Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης βράβευσε τον Πέτρο Θεοχαρίδη για την προσφορά του στη διάσωση των Πομακικών τραγουδιών

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης βράβευσε τον Πέτρο Θεοχαρίδη για την προσφορά του στη διάσωση των Πομακικών τραγουδιών

Την Τρίτη 4 Ιανουαρίου, παραδόθηκε από κ. Νικόλαο Κόκκα και εκ μέρους του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, τιμητική πλακέτα στον κ. Πέτρο Θεοχαρίδη, για την εργασία, την καταγραφή και γενικά την προσφορά του στη διάσωση των Πομακικών τραγουδιών.

Να θυμίσουμε πως η εκδήλωση προς τιμήν του Πέτρου Θεοχαρίδη είχε πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Ιδρύματος «Βιργινία Τσουδερού» την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, όπου και παρουσιάστηκε το  βιβλίο του με τίτλο, «Ανέκδοτες Ηχογραφήσεις στα πομακοχώρια της Ξάνθης» που είχε εκδοθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Ν. Ξάνθης το 2018.

Στην εκδήλωση είχαν συμμετάσχει ως εισηγητές οι κύριοι Φεχρή Ιμάμ, απόφοιτος της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και Νικόλαος Θ. Κόκκας, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Δ.Π.Θ.

Ο Πέτρος Θεοχαρίδης, γεννήθηκε στα Άθυρα Γιαννιτσών του νομού Πέλλης.
  • Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη (1923).
  • Μετά το Δημοτικό (Άθυρα), το Γυμνάσιο (Κουφάλια) και τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του φοίτησε στην παιδαγωγική Ακαδημία, Θεσ/νίκης.
  • Στη διάρκεια της φοίτησής του στην Ακαδημία έλαβε υποτροφία κι έγραψε βιβλίο για τον αναλφαβητισμό που βραβεύτηκε από το Βασιλ. Εθνικό Ίδρυμα και το Υπουργείο Εθν. Παιδείας, με το “ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ” (1961).
  • Διορισμένος δάσκαλος στο Νομό Ξάνθης (1964-1975) ο κ. Θεοχαρίδης υπηρέτησε 12 χρονιά σε μουσουλμανικά σχολεία.
  • Στο ιδιότυπο έργο του, ως δάσκαλος σε μουσουλμανικό σχολείο, προσπάθησε ν’ ανταποκριθεί κατά το δυνατό καλύτερα.
  • Πρώτη του ανάγκη και χρέος στάθηκε η ενημέρωση. Την αναζήτησε και προσπάθησε να τη μεταδώσει και να την αξιοποιήσει.

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης από την πλευρά του και για μια ακόμη φορά αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει δημόσια τον κ. Πέτρο Θεοχαρίδη και να του ευχηθεί υγεία και δύναμη και καλή συνέχεια στο υπερπολύτιμο έργο του.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό