Το Βατερλό του πάρκινγκ στην Κομοτηνή

Το Βατερλό του πάρκινγκ στην Κομοτηνή

Το Βατερλό του πάρκινγκ στην Κομοτηνή

Εκτός και αν οι δημοτικοί άρχοντες στην Κομοτηνή γνωρίζουν κάτι που εμείς αγνοούμε, στην πόλη τα αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν και να αυξάνονται.  Άλλωστε, αυτό γίνεται σε κάθε πόλη. Με μια διαφορά, στην Κομοτηνή, διαχρονικά, αυξάνονται τα αυτοκίνητα, αλλά μειώνονται οι θέσεις στάθμευσης αυτών. Η αρχή έγινε από τον οργασμό της πολυκατοικίας, όταν αρχικά είτε προβλεπόταν είτε όχι θέσεις στάθμευσης στο ισόγειο, τα οχήματα κατέληγαν να σταθμεύουν στο πεζοδρόμιο, Ακόμη και αν δημιουργούνταν θέσεις στάθμευσης, ο κακός σχεδιασμός τους αφαιρούσε πολλές θέσεις μπροστά στα οικήματα για είσοδο και έξοδο των αυτοκινήτων. Μετά, ήρθε το ευρωπαϊκό χρήμα και οι αναπλάσεις, οι οποίες πάντα σχεδόν, αφαιρούσαν θέσεις στάθμευσης. Η νέα πλατεία ήταν το Βατερλό των θέσεων στάθμευσης, όπως και ο «ποδηλατόδρομος», όπως και άλλες …αναπλάσεις στο «ιστορικό κέντρο». Η μόνη ανάπλαση που «γέννησε» θέσεις, ήταν αυτή της Εγνατίας οδού. Επιπλέον, αν και υπήρξε σχεδιασμός για το κυκλοφορικό, ποτέ δεν εφαρμόστηκε, ενώ ούτε και το πρόγραμμα ελεγχόμενης στάθμευσης έτυχε επιτυχούς εφαρμογής. Τώρα, η δημοτική αρχή έχει βάλει πλώρη για νέες αναπλάσεις, δημοτική αγορά, βυζαντινό φρούριο, περιοχή πρώην Νομικής. Αν δεν περιλαμβάνουν αύξηση των θέσεων στάθμευσης ή τουλάχιστον διατήρηση των υπαρχόντων, το κυκλοφοριακό πρόβλημα θα αυξηθεί και στο τέλος θα «πνίξει» την Κομοτηνή. Φανταστείτε τι θα γίνει αν για «αρχαιολογικούς λόγους» διωχθούν τα αυτοκίνητα από το πάρκινγκ στο φρούριο. Αυτοκίνητα που κατά 99% δεν ανήκουν σε κατοίκους αλλά εξυπηρετούν την λειτουργεία της πόλης, κύρια όταν είναι ανοικτή η αγορά. Δυστυχώς, οι διοικούντες δεν αντιλαμβάνονται την λειτουργία, της ζωή της πόλης. Εκτός, αν κάτι άλλο έχουν κατά νου.

Το «νέο» και η «ανανέωση» μας έχουν κάψει

Η ανανέωση των ψηφοδελτίων σε δήμους, περιφέρειες ή στην βουλή, είτε αυτή σημαίνει νεότερες ηλικίες είτε νέα πρόσωπα, δεν σημαίνει πως είναι και απαραίτητα καλό. Τις ζήσαμε και τις ζούμε τις ανανεώσεις, αλλά βελτίωση δεν είδαμε. Και στην βουλή είχαμε μεγάλη ανανέωση, ωστόσο όσοι παρακολούθησαν την διαδικασία στην τελευταία πρόταση μομφής, διαπίστωσαν ότι το επίπεδο ήταν κάτω από το μηδέν. Βρισιές, ευφυολογήματα, μηδενική πολιτική σκέψη, εκφράσεις πεζοδρομίου. Και καλώς αν δεχθούμε πως η βουλή είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας. Πάμε κατά διαόλου. Όμως, η πολιτική προπαγάνδα ισχυρίζεται πως για τα έδρανα της, μας βάζουν και ψηφίζουμε τους …καλύτερους. Αμ δε… Αυτή η ιστορία με το «νέο» και την «ανανέωση», μας έχει κάψει. Είναι σαν τις φιέστες που στήνουμε κάθε φορά που η γη συμπληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο της, τον ήλιο. Και κάθε χρόνο και χειρότερα.

Και από μόνο του το βαρέλι κάνει δουλειά

Κατά πως τραγουδάει η Βουγιουκλάκη, Κυριακή γιορτή και σχόλη, να ήταν η βδομάδα όλη, θα μπορούσαμε να πούμε και εμείς, πρωτοχρονιά να ήταν κάθε μέρα, να βλέπαμε τροχονόμο στο βαρέλι του τροχονόμου. Κοιτάξτε, το βαρέλι και από μόνο του, την κάνει την δουλειά, την ρυθμίζει την κυκλοφορία, όσο γίνεται. Αλλά, το να βάλουμε και άλλα βαρέλια στην Κομοτηνή, δεν πάει να πει ότι αυτά θα κάνουν την δουλειά των πραγματικών τροχονόμων. Δυστυχώς, η πολιτική της Αστυνομίας, δηλαδή των πολιτικών προϊσταμένων της, τις τελευταίες δεκαετίες, οδήγησε μεν σε προσλήψεις, ωστόσο και στην σχεδόν ολοσχερή απουσία της Τροχαίας εντός των πόλεων. Άλλο αστυνομικός και άλλο τροχαίος, διαφορετική εκπαίδευση θα έπρεπε να έχουν, παλιά την είχαν, έστω και ολιγόχρονη. Από την άλλη, η ερασιτεχνική και κύρια ρουσφετολογική δημιουργία της δημοτικής αστυνομίας, ουδέν αποτέλεσμα είχε όσον αφορά στο κυκλοφοριακό των πόλεων. Στην Κομοτηνή κυρίως, έχουμε πλέον μια κυκλοφοριακή ζούγκλα. Αν όμως είχαμε και το πολύ 4-5 εκπαιδευμένους τροχαίους καθημερινά στους δρόμους της πόλης και συνεργαζόταν με άλλους 4-5 δημοτικούς αστυνομικούς, όλα θα ήταν διαφορετικά. Αν μάλιστα για τις ανάγκες της Αστυνομίας αποφάσιζε κυρίως η φυσική της ηγεσία, θα λυνόταν και άλλα προβλήματα εκτός του κυκλοφοριακού στις πόλεις.

Καλάθια για όλα τα γούστα

Πλώρη για καλάθι της Σαρακοστής έχει βάλει ο υπουργός που τον λένε Σπύρο αλλά τον φωνάζουν Άδωνη, ωστόσο την έχει την ευκαιρία να βγάλει και άλλα καλάθια, Για παράδειγμα ένα αποκλειστικά για την Καθαρά Δευτέρα και ένα για την Τσικνοπέμπτη. Μετά, προφανώς θα έχουμε Πασχαλινό καλάθι και αργότερα το καλάθι των διακοπών. Επίσης, από ένα καλάθι για Βίγκαν και για βετζετέριαν, ενώ κάπου θα μπορούσε να λανσάρει και ένα καλάθι για αυτούς που τρώνε μόνο καρπούς. Μάλιστα, αυτό με τα θεματικά καλάθια, θα έχει επιτυχία, καθώς για σκεφτείτε καλάθι ζυμαρικών, προϊόντων στα κάρβουνα, στο καλάθι και τα κάρβουνα. Καλάθι με μυαλά (ανθρώπινα) μην βγάλει μόνο, καθώς δεν θα έχει να βάλει μέσα. Για τον ίδιο βέβαια, ένα καλάθι μετράει, αυτό των ψήφων και το οποίο, μάλλον γεμάτο το έχει. Τι να πεις… πλήρωσε και τα έξοδα της συζύγου στο Νταβός, ξοδεύτηκε, να βγει ξανά μήπως και ρεφάρει.

Μετά το Ρεξ και το Λαμόρε (L’ Amore);

Το Πολιτιστικό Κύτταρο ΡΕΞ ξανά κινηματογράφος μετά το φευγιό της Odeon που μας άφησε χωρίς κινηματογραφική αίθουσα. Πάντως, οι κάποιας ηλικίας μην πάει το μυαλό σας στο παλιό καλό Ρεξ με τις ταινίες πεότητας, τώρα οι προβολές θα περιλαμβάνουν ταινίες ποιότητας. Ωστόσο, όσο να πεις, θα επιστρέψουν μνήμες. Αν μάλιστα δούμε και την αναγέννηση του Λαμόρε, ζωή χαρισάμενη θα έχουμε. Αυτές είναι αναπλάσεις-αναπαλαιώσεις, όχι σας τις άλλες που βγάζουμε την άσφαλτο και βάζουμε κυβόλιθους. Αλλιώς γίνεται η αναβάθμιση της ζωής μας. Και να συμπληρωθούν οι αναμνήσεις και μια Δισκοτέτ για τη νεολαία. Μόνο που η νεολαία θα είναι των –ήντα… και απαραιτήτως να υπάρχει και απινιδωτής.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό