Το νέο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ του 2019 παρουσίασε ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ σε συνέδριο του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Το νέο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ του 2019 παρουσίασε ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ σε συνέδριο του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Σε διαδικτυακό συνέδριο που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για νέους δικηγόρους σε Ελλάδα και Κύπρο, μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής Νομικής, Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης της ‘Θ Αναθεωρητικής Βουλής της Ελλάδας Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.

Παρουσίασε τις 9 συνταγματικές αλλαγές που επιτεύχθηκαν χάρη στον γόνιμο και υπεύθυνο πολιτικό και επιστημονικό διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων. Συγκεκριμένα τόνισε: «Ξεκινήσαμε με πολύ χαμηλές προσδοκίες μια ημιθανή αναθεωρητική προσπάθεια που εξ αρχης την δυσκόλευαν δύο πραγματικότητες. Πρώτον το γεγονός, ότι στην Προτείνουσα Βουλή κατεγράφησαν 154 διαφωνίες από τις οποίες προκρίθηκαν για αναθεώρηση οι 49. Δεύτερον αντιμετωπίζαμε μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα, διότι άλλη πλειοψηφία είχε η Προτείνουσα Βουλή και άλλη η Αναθεωρητική. Παρόλα αυτά καταφέραμε να επιβάλουμε κλίμα εθνικής συνεννόησης και δημιουργικής ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Μέσα σε 45 μέρες συμπληρώθηκα 70 ώρες συνεδριάσεων και κατατέθηκαν από Βουλευτές και κόμματα 168 ουσιαστικές παρεμβάσεις, όταν στο παρελθόν για μονοθεματικές αναθεωρήσεις χρειάστηκαν από 3-7 μήνες εργασιών. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι διαψεύδοντας κάθε απαισιόδοξη πρόβλεψη, επιτύχαμε 9 σημαντικές αλλαγές που οι περισσότερες έχουν βρει ήδη εφαρμογή …. Στο τέλος όλοι κόμματα, ηγεσίες, ακόμα και οι πιο διακεκριμένοι Έλληνες Συνταγματολόγοι αναγνώρισαν την επιτυχία του εγχειρήματος, επισημαίνοντας παράλληλα και το μεγάλο αριθμό ψήφων που επιτεύχθηκε στις περισσότερες αναθεωρητέες διατάξεις».

Το ακροατήριο σχολίασε θετικά την παρέμβαση του Ευριπίδη Στυλιανίδη χαρακτηρίζοντας την απολύτως ενημερωτική και χρήσιμη, διότι ανέδειξε την μεγάλη αξία της ποιοτικής και ενωτικής λειτουργίας του κοινοβουλευτικού συστήματος, όποτε αυτή μπορεί να επιτευχθεί στην πράξη. Τονίστηκε μάλιστα ιδιαίτερα ότι ήδη οι 8 από τις 9 αλλαγές αρχίζουν και βρίσκουν εφαρμογή με θετικές συνέπειες στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό