Το παρόν και το μέλλον της οικονομίας -Η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της Ελλάδος

Το παρόν και το μέλλον της οικονομίας -Η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της Ελλάδος

2ο Thessaloniki Helexpo Forum 

Το παρόν και το μέλλον της οικονομίας -Η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της Ελλάδος

 

Από το 2022 και μετά θα υπάρξει στην Ελλάδα δημοσιονομικός χώρος, που θα αξιοποιηθεί κυρίως για μείωση ακόμα περισσότερο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως στη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και για την άσκηση οικονομικής πολιτικής στην υγεία και στην παιδεία.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια του πάνελ με θέμα: “Το παρόν και το μέλλον της οικονομίας -Η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της Ελλάδος”.

“Η δημοσιονομική ευελιξία θέλει υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ρεαλισμό, διορατικότητα και μετριοπάθεια. Αξιοποιούμε τη δημοσιονομική ευελιξία με αναπτυξιακά μέτρα, κυρίως με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά. Παράλληλα έχουμε μια λογική δημοσιονομική προσαρμογή που προέρχεται και θα προέλθει αποκλειστικά και μόνο από τους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης” επισήμανε ο Υπουργός.

Την επένδυση στην “ανθεκτικότητα”, δηλαδή στην δυνατότητα του κράτους να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος, όπως η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες, προέταξε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση της η τομεάρχης Οικονομικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Επικρατείας, κα. Έφη Αχτσιόγλου. Η “ανθεκτικότητα” συνίσταται στην ύπαρξη ικανών και αποτελεσματικών δημοσίων υποδομών και υπηρεσιών, στην ισχυρή δημόσια υγεία και παιδεία, που θα μπορεί το κράτος να αξιοποιεί σε περιόδους κρίσεων.

“Η επένδυση στην ανθεκτικότητα του κράτους όντως έχει κόστος. Χρειάζεται προσωπικό, προσλήψεις και νέες υποδομές. Αυτή η λογική δεν βρίσκεται στο μυαλό της κυβέρνησης και για αυτό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις” είπε η ίδια και έκανε λόγο για μία συνολική διαφορετική στρατηγική μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, κ. Αθανάσιος Σαββάκης, υπογράμμισε για το ζήτημα της ανθεκτικότητας ότι η Ευρώπη οφείλει να φέρει στο προσκήνιο της πολιτικής της, την βιομηχανική παραγωγή. Ο κ. Σαββάκης είπε πως η περιβαλλοντική προσαρμογή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική βιομηχανία, ενώ τεράστιο ζήτημα είναι και η έλλειψη μεσαίων στελεχών τεχνικής κατάρτισης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, σημείωσε ότι το Υπερταμείο έχει δημιουργηθεί εδώ και πάνω από 5 χρόνια και πλέον έχει φτάσει σε ένα στάδιο για να πάει στο επόμενο βήμα, να αξιοποιήσει την δημόσια περιουσία. “Την δημόσια περιουσία πρέπει να την μετρήσουμε, να την βελτιώσουμε και να δούμε ποια θα είναι η επίδραση του αποτελέσματος στην οικονομία και στην κοινωνία. Έχουμε την βούληση και το στρατηγικό σχέδιο να αξιοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους” είπε ο ίδιος.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε ότι το σημαντικότερο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση ήταν οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Αναφορικά με τις συνενώσεις-συγχωνεύσεις των μικρών επιχειρήσεων, είπε ότι ήδη μεγάλο μέρος της οικονομίας σήμερα αλώνεται από τις μεγάλες αλυσίδες. “Το 60% των επιχειρήσεων έχει δομικά προβλήματα τα τελευταία 20 χρόνια. Ο τρόπος επιβίωσης τους, η αλλαγή τους, θέλει χρόνο για να γίνει. Το μεγάλο θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η ισονομία και για την μικρή και για την μεγάλη επιχείρηση, που σήμερα δεν υπάρχει”, κατέληξε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της βιομηχανίας Παπαστράτος, κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, επισήμανε από την πλευρά του δύο προβληματισμούς: ο ένας αφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη με τις προσεχείς εκλογές σε μεγάλα κράτη, όπως η Γερμανία και Γαλλία και το τι κλίμα θα διαμορφώσουν και ποια θα είναι η Ευρωπαϊκή πολιτική στο ζήτημα των ελλειμμάτων και των χρεών τα επόμενα χρόνια. Ο δεύτερος προβληματισμός, κατά τον ίδιο, είναι η κλιματική αλλαγή και τα τεράστια οικονομικά κόστη, που αυτή προκαλεί.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό