Το ζουμερό φρούτο που προστατεύει την υγεία της καρδιάς και του προστάτη

Το ζουμερό φρούτο που προστατεύει την υγεία της καρδιάς και του προστάτη

Ο καρπός που σφραγίζει την έλευση του νέους έτους με το σπάσιμο του, όπως θέλει το έθιμο για να έχουμε μια τυχερή χρονιά, θεωρείται παράλληλα πολύτιμος και για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και του προστάτη.

Το γούρι της νέας χρονιάς που «σπάει» για να την υποδεχθεί, το ρόδι, δε θεωρείται μόνο πηγή καλοτυχίας, αλλά και πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Το ζουμερό αυτό φρούτο, που είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α, C και Ε, μεταλλικών στοιχείων όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο και το αντιοξειδωτικό σελήνιο, είναι παράληλα ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Λόγω αυτών των ιδιοτήτων που παρουσιάζει, θεωρείται και ο κατάλληλος σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς και του προστάτη. Η διαιτολόγος Julia Zumpano από τη δομή υγείας Cleveland Clinic μοιράζεται τους λόγους που το ρόδι αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή μας.

Υγεία του προστάτη

Ορισμένες έρευνες διαπίστωσαν ότι τα συστατικά του χυμού του ροδιού είχαν αντικαρκινική δράση περιορίζοντας τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ειδικότερα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες διαπίστωσαν ότι ο χυμός του φρούτου φάνηκε να καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε άνδρες που είχαν υποβληθεί σε προκαταρκτική θεραπεία για καρκίνο του προστάτη.

Παρόλα αυτά, η δρ. Julia Zumpano επισημαίνει ότι ο χυμός του ροδίου θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικά υγιεινής διατροφής με βάση τα φρούτα και τα λαχανικά (και όχι επικεντρωμένης αποκλειστικά στην κατανάλωση χυμού ροδιού).

Υγεία της καρδιάς 

Τα ρόδια χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως φαρμακευτική τροφή λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους. Γι’ αυτό, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μπορούν να βελτιώσουν τους παράγοντες οξειδωτικού στρες και να επηρεάσουν θετικά την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Σε μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση του 2022 με επίκεντρο δέκα από τα πιο δημοφιλή φρούτα και τις επιδράσεις τους στις καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ρόδια και ο χυμός του ροδιού παρουσιάζουν σημαντικά οφέλη για τη βελτίωση μιας σειράς καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η στεφανιαία νόσος και η αθηροσκλήρωση.

Μια άλλη μελέτη του 2021 σε πειραματικό ζωικό μοντέλο με αρουραίους απέδειξε ότι ο χυμός ροδιού μείωσε τη συγκέντρωση της LDL, της «κακής» χοληστερόλης, κατά 39% και παράλληλα ότι αύξησε τη συγκέντρωση της HDL, της «καλής» χοληστερόλης, κατά 27%.

Πηγή: ygeiamou.gr 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό