Το δίκτυο 6G είναι προ των πυλών

Το δίκτυο 6G είναι προ των πυλών

Είναι γεγονός πως ζούμε σε μια εποχή πλήρους τεχνολογικής εξέλιξης. Η πρόοδος είναι συνεχόμενη και πλέον έχουμε απίστευτες ευκολίες στην καθημερινότητα μας. Και παρότι ακόμα προσπαθούμε να προσαρμοστούμε σε όλη αυτή την τεράστια δεξαμενή νέων πληροφοριών, η τεχνολογία επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το δίκτυο 6G. Ναι καλά καταλάβατε, αν και λίγοι άνθρωποι απολαμβάνουν το δίκτυο 5G, διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας δηλώνουν πως ήδη προετοιμάζεται το δίκτυο 6G.

Αναλυτικότερα, αυτή τη στιγμή η προσοχή στρέφεται στην όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του δικτύου 5G. Πρόκειται για ένα δίκτυο με πολύ υψηλές ταχύτητες και εξαιρετική σύνδεση στο διαδίκτυο, αλλά προς το παρόν, το εν λόγω δίκτυο χρησιμοποιείται, κατά κόρον, σε συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως η παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων ή σε συγκεκριμένες διαδικτυακές εφαρμογές. Οι μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν ιδιαίτερη χρήση του δικτύου 5G, όπως και πάρα πολλοί άνθρωποι που διαθέτουν προηγμένο κινητό τηλέφωνο. Εξάλλου, αυτό το δίκτυο δεν έχει προταθεί από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών μόνο ως καταναλωτικό προϊόν, αλλά και ως ένα δίκτυο που μελλοντικά θα μπορέσει να υποστηρίξει τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως το αυτοκίνητο χωρίς οδηγό. Ωστόσο, παρά τις επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και δολαρίων σε δίκτυα 5G, οι πάροχοι εξακολουθούν να μη βλέπουν την απόδοση και την ταχύτητα που επιθυμούν.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και οι εργασίες για το δίκτυο 6G. Σε μια εποχή που το διαδίκτυο συνεχώς εξελίσσεται, σε μια εποχή που η χώρα μας ετοιμάζεται να στείλει μικρούς δορυφόρους στο διάστημα, σε μια εποχή που η τεχνολογική εξέλιξη έχει αλλάξει όλη μας την καθημερινότητα, οι κατασκευαστές κινητών μοντέλων υπόσχονται μια ψηφιακή επανάσταση μέσω του δικτύου 6G. Πιο συγκεκριμένα, το 6G θα σημάνει μια νέα αρχή για την ασύρματη τεχνολογία, καθώς θα περιλαμβάνει υπολογιστικά συστήματα αιχμής και τεχνητή νοημοσύνη. Με τον όρο «υπολογιστικά συστήματα αιχμής», αναφερόμαστε στην μετακίνηση της διαχείρισης του δικτύου σε πιο τοπικές συσκευές, συμβάλλοντας έτσι στην πιο ομαλή λειτουργία του δικτύου.

Στόχος είναι να φτάσουμε σε ταχύτητες έως 1 Tbps, ταχύτητα που είναι χίλιες φορές πιο γρήγορη από την ταχύτητα που προσφέρει το WiFi και εκατό φορές πιο γρήγορη από την ταχύτητα μετάδοσης που προσφέρει το δίκτυο 5G. Επιπρόσθετα, το δίκτυο 6G θα ευνοήσει και άλλους τομείς, όπως ο τομέας των μεταφορών και της υγείας, αλλά θα συντελέσει καθοριστικά και στην κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων, προηγμένων drones και στην εξέλιξη της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Πώς θα το πετύχει αυτό; Το δίκτυο 6G θα βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και έτσι θα βοηθάει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία των αυτόνομων αυτοκινήτων μεταξύ τους. Και βέβαια, θα συμβάλλει στην εμφάνιση και άλλων εφαρμογών και υπηρεσιών, που μέχρι σήμερα φάνταζαν ουτοπία.

Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, μάλιστα, δεν τελειώνουν εδώ. Σκεφτείτε την ταχύτητα με την οποία θα έχει τη δυνατότητα να παίζει ο κάθε χρήστης τα αγαπημένα του παιχνίδια στο διαδίκτυο. Αυτό θα ωφελήσει και μεγάλες εταιρείες, όπως την PokerStars και την Twitch, που έχουν επενδύσει πάρα πολύ στον τομέα της τεχνολογίας. Στην πρώτη περίπτωση, η PokerStars έχει αναπτύξει ιδιαιτέρως τις υπηρεσίες της προκειμένου να προσφέρει πολλά διαδικτυακά παιχνίδια στους χρήστες, μοιράζοντας παρεμφερείς πληροφορίες σχετικά με το κάθε παιχνίδι, ακόμα και για τα κλασικά παιχνίδια με τα χαρτιά. Στη δεύτερη περίπτωση η Twitch παρέχει υπηρεσίες streaming  υψηλής ποιότητας και χωρίς καθυστερήσεις και διακοπές, γεγονός που την καθιστά μια τόσο δημοφιλή πλατφόρμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι στόχοι δεν σταματάνε εδώ. Όπως δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Lundmark, «το ανανεωμένο δίκτυο 6G πρόκειται να λειτουργήσει ουσιαστικά ως ένας μεγάλος αισθητήρας. Με αυτόν τον τρόπο θα είχε την ικανότητα να ανιχνεύσει τόσο το μέγεθος και την ταχύτητα όσο και την κατεύθυνση ενός αντικειμένου που βρίσκεται σε κίνηση. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό θα αποτελούσε μια πρώτης τάξεως βοήθεια στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε αυτοματοποιημένα εργοστάσια ή και οχήματα που δεν χρειάζονται οδηγό». Αυτή η στιγμή, στελέχη της Nokia προβλέπουν πως το συγκεκριμένο δίκτυο με όλα αυτά τα τεράστια οφέλη θα είναι έτοιμο το 2030. Άλλα στελέχη άλλων μεγάλων εταιρειών ονειρεύονται επιτεύγματα, όπως συνδεδεμένα εμφυτεύματα και κυτταρικές επιφάνειες. Το σίγουρο είναι ότι το δίκτυο 6G υπόσχεται καθοριστικές αλλαγές και πολύ σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό