«Το MobileSchool Ταξιδεύει» τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

«Το MobileSchool Ταξιδεύει» τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Σε παρέμβαση στα παιδιά Ρομά του Καλαμπακίου

«Το MobileSchool Ταξιδεύει» τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας   

Η ομάδα του έργου «Το MobileSchool Ταξιδεύει» τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας μέσα από μια σειρά παράλληλων δράσεων με επίκεντρο την ελληνική γλώσσα, μαζί με τα παιδιά Ρομά στο Καλαμπάκι Δράμας.

Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, τα παιδιά Ρομά του χωριού είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για την ιστορία και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας και τη συμβολή της στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πολιτισμού, αλλά και να διασκεδάσουν με παιχνίδια λέξεων, storytelling και γραμματικές και συντακτικές ασκήσεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στη Νάπολη της Ιταλίας, στις 20 Μαΐου 2016, ύστερα από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Ύστερα από πρόταση της Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, ορίστηκε ο εορτασμός της την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα που τιμάται η επέτειος του θανάτου του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού.

Έπειτα από τρία χρόνια παρεμβάσεων μόνο εντός της Δράμας, το Mobile School από το 2020 έως και σήμερα βρίσκεται τρεις φορές την εβδομάδα σε περιοχές της Δράμας, της Καβάλας και της Ξάνθης, προκειμένου να προσεγγίσει παιδιά Ρομά που είτε για κοινωνικούς είτε για οικογενειακούς λόγους είναι αποκλεισμένα από τις σχολικές κοινότητες και δεν μπορούν να έχουν κανονική φοίτηση.

Το έργο «ToΜobileSchool Ταξιδεύει» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. Το πρόγραμμα Activecitizensfund ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Activecitizensfund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό