολόγους.

Οι έντονες εικόνες που εισέπραξαν από την επίσκεψη στο Δάσος της Νυμφαίας δυστυχώς περιελάμβαναν τα πεταμένα σκουπίδια στους χώρους στάθμευσης των επισκεπτών και οδήγησαν σε διάλογο με τις δασκάλες τους και στη συνέχεια στη σύνταξη μιας επιστολής προς τον Δήμαρχο όπου με σαφήνεια του ζήτησαν να «λάβει άμεσα δραστικά μέτρα».

Στο πλαίσιο της συζήτησης τα παιδιά μετέφεραν στον Δήμαρχο την ανάγκη να υπάρχουν περισσότερες σακούλες και κάδοι για σκουπίδια όπως και περισσότερο πράσινο στην πόλη. Επιπλέον, ζήτησαν δασοφύλακες για να φροντίζουν το δάσος και ρώτησαν αν μπορούν να γράψουν και να βάλουν ενημερωτικές πινακίδες στο δάσος αλλά και να προγραμματίσουν μια επίσκεψη μαζί με τον Δήμαρχο στη Νυμφαία για να καθαρίσουν το δάσος. Επίσης, μια σειρά ζητημάτων σχετικών με την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος έθεσε η πρόεδρος του Δ2 σε επιστολή που διάβασε και παρέδωσε στον Δήμαρχο. Την «παράσταση» έκλεψε μια ερώτηση για το αν έχει πολιτικούς αντιπάλους ως δήμαρχος, προβληματισμός που προέκυψε μέσα από τη διδασκαλία του Κλεισθένη.

Ο Δήμαρχος αφουγκράστηκε τα προβλήματα – αιτήματά τους και δήλωσε πως είναι στη διάθεση των παιδιών να διατηρήσουν την επικοινωνία μέσα από επιστολές αλλά και συναντήσεις. Τους μίλησε επίσης για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή, ενημερώνοντάς τους ότι στον μπλε κάδο ανακύκλωσης, τον πράσινο συμβατικό κάδο και την καμπάνα για το γυαλί προστέθηκε πρόσφατα και ο καφές κάδος για τα υπολλείμματα τροφών.

Το αποτύπωμα του προγράμματος «ΔΑΣΟΣ» έμεινε στο σχολείο μέσα από τις ζωγραφιές της Πέμπτης και της Πρώτης τάξης όπως επίσης τις κατασκευές φτιαγμένες από φύλλα.

Με τον Δήμαρχο συνομίλησαν ο Διευθυντής του Σχολείου  Σταύρος Πέγιος  και οι δασκάλες της Τετάρτης τάξης Μαρία Παπαγεωργίου και Βίκυ Κιρκινέζη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό